Medya
13 Nis 2021 12:04 Son Güncelleme: 13 Nis 2021 21:09

Bildirici amirallere ne soruldu ne yanıtlar verdiler?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, gece yarısı bildiri yayınlayan 104 emekli amirale, sorguları sırasında neler sorulduğunu ve bu sorulara onların nasıl yanıtlar verdiklerini kaleme aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 104 emekli amiralin bildirisine ilişkin soruşturmasında gözaltına alınan emekli amirallerin tamamı serbest kaldı. Abdülkadir Selvi de polis sorgusunda, amiirallere yöneltilen soruları köşesine taşıdı.

İşte Selvi'nin 'Amirallere ne soruldu ne yanıtlar verdiler?' adlı bugünkü yazısı...

104 emekli amiralin yayınladığı bildirinin, “muhtıra, darbe” tartışmalarına neden olmasının üç sebebi vardı.

1- Gece yarısı yayınlanması. Bu ülkenin bir darbe hafızası var. Darbeler gece yapılır, muhtıralar gece yarısı yayınlanır.

2- Açıklamanın darbe dilini çağrıştıran, “Yüce Türk milleti” hitabı ile başlaması.

3- 27 Mayıs’tan 12 Eylül’e tüm darbe bildirilerinde yer alan, “Aksi halde Türkiye Cumhuriyeti tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama riski ve tehditi ile karşılaşabilecektir” cümlesi.

4- Örgütlü olarak yani soruşturmanın açıldığı TCK’nın 316. maddesinde ifadesini bulduğu şekilde “toplu” olarak bu açıklamanın yapılması.

Tabii bildiriyi yayınlayanların, geçmişte darbelere imza atmış olan TSK’nın üst düzey komutanları olması da önemli. Bunlar Kanarya Sevenler Derneği üyeleri değil,emekli amiraller.

Sorguları sırasında emekli amirallere yöneltilen sorulara bakınca, bildiri çerçevesinde kalındığı görünüyor. Bir yerlere çekilmeye çalışılmamış.

NE SORULDU?

WhatsApp grubu hakkında detaylı 6-7 sorunun yöneltildiği emekli amirallere yurtdışına çıkıp çıkmadıkları,hangi ülkelere gittikleri,üye oldukları derneklere ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi. Onlardan başlıcaları şunlar;

1- Söz konusu bildiriden ne zaman haberdar oldunuz?

2- Bildiri için aranızda hazırlık toplantısı yaptınız mı?

3- Bildirinin ne zaman ve nerede yayınlanacağı noktasında bilginiz oldu mu?

4- Sizin mutabık kaldığınız metin dışında bildiriye ilaveler ya da çıkarmalar oldu mu?

5- Bildiriye son şeklini kim verdi?

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

ETİKETLER
#amiral #soruşturma