Gündem
19 Eki 2012 02:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:16

BİLİŞİMİN UZMANI AÇIKLADI; GAZETELERİN DEKLARASYONU ANAYASA'YA AYKIRI!

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Avukat Gökhan Ahi, gazetelerin ortak deklarasyonunu yasal açıdan yorumladı.

Ali Kırca'nın modere ettiği Siyaset Meydanı gazetelerin ortak deklarasyonu ile başlayan medya tartışmasını ekrana taşıdı. Haberin hukuku ve özel içeriğin telif hakları üzerine yaşanan tartışmada İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Avukat Gökhan Ahi'nin yorumları damga vurdu.

Haberin hangi etik ve kanuni çerçevede ele alınması gerektiğini anlatan Gökhan Ahi "Haber hürdür, her şekilde alıntılanabilir" dedi.

HABER YASAL OLARAK TELİF HAKKINA KONU OLAMAZ, HABER ALMA HAKKI ANAYASALDIR

"Fikir ve sanat eserleri kanunu var önümüzde. Orada diyor ki haber hiç bir şekilde bir telif hakkına tabi değildir. Haber hürdür, her şekilde alıntılanabilir, kullanılabilir. Yasa böyle, kendim bir yorum yapmıyorum. Eski basın kanununda güzel bir madde vardı gazetecileri kurtaracak. Eğer özel bir çabayla yapılmış bir haber varda bunun yayın ancak 24 saat sonra alıntılanabilir. Ama bu hüküm yeni basın kanununda yok. Yeni basın hazırlanırken gazeteler de bizzat kendiler fikir verdiler. Bu denklemde düşündüğümüz zaman haber bir sanat eseri değildir. Tamam bir emek harcanıyor ama sanat eseri değildir. Yani habere sanat eseri muamelesi yapmaya gerek yok. Çünkü anayasal olarak halkın bir haber alma hakkı var.

GAZETELER İNTERNET MEDYASINDAN ÖNCE GOOGLE VE RSS BESLEMESİNE BAKSINLAR

Bugün internet siteleri haberleri çalıyorlar diyorlar ya... Yayıncılığın yeni biçimleri var. Peki Google reader ne yapıyor? O da RSS beslemesinden alıyor. Yani gazete almama gerek yok. Zaten RSS beslemesinden Google Reader'den istediği haberi alıyorum. Basılı gazeteye gitmeme de gerek yok. Önce ona izin vermesinler. Yani sen oradan gazeteyi okurken hiç bir problem olmuyor da buradan mı oluyor?

GAZETELER DE SOSYAL MEDYADAN BESLENİYOR AMA KAYNAK VERMİYOR

Bir de gazetelerin habr kaynakları var onlar da ajanslar. Yüzde 90 ajanslardan alınan haberlerle her gazete bir diğerine benziyor. Farklılaştıran ne köşe yazarları, bir kaç tane de özel haber. Bunun dışında farklı kılan bir şey yok. Ama bir yandan da gazeteler sosyal medyadan ve internet medyasından inanılmaz biçimde beslenirler. Ama beslenirken hangi Twitter kullanıcısından aldığını söylemiyor, Facebook'ta kimden aldığını söylemiyor. Burada da etik dışı bir durum var.