Gündem
08 Ağu 2020 14:30 Son Güncelleme: 08 Ağu 2020 15:24

Bilim Kurulu üyesi üstüne basa basa uyardı!

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye genelinde vaka sayısının iki binleri geçmesi durumunda sokağa çıkma kısıtlamasının geri gelebileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, vaka sayılarındaki artış sonrası kurallara uymayan illerde kısıtlamaya gidilmesinin doğru bir yaklaşım olacağını belirterek "Rakamlar çok ilerler, iki binleri, üç binleri geçerse ülke genelinde de benzer kısıtlamalara getirilebilir. Şu an böyle bir düşünce söz konusu değil" şeklinde konuştu.

"İL UMUMİ HIFZISSIHHA KURULLARI KISITLAMA GETİREBİLİR"

Prof. Dr. İlhan, vaka sayılarında artış olursa bölgesel olarak bazı kısıtlamaların olabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları her konuda yetkili. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu o il için, o hafta sonu için, o ilde sokağa çıkma yasağı ilan edebilir, sokakta bulunulan saatlere kısıtlama getirebilir, AVM'leri kapatabilir. Okulların açıldığını düşünürsek okullar ile ilgili kısıtlamaya gidebilir. Her türlü yetki ilin kendisinde. İlin kendisi dahilinde yapabileceği gibi ilçede, mahallede de bunu gerçekleştirme yetkisine sahip İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu.

 "KURALLARA UYMAYAN İLLERDE KISITLAMAYA GİTMEK DAHA DOĞRU"

Örneğin; A ilinde vakalar sürekli artıyor, B ilinde artmıyor. Türkiye genelinde kısıtlamaya gitmek diğer illerle ilgili de bazı sıkıntılar ortaya çıkarabilir. Kurallara uyulmayan illerde kısıtlamaya gidilmesi, kurallara uyulan illerde kısıtlamaya gidilmemesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Tabi rakamlar çok ilerler, 2 binleri, 3 binleri geçer tabi ülke genelinde de benzer kısıtlamalar getirilebilir. Şu an böyle bir düşünce söz konusu değil.