Dünya
20 Oca 2022 07:20 Son Güncelleme: 20 Oca 2022 07:23

Biden’dan flaş Rusya açıklaması! ‘Bana kalırsa Putin Ukrayna’yı…’

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarında Rusya'yı hedef alarak, "(Rusya Devlet Başkanı) Putin, Ukrayna işler kızışırsa uygulanacak yaptırımları daha görmedi" diyerek, 'Rusya'nın Ukrayna'yı istila edeceğini düşündüğünü' söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, görevinde 1. yılını tamamlaması münasebetiyle Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında iç ve dış politika başlıklarını değerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Biden, "Ukrayna'yı işgal edip etmemek Rusya'ya bağlı. Ancak Ukrayna'ya küçük bir müdahale olursa, bunun sonuçları konusunda kavga vermemiz gerekir. Ancak sınıra yığdıkları askerlerin kapasitesi kadar büyük bir işe girişirlerse bu Rusya için felaket olur. Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'ya hasar verecek ciddi adımlar atmaya hazırız. Bildiğiniz gibi NATO müttefiklerimize de destek veririz" ifadelerini kullandı.

Sputnik’te yer alan habere göre Biden, Ukrayna'ya halihazırda 600 milyon dolar değerinde askeri mühimmat gönderdiklerini kaydederek, "Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur" iddiasında bulundu.

ABD Başkanı, "Ukrayna'nın işgali durumunda Rus bankaları dolarla işlem yapamayacak" dedi. Biden, "Rusya, Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna'ya girecek" diye ekledi.

'HER ÜLKENİN İSTEDİĞİ ÖRGÜTE KATILMA HAKKI VAR"

Rusya'nın anlaşma şartlarından birinin Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması olduğunu vurgulayan Biden, "Her ülkenin istediği örgüte katılma hakkı var. Ancak ben kısa vadede Ukrayna'nın şartları yerine getirip, NATO'ya katılabileceğini sanmıyorum" diye konuştu.

Biden, büyük ülkelerin blöf yapmaması gerektiğini ifade ederek, "Putin bilgili bir adam, sonuçları hesapladığını düşünüyorum. Bence net kararını henüz vermedi" tahmininde bulundu.

Putin ile başka bir zirve daha yapabileceğini aktaran Biden, "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, bu dünyada 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en önemli olay olur" ifadesini kullandı.

'ÖZÜR DİLEMEYECEĞİM'

Afganistan'dan tartışmalı çıkış sürecine yönelik bir soru üzerine Biden, "Afganistan'ın tek bir hükümet altında birleşebileceğini düşünen varsa el kaldırsın. Burası imparatorluklar için tek bir sebep için mezar oldu: Bu ülke birliğe müsait değil" dedi.

ABD'nin Afganistan'da asker tutmasının haftalık maliyetinin 1 milyar dolar olduğunu belirten Biden, burada kalmanın sadece daha fazla Amerikan askerinin ölümü anlamına geleceğini anlattı.

Biden, "20 yılın ardından Afganistan'dan çıkmanın kolay bir yolu yoktu. Ne yaparsanız yapın bu mümkün değildi. Yaptıklarım için özür dilemeyeceğim" diye konuştu.

Afganistan'daki sürecin eski yönetimlerin suçu olduğunu dile getiren Biden, ağustos ayındaki çekilme sürecini savunarak, "Afganistan'dan çıkmasaydık, oraya daha fazla asker göndermek zorunda kalırdık. Taliban'ın bölgeyi ele geçirmesinden dolayı kendimi kötü hissediyor muyum? Evet. Ama dünyada birçok şey oluyor ve biz her sorunu çözemeyiz" görüşünü paylaştı.

'HUSİLERİN TEKRAR TERÖR LİSTESİNE ALINMASI DEĞERLENDİRİLİYOR'

Biden, Yemen'deki savaşın taraflarından Husilerin tekrar terör listesine alınıp alınmayacağının sorulması üzerine, "Evet bunu değerlendiriyoruz" yanıtını verdi.

Savaşın bitmesi için ABD'nin herhangi bir adım atıp atmayacağına ilişkin ise Biden, "Yemen'deki savaşı bitirmek çok zor olacak" dedi.

BİDEN'IN ÇİN VE İRAN POLİTİKALARI

Biden, Çin'e yönelik gümrük vergilerinin kaldırılması için bu ülkenin 1. Faz Ticari Anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğine işaret etti.

İran ile Viyana'da devam eden nükleer müzakerelerde de ilerleme kaydedildiğini aktaran Biden, bu konuda geri adım atmaya niyetli olmadıklarını dile getirdi.