Gündem
14 Tem 2011 14:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:34

BİR DEVİN ÇÖKÜŞÜ! BASIN-SİYASET İLİŞKİSİ SORUŞTURULACAK!

11 Eylül kurbanlarına kadar giden sorşturmada, eli nereye kadar uzandı? İşte kafalardaki soru işaretlerinin yanıtı...

BASINDA ÖNEMLİ DÖNEMEÇ
Medya devi Rupert Murdoch’ı İngiltere’de sarsan ve ardından ABD’de 11 Eylül kurbanlarının dinlenilmesi iddialarına ve bu ülkede de soruşturma açılması taleplerine kadar uzanan skandal önemli bir dönemece gelindiğini işaret ediyor gibi.

FBI’A SORUŞTURMA TALEBİ
Dün ABD Demokrat Parti senatörlerinden Ray Rockefeller’ın ABD’de de Murdoch’ın basın kuruluşlarında çalışan gazetecilerin 11 Eylül mağdurlarına yönelik de dinleme yapılmış olabileceğine dair kaygılardan dolayı soruşturmanın açılması yönündeki talebinin ardından, Hufftington Post’a göre, Cumhuriyetçi Parti milletvekili  Peter King de FBI yöneticisi Robert Mueller’in bir soruşturma başlatması için talepte bulundu.

HENÜZ YANIT YOK
King "medya mensuplarının bir kamu görevlisi ile finansal bir kazanç sağlamak için sansasyonel gazetecilik yapma adına bir uzlaşmaya gitmesi iğrenç" derken, Adalet Bakanlığı ve FBI yetkilileri ise bu talebe daha henüz bir yanıt vermedi.

ABD’Lİ ESKİ BİR POLİSTEN İSTEMİŞLER
The Mirror’da ise, kıyamet koparmaya gebe, bu şaibe üzerine adının açıklanmasını istemeyen bir kişinin ve kendisine telefon dinlemesi için gazetecilerce teklif götüren eski bir polisin sözlerine yer veriliyor;

’11 EYLÜL KURBANLARININ TELEFON KAYITLARI İÇİN BANA PARA TEKLİF EDİLDİ’
News Of The World gazetecilerinin kendisi ile irtibat kurduğunu iddia eden polis gazetecilerin ona 11 Eylül saldırısında ölenlerin kişisel telefon kayıdlarını vermeleri halinde para teklifinde bulunduğunu  söylüyor. Şu anda özel dedektif olarak çalışan bu emekli polis gazetecilerin ondan kurbanların telefon numaralarını ve yaptıkları konuşmaların detaylarını istediklerini vurguluyor.

BU ESKİ POLİS DAHA ÖNCE DE KULLANILMIŞ
Dedektifi tanıyan bir kaynak ise "Bu dedektifi ABD’deki pek çok gazeteci kullanılıyor ve kısa süre önce bana 11 Eylül kurbanlarının özel telefon konuşmalarının(verilerinin) takip edilmesinin kendisinden istendiğini, gazetecilerin ondan kurbanlara ve akrabalarına ait cep telefonlarından yaptıkları konuşmaları teyit eden kayıtlara, girmelerini istediklerini bana söyledi." diyor.

’ÖZELLİKLE İNGİLİZ KURBANLARINKİ İSTENDİ’
Ayrıca bu kişinin söylediklerine göre, gazeteciler özellikle saldırılardaki İngiliz kurbanlara ait telefon kayıtlarına ilgi göstermiş.
 
TELEKULAK SORUŞTURMASI BAŞLIYOR, SORUŞTURACAK BELİRLENDİ
ABD’de soruşturma açılıp açlımayacağı bir kenara, dün kamuoyuna açıkladığı üzere David Cameron telekulak skandalına yönelik soruşturmayı başlatıyor. Soruşturmayı yürütecek kişi de belirlendi.

BASIN VE SİYASİLER ARASINDAKİ İLİŞKİ SORUŞTURULACAK
Kamu soruşturması Lord Justice Leveson yürütecek. Sahip olacağı yektiler ise basın ve siyasiler arasındaki ilişkiler açısından bir dönemece gelindiği sinyallerini veriyor. Soruşturma kapsamında tanık olarak gazete patronlarını, Cameron’u, hatta daha önce başbakanlık yapmış kişileri, üst düzey gazete yöneticilerini çağırabilecek.

İDARİ TÜZÜK İLİŞKİLERE ÇEKİ DÜZEN VERECEK ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLECEK
Cameron basın ve siyasiler arasında istismara açık içiçe geçmiş ilişkileri rayına oturtmak için de bir takım girişimler içinde. İdari tüzüğün yeniden yazılmasını planlıyor. Böylece bakanlar, daimi sekreterler ve özel danışmanlar üst düzey medya yöneticileri ile  yaptıkları görüşmeleri üç ayda bir tutanağa geçirmek zorunda kalacaklar ve bu görüşmelere medya patronları ile yapılan sosyal buluşmalar da dahil olacak.

ESKİ DEFTERLER DE MASAYA YATIRILIYOR, ’NASIL ISKALANDI NEDEN?’
Bu tip önlemlerin gündeme gelmesinde ise, şu anda İngiltere’de başlayan ve etkileri uzun süre devam edecek olan News International’ın bir iştirakı tarafından gerçekleştirilen muazzam infial yaratan telefon dinlemelerin daha önce nasıl tespit edilemediğine dair tartışma rol oynuyor.  Özetle böylesi bir telefon dinlemenin nasıl gözden kaçtığına dair eski defterler açılıyor.

David Cameran’ın startını verdiği bu soruşturma basın hukukunu, polisin yolsuzluğa olası iştirakini ve daha önce telefon dinleme üzerine yürütülen bir polis soruşturmasının nasıl başarısız olduğunu kapsıyor.

MURDOCH GERİ ÇEKİLME KARARI ALDI, ’TAKTİKSEL DE DEĞİL’
Murdoch ise, telekulak skandalının ardından 10 gündür süren halk nezdindeki protestoların ve siyasilerin çağrılarının ardından BSkyB’yi satın almak için verdiği
tekifi geri çekti.

Guardian’a göre, şirket içindekiler Murdoch’ın taktiksel bir geri çekilme yapmadığını gelecekte BSkyB’yi tamamen kontrol altına almak için gelecekte bir teklif sunulmasının artık mümkün görülmediğini yazdı. The News COrp’un asbaşkanı Chase Carey teklifi geliştirmek "bu ortamda çok zorlaştı" dedi.