Gündem
20 Ağu 2011 16:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:42

BİR DİZESİ BALYOZLARINIZDAN DAHA GÜÇLÜDÜR! TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR!

Can Yücel'in anıtmezarının balyozla parçalanmasına sanat dünyasından yoğun tepki geldi.

Türk edebiyatının usta şairi Can Yücel’in bir hafta önce ölüm yıldönümünde şarap dökülen mezarı kimliği belirsiz kişilerce balyoz ile parçalandı.

Şair Can Yücel ölümünün 12. yıldönümü olan 12 Ağustos’ta Muğla Datça’daki mezarı başında anılmıştı. Anma sırasında Yücel ailesinin ‘Çiçek dışında bir şey konulmaması rica olunur’ yazısına karşın anma töreni sırasında bir grup ‘Can Yücel’in vasiyeti olduğunu’ söyleyerek mezara şarap dökmüş ve boş şişeleri mezar üzerine bırakmıştı. Aile buna tepki gösterirken AKP Datça İlçe Başkanı Sedat Deniz “Kimsenin içkisiyle uğraşacak değiliz. Ama bunu yaparken milletimizin inançlarına, geleneklerine, manevi duygularına hakaret etmeye kalkışmalarına da sessiz kalacak değiliz” demişti. Tartışmayla geçen bir haftanın sonunda dün Can Yücel’in mezarına ziyarete gelen bir kadın anıtmezarın parçalandığını gördü ve polise haber verdi. Bekçi olmayan mezarlıkta inceleme yapan polis saldırıda kullanılan balyozu bulamadı. Saldırının önceki gece gerçekleştirildiği sanılıyor.

Can Yücel’in eşi Güler Yücel “Balyozlar hepimizin kafasına indi. Provokasyondu bu. Bunu yapanlar taşları yıkabilirler ama Can’ı yıkamazlar” diye konuştu. AKP İlçe Başkanı Deniz de saldırıyı kınadı.

Datça’daki mezarlıkta Müslüman, Hırıstiyan ve Yahudi mezarları yan yana duruyor ve burası hoşgörü mezarlığı olarak anılıyor.

‘Bir dizesi balyozlarınızdan güçlüdür’


Can Yücel’in mezarına yapılan saldırıya sanat dünyasından tepki yükseldi. Bazı tepkiler şöyle:

Can Yücel’in kızı Güzel Yücel: Bu olayda babamın ’Can’ının yandığına inanıyorum. Çok üzüntülüyüm. Son iki yıldır şarap dökülmesi olayı yaşanmıyordu. Aile olarak bu konuya hassas olduğumuzu biliyorsunuz. Ancak bu yıl tekrarlanması bizi üzdü. Aile olarak şarap dökülmesini önleme gibi bir gücümüz yok. Bu olayı bahane ederek, bir insanın mezarına bu şekilde saldırıda bulunma hakkını kim nereden buluyor bunu da anlamıyoruz.

Emin İgüz: Bu tür olaylar ilk kez olmuyor, Ruhi Hoca’mızın mezarı yıllarca kurşunlandı. O bizim canımız ve onu öldürmeleri mümkün değil. Can Baba şiirleriyle her zaman dimdik ayakta kalacak.

Ataol Behramoğlu: Bir mezara saldıracak kadar alçaklaşan insanlardan her şey beklenir. Bu olay aslında ‘insanlık anıtı’nın yıktırılmasının bir benzeridir. Mezara şarap döküldü iddiasından sonra -ki bu ancak Can Yücel’in yakınlarını ilgilendirir- AKP İlçe Başkanı’nın tepki gösterdiği doğruysa, kışkırtıcı da apaçık ortada demektir. Kendisinden hesap sorulmalıdır. Yazar örgütlerimiz bu kişiye karşı dava açarlarsa ben de imzamı atmaya hazırım.

Yekta Kopan: Hedef bekleyenler, hedef gösterenler, Can Yücel’in bir dizesi bile daha güçlüdür balyozlarınızdan.

‘İnsanlığınızdan utanın’


Mert Fırat:
Can Yücel’in ‘Halk Düşmanı’ diye bir şiiri vardır. Son dörtlüğünde, “Biliyorum suçluyum, razıyım cezama/ Çalmadım, öldürmedim ama/Daha kötüsünü yaptım/N’aptım biliyor musunuz/Tuttum insanları sevdim” der. Ölüsünden bile korkup, bu kadar savunmasız bir anıtı, mezarı tahrip edenin insanlığından utanması gerektiğini düşünüyorum. Can Yücel’in tabiriyle, tarihin hayvanat bahçesinde yerlerini alacaklardır.

Fazıl Say: Can Yücel gibi hümanist şairin mezarına saldırı yapanlar var! Hesabı sorulmalıdır! Hem de hemen.
Usta şairin sağlığında en yakın arkadaşı olan Eski Datça Mahallesi eski muhtarı, 70 yaşındaki Orhan Karadağlı: Olayı duyar duymaz mezarlığa koştum. Yücel için bu yeri bulup mezarı kazan kişi olarak çok üzüldüm. Faillerin bir an önce yakalanması istiyoruz.

CHP İlçe Başkanı Gökhan Sağır: Datça’nın barış, kardeşlik ve huzuruna yapılmış bir saldırı. Bir iki gündür zaten tahrikler vardı. Özellikle bir dinci gazete kışkırtıcılık yapmaya çalışıyordu. Mezarlık yıkan bir Datçalı olmaktan utanç duyuyorum. Datça, hoşgörü mezarlığı ile tanınıyordu. Umarım failleri bulunur, hesap sorulur.