Medya
11 Ağu 2016 11:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:27

Bilal Erdoğan televizyon sahibi mi oluyor?

Radyo ve televizyon yayın lisansı alamayacakları belirtilen kurumlar arasından vakıflar çıkarılıyor

Radyo ve televizyon yayın lisansı alamayacakları belirtilen kurumlar arasından "vakıflar" çıkartılıyor. TBMM gündemindeki torba tasarı ile Bilal Erdoğan’ın kurucuları arasında yer aldığı TÜRGEV’in televizyon kurması olanaklı hale getiriliyor.

CHP’li Musa Çam, “Apar topar getirilen bu düzenlemenin TÜRGEV, Ensar gibi iktidara yakın vakıfların televizyon ve yayın lisansı almasını sağlamanın dışında bir amacı yok” şeklinde konuştu.

BirGün'den Sabahat Karakoyun'un haberine göre; AKP hükümeti, 15 Temmuz Darbe girişimi’nin ardından çıkarılan ve anayasa gereği 30 gün içinde Meclis’e sunulması gereken kanun hükmündeki kararnameleri yasama organından kaçırırken, “ekonomiyi rahatlatma” adı altında istediği yasaları hızla çıkarmaya çalışıyor. TBMM’nin 19 Ağustos’ta KHK’ler gündeme gelmeden tatile girmesini planlayan AKP’nin toz duman arasında gündeme getirdiği, birbiriyle ilgisiz 30’u aşkın yasada değişiklik öngören torba Tasarıda son anda değişiklik yapıldı.

Muhalefetin itirazları üzerine AKP, Varlık Fonu kurulması ile ilgili 8 maddeyi geri çekip ayrı bir teklif olarak yeniden Meclis’e sundu.

Torba tasarı yapılan değişikliklerin ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün görüşüldü. Tasarı, aile hekimleri ve toplum sağlığı uzmanlarına defin ruhsatı verme yetkisinden, Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılmasına, belediyelere vali tarafından kayyum atanmasına yönelik birbiriyle ilgisiz pek çok düzenlemeyi içeriyor.

Tasarının en tartışmalı maddelerinden birisi de Bilal Erdoğan’ın kurucusu olduğu TÜRGEV başta olmak üzere AKP’ye yakın vakıfları akla getiren düzenleme oldu. Buna göre, siyasi parti, dernek, sendika, vakıf ve kooperatiflerin radyo velevizyon yayın lisansı alamayacaklarına ilişkin yasa hükmü sadece ‘vakıfları’ kapsam dışına alacak şekilde değiştirildi. Düzenlemeye göre ‘vakıf kurucuları’ medya hizmet sağlayıcı kuruluş ortağı kabul edilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, vakıflara yayın lisansı verilmesine yönelik düzenlemenin “sipariş, adrese teslim bir değişiklik” olduğunu söyledi. Çam, düzenlemeye ilişkin eleştirilerini şöyle aktardı:

“Bu yasağın sadece vakıflar için kaldırılması, pek çok kez olduğu gibi sipariş, adrese teslim yeni bir düzenlemeyle karşı karşıya olduğumuz izlenimini güçlendiriyor. İktidar bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyduğunu dürüstçe ortaya koysun. Görünen o ki bu apar topar torba yasa içine eklenen bu düzenlemenin TÜRGEV, Ensar gibi vakıfların televizyon ve yayın lisansı almasını sağlamanın dışında bir amacı yok. Eğer yasak kaldırılacaksa tümüyle kaldırılmalı, vakıfların dışında siyasi partiler, sendikalar, dernekler de aynı haktan yararlanmalı.”

Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’in üniversite sahibi olması için de daha önce yasa çıkarılmıştı.