Gündem
05 Tem 2021 09:11 Son Güncelleme: 05 Tem 2021 11:30

BioNTech aşısı Delta varyantına karşı ne kadar etkili? İşte yeni araştırma

Delta varyantı 100'e yakın ülkeye yayıldı. İsrail'de yapılan bir araştırma, ülkemizde de uygulanan Pfizer-BioNTech'in ortaklaşa geliştirdiği aşının Covid-19 Delta varyantına karşı yüzde 70 etkili olduğunu ortaya koydu.

Dünya çapına yayılan Delta varyantı ülkeleri daha sıkı tedbirler almaya zorlarken, koronavirüs aşılama çalışmalarını da hızlandırdı. İsrail'de yapılan bir araştırma, Pfizer-BioNTech'in ortaklaşa geliştirdiği aşının Covid-19 Delta varyantına karşı yüzde 70 etkili olduğunu ortaya koydu.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), İbrani Üniversitesinin Delta varyantına karşı Pfizer-BionNTech aşısının etkisine ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayımladı.

Araştırmaya göre; Pfizer-BioNTech'in ortaklaşa geliştirdiği aşının Delta varyantına karşı yüzde 70 etkili olduğu saptandı. Araştırmada ayrıca, aşının Delta varyantı bulaşan kişilerde ciddi semptomlar görülmesini önlemedeki etkisinin, diğer varyantlara karşı gösterdiği etkiden daha düşük olduğu ifade edildi.

İsrail'de daha önce yapılan araştırmalar, Pfizer-BioNTech aşısının Covid-19'un diğer varyantlarına karşı yüzde 95 etkili olduğunu ortaya koymuştu. Aşıyı olan kişilerin, Covid-19'un diğer varyantlarına yakalansalar dahi çok fazla semptom göstermedikleri belirtilmişti.