Medya
13 Kas 2014 13:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:54

Bingöl belediye başkanından Leman’a dava

Leman’ı davalık eden kapak da bu konu üzerine hazırlandı, ‘AKP’de kadının adı yok’ başlığıyla Barakazi hicvedilmişti ama...

AKP’li Bingöl belediye başkanı, kendi sözlerini kapağa taşıyan haftalık mizah dergisi Leman’ı mahkemeye verdi.

BAYAN VEKİL UYGUN DEĞİL DEMİŞTİ
Yücel Barakazi’nin 30 Mart seçimi sonrası ilk belediye meclisi toplantısında “Belediye başkan yardımcılığına ve belediye başkan vekilliğine bayanları getirmeyi düşünmüyoruz. Dinen de örfen de bu uygun değil” dediği basına yansımış, Bingöl belediye meclis üyeliğine AKP’den birinci sıradan seçilen

Nurten Ertuğrul istifa etmişti.
Ertuğrul, istifa gerekçesini “Onurlu ve haysiyetli hiçbir partili kadının bu duruma sessiz kalmayacağını umut ederek belediye meclis üyeliği görevimden istifa ediyorum” diye açıklamıştı.
Konu böylece gündeme gelip, birçok basın kuruluşunda bu sözler yer almıştı. Barakazi’ye yoğun tepki gelmesi üzerine ise basına bu sefer de belediye başkan vekilliği görevine Fevza Başak Koç’un getirildiği yansımıştı.

AKP'DE KADININ ADI YOK KAPAĞI



Leman’ın 9 Nisan’da Bingöl Belediye Başkanı’nın sözlerini gündeme getiren kapağı.

Leman’ı davalık eden kapak da bu konu üzerine hazırlandı, ‘AKP’de kadının adı yok’ başlığıyla Barakazi hicvedildi. O dönem doğrudan bu sözleri söylemediğine ilişkin bir açıklama yapmayan Barakazi beş ay sonra ise, Leman’ın kapağına ‘hakaret’ suçlamasıyla Bingöl 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
Barakazi’nin avukatı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Davalı LM Basın Yayın LTD. Şirketi (Leman Dergisi) 09.04.2014 tarihinde yayınladığı derginin kapak sayfasında AKP’DE “KADININ ADI YOK” başlığıyla çizilen karikatürde DARWIN’İN MAYMUNDAN EVRİLEN İNSAN ÇİZİMİNİ anımsatan son derece çirkin bir çizimi müvekilim Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi’ye benzeterek onur ve saygınlığına yönelik ağır bir hakarette bulunmuştur.”
Açıklamada ayrıca Barakazi’nin kadın vekillerin dinen ve örfen uygun olmadığına yönelik sözlerinin iftira olduğu savunulurken, Fevza Başak Koç’un üstlendiği görev de kanıt olarak gösterildi.

BÜTÜN LEMAN'LAR TOPLATILMIŞ
Diken’e konuşan Leman dergi grubu editörlerinden Mesud Ata, dergiye sadece dava açılmakla kalınmadığını, o sayının Bingöl’de toplatıldığını öğrendiklerini söyledi. Ata’nın aktarımına göre, Leman okurları o hafta Bingöl’de dergiye ulaşamamış, tüm Leman sayıları bir kişi tarafından satın alınmış.

KADININ BEYANI ESASTIR
Barakazi’ye iftira attıklarına dair iddiaları da yanıtlayan Ata, “Birincisi kapaktaki kadının beyanı; olayın bir mağduru ve şahitleri var. İkincisi ‘iftira’ denilen ifadeler o dönem defalarca yazıldı, ancak o dönem herhangi bir yayına dava açılmış değil. Tek hedef Leman” diye konuştu.
Davanın ardından o dönem istifa etmek zorunda kalan Nurten Ertuğrul’la konuştuklarını da belirten Ata, “Asıl bu davanın kendisine ve Leman’a atılmış bir iftira olduğunu söylüyor… Ortada birden fazla saldırı ve ahlaksız bir tutum var. Bir taraftan bir kadın istifaya zorlanıyor, mobbinge uğruyor. Öte tarafta mağdurun yanında duran bir mizah dergisine dava açılıyor” dedi.

MİZAHA TAHAMMÜLÜN AZALDIĞI BİR DÖNEM
Ata’nın Leman adına yaptığı açıklamanın devamı ise şöyle: “Kapağımızı ‘AKP’de Kadının adı yok!’ başlığıyla çizmiştik. Kadınlara yönelik taciz, tecavüz, şiddet, cinayet haberlerinin olmadığı gün yok neredeyse. Ortadoğu’da Ezidi, Kürt, Türkmen, Arap kadınların uğradığı saldırıları, köle gibi alınıp satıldıklarına hayret ve üzüntüyle şahit oluyoruz. Nurten hanımın yaşadıkları da görmezden gelinemeyecek bu korkuç zihniyetin çarpıcı bir yansıması.
Karikatürist Musa Kart’a açılan dava da henüz taze. Gazetecilerin işlerinden edildiği, susturulduğu, mizaha tahammülün gittikçe azaldığı, tüm renklerin griye boyandığı bir dönem yaşıyoruz.”