Gündem
16 Mar 2023 12:48 Son Güncelleme: 16 Mar 2023 14:41

Bir bisikletin maliyeti 176 bin TL.! Akıllı Bisiklet'te büyük vurgun!

Gazeteci Şenol Demirci, Medyaradar'a özel somut belgelerden yola çıkarak yeni bir dosya hazırladı.

“Sağlıklı Yaşam” sloganıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hayata geçirilen Akıllı Bisiklet Uygulaması için harcanan rakamların akıl almaz boyutlara ulaştığını biliyor muydunuz? Bilemezsiniz; çünkü bir ucunda AKP, diğer ucunda CHP var… Hal böyle olunca iki taraf da bizleri doğru bilgilendirmiyor…Bu haber araştırma dosyamız İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin neden borç batağında olduğu sorusuna güzel bir örnek olacak! Projeyi batırmanın bir ucunda AKP, diğer ucunda CHP olunca büyük bir israf halktan gizleniyordu.

Balık Baştan Kokmuş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa ve Anadolu yakasında faaliyete geçecek 3000 akıllı bisiklet ile 325 km. uzunluğundaki bisiklet yolları için ilk ihalesini 26 Nisan 2017 tarihinde sonuçlandırdı. İhaleyi projeyi yürütecek olan İBB iştiraki İSPARK, 1 milyon 307 bin 562 dolar bedelle üstlendi. İkinci ihaleyi “Sıgnatekma Boya ve Sinyalizasyon San. ve Tic. A.Ş” 409 bin 943 dolar bedelle kazandı. Ve sıra büyük ihaleye geliyordu. Yani 3000 bisiklet, uygulama sistemi ve istasyonların ihalesi. 3 Temmuz 2017 İstanbul Geneli Bisiklet Paylaşım Sisteminin Alınması ve Kurulması ihalesini de doğal olarak İSPARK kazandı. Bedel ise dikkat çekici: 21 milyon 812 bin 716 dolar$!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İSBİKE adını verdiği projenin hayata geçmesi için kasasından çıkan rakam: 23 Milyon 530 Bin 221 Dolardı… Günümüz rakamlarıyla 442 milyon 368 bin TL. 

AKP Dönemine CHP Perdesi

İBB tarafından 2017 yılında başlatılan Akıllı Bisiklet Projesi için çıkılan ihaleleri ve bu ihaleleri kimlerin aldığını yazmıştık. Pekiii, İSPARK aldığı bu yüksek miktarlı ihaleleri nasıl hayata geçirmişti? İşte sorun burada başlıyordu. Üstlenici İSPARK, yollar, tesisatlar ve bisiklet alımlarını nasıl sonuçlandırdı? Sistemi tüm unsurlarıyla kaç para maliyetle tamamladı? İşte burada resmen bir suç ile karşılaşıyorduk. İSPARK, bisiklet ve istasyonları işi için ihale yapmamış. Ortada henüz bisiklet yokken yüksek miktarlı “Bisiklet ve Sistemleri Bakım ve Temizliği” ihalesine çıkmış. Evet, evet! Ortada bisikletler ve istasyonlar yokken bakım-onarım-temizlik ihalesi sonuçlandırmış. İhaleyi, Yapıdrom Akıllı Ulaşım Sistemleri A.Ş. 1 Milyon 473 Bin dolar bedelle üstlenmiş. Güncel rakamlarla: 27 milyon 692 bin 400 TL. İSPARK ihalelerinin 2017 yılı itibariyle tamamını taradık ve bisiklet alım ihalelerini inceledik. İhale yoktu! Bunun üzerine Yapıdrom firması ile İBB Basın Danışmanlığına konuyu bildirerek ihale EKAP numarasının tarafımıza iletmelerini istedik. Ne Yapıdrom ne de CHP’li İBB sorumuza yanıt verme gereği duymadı. Evet, ortada bir ihaleye fesat suçu vardı ve suç AKP döneminde gerçekleşmişti. Bu suçu ve suçluları adli makamlara bildirmesi gereken Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, suçu ve suçluları korumaya alıyordu! Merhum Kadir Topbaş yönetimindeki İBB, 3000 akıllı bisiklet sisteminin kurulması için İSPARK’a, tamı tamına 21 milyon 812 bin 716 dolar ödemişti! Yani, 413 milyon 569 bin TL. İBB 3000 akıllı bisikletin her biri için kasasından 137 bin 856 TL. harcama yapmıştı.

İSPARK Proje İçin Ne Kadar Harcamış?

İBB’nin 2017 yılında Akıllı Bisiklet uygulaması için çıktığı üç ihaleden ikisini kazanan İSPARK’a bunun karşılığında 21 milyon 812 bin 716 dolar ödemişti! Üstlendiği iki ihalenin üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra İSPARK, ihale kalemleri için ihaleler düzenlemeye başladı. İlki 13 Eylül 2017 olmak üzere toplam yedi ihale ile projeyi hayata geçiren İSPARK’ın toplam harcadığı para İBB’nin nasıl hortumladığına adet kanıt gibi! İSPARK, İBB’den projeyi hayaca geçirmek için 21 milyon 812 bin 716 dolarlık ihale alıyor ve proje için toplam yedi ihale düzenliyordu. İSPARK, bu projeyi hayata geçirmek için ne kadar mı harcamıştı: 2 milyon 546 bin 833 dolar. Ne kadar büyük bir kâr marjı oluşmuş gördünüz mü? Tamı tamına İSPARK bu projeden 19 milyon 265 bin 883 dolar kar etmiş. İBB iştiraki olan İSPARK, patronu olan İBB’yi böyle kazıklamış veya hortumlamış!

Şimdi bir soru daha sormak gerekmez mi? İSPARK’ı zararla devraldığından yakınarak göreve başlayan Sayın Ekrem İmamoğlu ve CHP yönetimi sorum size: Akıllı Bisiklet ihalesini araştırdınız mı? Araştırdınız ise sonuçlarını neden kamuoyuyla paylaşmadınız? 19 milyon dolarlık bir hortum kime veya kimlere gittiğini hiç mi merak etmediniz?

Gelelim şahsi tespitimize: AKP döneminde ne yaşandıysa CHP döneminde devam edildiği için İmamoğlu yönetimi bu topa hiç girmiyordu. Haklı olduğumuza birazdan siz de inanacak, hak vereceksiniz!

(“İhaleye nasıl çıkılır” diyerek kısa bir bilgilendirme yapma gereği duyduk. İhaleye çıkacak müdürlük, alımı gerçekleşecek olan mal veya hizmetler üzerinden piyasa araştırması yaparak yaklaşık maliyet rakamları belirliyor. Bu bilgilerle ihaleye çıkıyor. İhaleyi yapan birim olan İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü 2017/101555 EKAP nolu ihale için yaklaşık maliyeti 77 milyon 264 bin 462 TL. olarak belirliyor. İhaleyi, tek katılımcı olan İSPARK, 76 milyon 998 bin 890 TL. bedelle üstleniyor. (Dolar kuru: 3,51 TL.)

Bir Bisiklete 38 Bin TL Harcadı

AKP’li İBB yönetimi Akılı Bisikletler için 21 milyon 812 bin 716 dolarlık harcamaya gitmiş ve projeyi hayata geçirmişti. 2019 yılında göreve gelen CHP döneminde İSPARK akıllı bisikletlerin sayısını artırmaya yönelik ihaleye çıkmadı. Eski yönetimden 3000 adet olarak devralınan projeye tek bir bisiklet ilave edilmediğini görülüyordu. Peki, CHP ve Ekrem İmamoğlu yönetiminde İSPARK, Akıllı Bisiklet uygulamasında ne gibi ihalelere çıktı? İmamoğlu yönetimi geride kalan 44 ayda sadece akıllı bisikletlerin onarım ve temizliği için 6 ihale düzenledi. İSPARK, yeni tek bir bisiklet ilave etmediği gibi uygulamadaki bisiklet sayısını muhafaza edemediği de ortaya çıktı. Eski yönetimden 3000 adet olarak devralınan akıllı bisikletlerin sayısının 2022 tarihli bakım ihalesinden 2565 rakamına gerilerken, 2023 bakım ihalesinde faal bisiklet adedinin 1665 olduğu görülüyordu. İmamoğlu yönetiminde bisikletlerin bakımı ve temizliği için kaç para harcandı? İmamoğlu yönetiminin neden eski defterleri açmadığının cevabı da işte bu soruda yatıyor. İSPARK, aradan geçen 44 ayda bisikletlerin bakımı ve temizliği için toplam 6 milyon 143 bin dolar harcama yapıyordu. Güncel karşılığı: 116 milyon 542 bin TL. İmamoğlu yönetimi her bir akıllı bisikletin bakımı için bisiklet başına 38 bin 847 TL. harcama yaptı! Evet “bu rakamlar ne ki” derseniz sözümüz yok! Akıllı bisiklet uygulamasının İstanbulluya maliyetinin 530 Milyon TL. olduğu görülüyordu. AKP ve CHP yönetiminde yaşanan bu savurganlığı topladığımızda her bir bisiklet için harcanan rakam korkunçtu: 176 Bin TL.

Unutmadan eklemekte fayda var. “İSPARK bu kadar iyi bakım yaptığına göre bisikletler ve istasyonlar ne durumda” diye merak ettik. Üsküdar Meydanı ve Marmaray civarındaki İSBİKE istasyonlarını inceledik. Durum faciadan ibaretti… İstasyonların tamamına yakını arızalıydı ve kiralanacak tek bir bisiklet yoktu! Ayrıca istasyonların bakımsızlıktan döküldüğü görülüyordu! Sevgili okurlar, bu işin CHP-AKP mevzusu olmadığını, sistemin böyle kurulduğunu ve böyle devam edeceğini anlayın artık!