Gündem
02 Ara 2016 10:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:13

BirGün yazarı Doğan Tılıç’a Uluslararası Basın Özgürlüğü ödülü

İspanya’nın Malaga Üniversitesi UNESCO Kürsüsü 7. Uluslararası Basın Özgürlüğü ödülü BirGün yazarı L. Doğan Tılıç’a verildi.

İspanya’nın Malaga Üniversitesi UNESCO Kürsüsü 7. Uluslararası Basın Özgürlüğü ödülü Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi ve BirGün gazetesi yazarı Prof. Dr. L. Doğan Tılıç’a verildi.

Malaga Üniversitesi UNESCO Kürsüsü tarafından aday gösterilen Tılıç’ı, İspanya’daki İletişim Fakülteleri dekanlarından (ATIC) oluşan jüri, “kariyeri boyunca barış kültürü ve basın özgülüğüne katkılarını ve ülkesinde medya ile bağımsız gazeteciliğin ciddi zorluklar yaşadığı zamanlarda demokratik değerlere bağlılığı”nı gerekçe göstererek, 2016 yılı 7. Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık gördü.

Ödülün Prof. Dr. Tılıç’a verildiğini açıklayan Malaga Üniversitesi UNESCO Kürsüsü; Tılıç’ın 30 yıllık gazetecilik yaşamı boyunca mesleki çalışmalarla akademik çalışmaları birlikte yürütmüş olmasına; 1980’ler ve 1990’larda Afganistan, Irak ve Yugoslavya gibi önemli çatışma alanlarından barış haberciliği yapmış olmasına; İspanyol Uluslararası Haber Ajansı EFE yanında BBC Dünya Servisi, Kolombiya Ulusal Radyosu, ARD Alman Radyosu, Portekiz gazetesi Publico gibi yayın organlarına haberler geçmesine dikkat çekti.

Türkiye’de gazeteciliğin son derece zor bir dönemden geçtiğini ve ödülü şahsıma verilmiş saymadığını söyleyen Tılıç, “Bu ödülü, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde baskılara boyun eğmeyen, her türlü riski göze alarak doğruyu söylemekte ısrar eden, gazeteciliğin aynı zamanda özgürlükleri, demokrasiyi ve barışı savunmanın da mesleği olduğunun bilincinde olan meslektaşlarım adına alacağım” dedi.

Tılıç’a ödülü, 1 Aralık’ta Malaga Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşecek, akademiden ve basın dünyasından çok sayıdan katılımcı yanında, 1998 yılında eski Şili diktatörü Pinochet hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarak tarihe geçen insan hakları savunucu “Süper Yargıç” Baltazar Garzon’un da katıldığı bir törenle verilecek.

Son derece saygın bir ödül olan Malaga Üniversitesi UNESCO 7. Uluslararası Basın Özgürlüğü ödülünü daha önce kazananlar şunlar:

2015 – Lucia Lagunes (Meksika) Kadınlar için İletişim ve Bilgi Multi-medya Ajansı Direktörü (Latin Amerika’daki kadın gazetecilerin basın özgürlüğü mücadelesi ve kararlılığını vurgulamak adına)
2014 – Caddy Adzuba (Kongo) (Afrika’da kadın gazetecilerin birliği ve kadın gazeteciler için yaptığı çalışmalar için)
2013 – New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel ve El Pais (Kurumlar olarak Wikileaks belgelerinin yayınlanıp dünyaya duyurmaları nedeniyle)
2012 – Fran Llorente – İspanya Televizyonu Direktörü (Kamu yayıncılığına yön vermesi gereken mesleki kuralları yerleştirme çabaları ve ona uygun yayıncılık için)
2011 – Gervasio Sanchez – Foto Muhabiri (Savaş alanlarından meslek etiğine ve insan haklarına vurgu yapan çalışmaları için)
2010 – Andres Rabago (EL Roto) – Karikatürist (El Pais’deki medyaya ve özgürlüklere vurgu yapan ilham verici çizimleri için)