Medya
29 Nis 2011 16:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:17

BİR KADİR İNANIR KAÇ YANDAŞ YORUMCU EDER?

Akademisyen yazar Nuran Yıldız, Aydınlık gazetesine yaptığı açıklamalar tartışma yaratan Kadir İnanır'ın bilinmeyen bir yönüne dikkat çekti.

BİR KADİR İNANIR KAÇ YANDAŞ YORUMCU EDER?

Ne zaman “Kadir İnanır’ı severim” desem, çevremdekiler kafa buluyorum sanırlar. Onların Kadir İnanır imajı “maçolukta üretilen Kadirizm”le biçimlenmiştir. Tanıştığım güne kadar bendeki Kadir İnanır imajı da çok farklı değildi. Mesafe insanı temiz tutuyor ama bazen de mesafe haksızlık ediyor.

Aynı otelde kalmıştık geçen yaz. “Kadir İnanır efsanesi”ni anlamak, analiz etmek ve elbette zihnimdeki imajını destekleyici ipuçları toplamak için uzaktan izlemeye almıştım kendisini. Rahatsız etmeden, fark ettirmeden. Masamdaki hayli ünlü gazetecilerin dalga geçmelerine aldırmadan!

Sabahları elinde gazetesiyle kahvaltıya iniyor, kafasını gazetesine gömüyordu. Etrafla hiç ilgilenmiyordu. Bu tuhaftı. “Ben Kadir İnanır, kahvaltıya geldim ve sizlere lütfettim” türünden bir tavır, bir edaydı beklediğim ama öyle değildi.

Bir sabah, birlikte kahvaltı ettiğimiz gazetecilerden en ünlüsü tarafından tanıştırıldık. İyi ki de tanıştırıldık. O andan sonra kahvaltı masalarımızı birleştirdik.

Gündeme dair meselelere öylesine hakimdi ki yorumları, politik analizleri onlarca Altan kardeşleri, bir o kadar da medyayı kaplamış yorumcuyu ezip geçerdi.

Bizim ülke bu açıdan da tuhaftı. Medyadaki yorumcularımız durmadan rol kesen “artiz” gibi, gerçek artistlerimiz de yorumcu gibi mi olmuştu?

Dayanamadım “Haksızlık etmişsiniz kendinize. Biz hep size bir maçoya bakar gibi bakarken, siz entelektüel birikiminizi göstermemişsiniz hiç” dedim.

O bildik, Kadir İnanır bakışıyla hafifçe kaşlarını kaldırdı “Hanımefendi onu bana değil, gazetecilere söyleseniz…” dedi. Yarasına basmıştım.

O günden sonra fırsat buldukça konuşur olduk. Şimdi İzmir’de, o sevimli “İzmir Çetesi”ni çekiyor. Dizide de dünya görüşüne uygun, “Robin Hood’luk” yapıyor.

Bunları neden yazdım? İktidarı rahatsız etmekten ödü kopan sanatçı tayfasına inat, Kadir İnanır’ın Aydınlık gazetesine verdiği röportajında söylediklerinin öylesine söylenmiş sözler olmadığını anlatmak için. Ne diyordu o söyleşide: “(Ergenekon’un) Uyduruk bir senaryo olduğuna inanıyorum. Toplumumuzun gelişmesini istemeyen emperyalist güçlerin bir oyunu olduğuna inanıyorum. Silivri’deki yurtseverlere selam olsun..."

Siz söyleyin bir Kadir İnanır kaç yandaş yorucu-yorumcu eder?

www.nuranyıldız.com