Gündem
14 Nis 2016 09:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:27

BirGün gazetesi 13.yılını kutluyor! Bakın hangi manşetle çıktı?

BirGün gazetesi 13. yaşında okurlarına açıklama yaptı.

Yayın hayatına 14 Nisan 2004'te başlayan BirGün gazetesi bugün 13. yaşını kutluyor. Gazetenin internet sayfasında "BirGün'den okurlarına 13. yaş günü açıklaması" başlıklı bir yazı yayınlandı.

İşte o yazı:

"Umutla büyüttüğünüz gazeteniz bugün 13'üncü yaş gününü kutluyor. Gönül rahatlığı ile “gazetem” diyebileceğiniz bir yayın organı kurup yaşatanlara, emek verenlere, destek olanlara selam olsun. Biz BirGün çalışanları da emanetinizi layıkıyla koruyup güçlendirebildiysek ne mutlu…

BirGün 12 yıldır pek çok zorlukla, sindirmeyle, baskıyla karşılaştı fakat belki de en yoğunlaşmış halini 12'nci yaşında yaşadı. Çünkü baskıcı-zorba rejim, varlığını sürdürebilmek için basını tamamen susturmak, sindirmek istiyor. Toplumun belli bir kesiminde rıza üretemeyeceğini anladıkça zor kullanarak mezhepçi-faşist diktasını kurumsallaştırmak istiyor. Rant düzeninin önünde hiçbir aykırı ses istemiyor, bu yüzden de zulmü artıyor.

BirGün onların tekerine bir çomaktır. BirGün olmasaydı ne mi olurdu? Utanç verici fikirler yayan fetvacıların haberini duyamazdınız. Yeşil Kart taşıyan canlı bombaları göremezdiniz. Ensar rezaletini ve tecavüzcüleri sarıp sarmalayanları bilemezdiniz. “Bir kereden bir şey olmaz”cıların kâğıt ya da dijital çukurlarından başka bir şey işitemezdiniz.

Şimdi biz üzerimize düşeni daha fazla yapıyoruz. Kâğıt gazetenin modası geçtiyse ona değer katıyoruz. İnternette zaten gördüğünüz haberleri giren değil her sayfasında özel haber üreten, işlenmiş habere, fikre yer veren bir gazete oluyoruz. Bugün gördüğünüz yeni tasarımımız da onun aracı olsun, her gün BirGün almamak bir eksiklik olsun. Mayıs başında dijital alanımızı da değiştirip yepyeni, çağa uygun bir platform kuracağız. Anlık haberleri oradan çok daha hızlı vereceğiz. Kâğıt - dijital, birbirinin rakibi değil tamamlayıcısı olsun istiyoruz.

Bundan tam 2,5 ay önce bir çağrı yaptık. Bir üye-destekçi kampanyası başlattık ve binlerce okurumuzun, sevenimizin desteği ile sabit bir gelire kavuşacak bir model yaratmak istediğimizi söyledik. Bugün itibariyle 3 bin 750 kişi BirGün üyesi oldu. Tüm destekçilerimize çok teşekkür ediyoruz. E-gazete satışlarımızı yaptık, sözünü verdiğimiz hediyelerinizi de hazırladık ve kargoya önümüzdeki hafta veriyoruz. Fakat hedefimizin çok altında olduğumuzu da belirtmek durumundayız. Dediğimiz gibi artık işçisine yavuz, iktidara yunus patronların gelmeyen reklamları ile ya da devletin hacizleriyle, tazminatlarıyla, kesintileriyle uğraşmak istemiyoruz. Halkın Gazetesi olarak tüm gücümüzü halktan almak istiyoruz. Bize sahip çıktığınızı gördükçe cesaretleniyoruz, güçleniyoruz. Bu ülkede BirGün'ün yaşamasını, büyümesini isteyen on binlerin, yüz binlerin olduğunu biliyoruz.
Tüm zorluklara, tehditlere, hapis cezalarına karşın 13'üncü yaşımıza mutlu ve umutlu giriyoruz. Patron medyasının yandaşlaştığı, alay konusu olduğu ya da utangaçça boynunu eğdiği bir ortamda biz başkaydık… İstediğimizi yazdık, istediğimizi söyledik. Başımız dik yürüdük, onlar zulmettikçe daha çok güldük.

Karaman'da çocukların hayatını karartanları ortaya çıkardık, bir farkındalık yarattık, belki de ismini bilmediğimiz nice çocuğun hayatını kurtardık ya… Bırakalım zulüm nereden gelirse gelsin. Nice yıllar boyunca, sizlerin desteğiyle, bu yürüyüş devam etsin."

Gazete bugün 2016 Oscar Ödülleri'nde en iyi film ödülü alan Spotlihgt ekibi ile yaptığı söyleşiyi manşete taşıdı. Gerçek bir hikayeden uyarlanan Spotlight filminde gazeteciler ABD'deki çoçuk tecavüzlerini ortaya çıkarmıştı. Karaman'daki Ensar Vakfı'nda yaşanan çocuklara tecavüz skandalını ortaya çıkaran gazete manşette "Haberden sonra bizi savunan olmadı" başlığını attı.

İşte o manşet: