Gündem
14 Eyl 2011 14:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:48

BİR DARBE DE BEYOĞLU BELEDİYESİ'NDEN GELDİ!

Ergenekon soruşturması kapsamında çeşitli kereler baskına uğrayan ve genel yayın yönetmeni tutuklanan Ulusal Kanal'a bir darbe de Beyoğlu Belediyesi'nden geldi.

İstanbul 1. İdare Mahkemesi, İşçi Partisi, Ulusal Kanal ve Aydınlık Gazetesi'nin içinde bulunduğu Beyoğlu'ndaki tarihi Sideris Apartmanı'ndaki kaçak kat için Beyoğlu Belediyesi'nin aldığı yıkım kararına vize verdi.

Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi 13 Parsel'de yer alan tarihi Sideris Apartmanı 1976'da 'korunması gerekli kültür varlığı' olarak tescil edildi. Binaya 1995'te taşınan İşçi Partisi, yayın organı olan Ulusal Kanal'ı en üst kata yerleştirdi.

Kanal, izinsiz olarak tarihi yapıya müdahale ederek çelik konstrüksiyondan kaçak çatı katı çıktı. İstanbul 1 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu ve kaçak yapının yıkımını talep etti.

Beyoğlu Belediyesi ise binadaki ruhsatsız inşaat ve ilavelerin yıkımına ve ilgililere para cezası kesilmesine karar verdi. Ancak işlem bir türlü yapılamadı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 2010 yılında binadaki kaçak yapının yıkımı ile verdiği kararın geçerli olduğu ve gereğinin yapılması yönünde bir karar aldı.

Beyoğlu Belediyesi, konuyu tekrar gündemine aldı. Bu sırada encümen kararının iptali için idare mahkemesine başvuran Ulusal Kanal yetkilileri, yıkımı erteleyebilmek için birçok mahkemeye dava açtı.

İdare Mahkemesi'nin ön kararında yürütmenin durdurulmasına hükmetmesi üzerine yıkım bir süre ertelendi. Farklı idare mahkemelerinde devam etmekte olan iptal davalarının Bölge İdare Mahkemesi'nin görüşü doğrultusunda İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nde görülmesi üzerine söz konusu mahkeme, encümen kararının iptali istemiyle açılan davanın reddine karar verdi. Yıkım kararı kesinleşti. Belediyenin karar doğrultusunda kaçak katı yıkması bekleniyor.

Mustafa Turan / Zaman