Medya
09 Kas 2020 17:03 Son Güncelleme: 09 Kas 2020 17:23

Bildirici: Medya yöneticileri gece boyu AA'yı bekledi, talimat gözledi

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasını haberleştiremeyen medya kuruluşlarının, Anadolu Ajansı veya İletişim Başkanlığı tarafından onaylanan haberleri yayınladığını söyledi.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Instagram hesabından yapılan istifa paylaşımıyla ilgili ana akım medyayı eleştirdi. İktidara yakın medyanın haberi servis etmemesine değinen Bildirici internet sitesinde yazdığı yazıda, bu kuruluşların Anadolu Ajansı veya İletişim Başkanlığı'ndan gelmeyen haberleri almadığını belirtti. 

Haber kuruluşlarının 'onaylanmış' haberleri yayınlamasından dolayı Albayrak'ın istifa haberini veremediğini belirten Bildirici, "Albayrak’ın fotoğraflarına bile ayrı bir özen gösteriliyordu. Gülümseyen, güvenli ifadeler içeren fotoğrafları tercih ediliyordu. Aksi halde bu nedenle bile uyarı gelebiliyordu. Yaygın medyanın gazetelerinin, internet sitelerinin ve televizyonlarının dün akşam Berat Albayrak’ın istifası önce Instagram, ardından Twitter’a düşmesinden sonra yaşananların temel nedeni buydu.

Berat Albayrak’ın istifa metni saat 19.17’de sosyal medyaya düştüğünde ilk anda gerçek mi sorusunun sorulması doğaldı. Gerekliydi de. Ama dakikalar geçtikçe yalanlama gelmedi ve doğru olma olasılığı giderek arttı. Nitekim Berat Albayrak’ın yerine bakanlığa getirileceği söylentisi çıkan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali dakikalar içinde yalanladı bu iddiaları ve hemen konu kapandı.

Albayrak’ın istifasıyla ilgili yalanlama gelmek bir yana ikinci saat içinde doğrulayan işaretler ortaya çıkmaya başladı. Albayrak’ın Twitter hesabındaki mesajlar silindi. Sonra da Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve onunla kader birliği etmiş bazı bürokratlardan Albayrak’ın görevine devam etmesi dileğinde bulunan destek mesajları geldi. Berat Albayrak’ın hesabının “hacklendiği” ihtimali ortadan kalktı" ifadelerini kullandı.

'İSTİFA SÜRPRİZ OLMAZDI'
Merkez Bankası'na yeni atanan Naci Ağbal'la Albayrak'ın çekişmeli olduğu haberlerine de değinen Bildirici, "Anladığım kadarıyla Albayrak ve Ağbal arasındaki çekişme, ekonomi yazar ve muhabirleri tarafından önceden biliniyordu. Kavganın zirveye çıkması onlar için çok da sürpriz olmamıştı. Ama burada bir gazetecilik sorunu var; gördüğüm kadarıyla bunlar yazılmadı. Albayrak ve Ağbal arasındaki anlaşmazlık geniş biçimde medyaya yansımadı. O yüzden de Albayrak’ın istifası, -tıpkı AKP içindeki kavgaların bilinip de yazılmaması gibi- dışarıdan bakan ve o kavgayı bilmeyenler için beklenmedik bir gelişme. Gazetecilik bu ülkede görevini yapsaydı, Albayrak’ın istifası bu kadar büyük bir sürpriz olmazdı" dedi.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız