Gündem
07 Haz 2020 09:53 Son Güncelleme: 07 Haz 2020 15:56

Bilim Kurulu üyesi açıkladı: "10 gün içinde ne durumda olduğumuz netleşir"

İktidarın normalleşme adımlarına ilişkin açıklamada bulunan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü, "Normalleşmenin başlamasıyla birlikte ‘duraklama’ dönemine girildi. 10 gün içinde ne durumda olduğumuz netleşir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de korona virüsten ölümlerin azalmasıyla birlikte iktidarın attığı normale dönme adımlarına ilişkin açıklamada bulunan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, 10 gün içerisinde normale dönme adımlarının faturasının ortaya çıkacağını ifade etti.

Hürriyet'te yer alan habere göre Özlü, "Son 15 gündür rakamlar 800 ile 1500 arasında dalgalanıyor. Kimi günler biraz düşüyor, kimi zamansa yükseliş gösteriyor. Bu dalgalanmanın sebebi önceki yasaklamalar. Bayramda uygulanan 4 günlük sokağa çıkma yasağı ile 700’lü rakamlara kadar indik. Sonra ‘normalleşme’ etkisi ile artış başladı." ifadelerini kullandı.

Özlü, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Normalleşmenin başlamasıyla birlikte ‘duraklama’ dönemine girildi. Bir plato oluştu ki bu zaten ‘normalleşme’ ile bekleniyordu. Yani, endişe edilecek bir durum yok. Ancak haziran ayında ne olacak onu da görmek lazım! 10 gün içinde ne durumda olduğumuz netleşir. Ayrıca, pozitif hasta sayısının artması, bulunan kişilerin hepsinin hasta olduğu anlamına gelmiyor.

Salgının başındaki 1000 sayısı ile şu anki 1000 sayısı aynı değil. Salgın başladığında sadece semptomu olan kişilere test yapılıyordu. Dolayısıyla pozitif olan günlük vaka sayılarımızın tamamı hasta idi. Bunların % 23’ü hastaneye yatırılarak tedavi ediliyordu. Oysa şimdi test yapılan kişilerin % 96’sı asemptomatik ve pozitif olanların sadece % 2.3’ünü hastanede tedavi ediyoruz."