Ekonomi
30 Mar 2023 12:40 Son Güncelleme: 30 Mar 2023 12:44

"BIST 100 endeksi yıl sonu 6000 seviyesini aşabilir"

Uzmanlar, endeksin seçime kadar 4500-5500 arasında dalgalanmasını bekliyor.

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık'tan Tuncay Turşucu, "Seçimlerden sonra bir süre dalgalı bir piyasa oluşma riski olsa da yılsonunda BIST 100 endeksinin 6000 seviyesinin üzerinde yılı tamamlamasını bekliyorum" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomim'de yer alan habere göre Turşucu, BIST 100 endeksinin geçen sene yüzde 200 yükseldikten sonra düzeltme yapmasının zaten beklendiğini, depremler ve seçime ilişkin belirsizliklerin borsadaki düşüşte etkili olduğunu belirtti.

Turşucu, seçime kadarki döneme ilişkin ise "14 Mayıs tarihine kadar Borsadaki oynaklık devam edecek. 4500 – 5500 arasında bir dalgalanma beklentim var ve bunu bir süredir koruyorum" dedi.

Endeksin uzun vadeli iyi fırsatlar vereceğini söyleyen Turşucu, "Seçimlerden sonra bir süre dalgalı bir piyasa oluşma riski olsa da yılsonunda BIST 100 endeksinin 6000 seviyesinin üzerinde yılı tamamlamasını bekliyorum" diye konuştu. 

KKM ve kısa vadeli mevduata yönelim
Albatros Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay ise seçimlerin ardından kurlarda yükseliş beklendiği için yatırımcıların KKM'ye yöneldiğini, tüketicilerin ise talebini öne çektiğini ifade etti. Uskuay, "Yatırımcılarda diğer ana eğilim kısa vadeli faizlerin yükselebileceği şeklinde. Seçim sonrasında yüzde 40-45 mevduat faizlerinin görülebileceği belirtildiği için tüm piyasanın KKM ve kısa vadeli mevduata konsolide olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

Uskuay, borsaya ilişkin beklentilerini ise şu sözlerle ifade etti:

"Çünkü seçim sonrasında sadece yüzde 10 puanlık bir faiz artışına karşılık daha güçlü bir kur ayarlaması, yükselen kurlar ve enflasyonist beklentiler ile Borsa İstanbul’u destekleyebilir. Seçime kadar 4500-5000 arasında, yatırımcı aşırı satış yiyen endeks hisselerinde pozisyon alabilir. Piyasada yaşanan düşüş ve zayıflık, kur ve faiz beklentilerinden kaynaklanmakta bu da endeks hisselerinde fırsatlar yaratmaktadır."