Gündem
23 Oca 2016 16:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:18

Biden, akademisyenlerin ihanetle suçlanmasını eleştirdi

Türkiye'yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, akademisyenleri ihanetle suçlamanın Orta Doğu'ya 'iyi bir örnek olmadığını' söyledi.

Sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklama yapan Biden, Türkiye'nin dünyaya verdiği mesajların önemini vurguladı ve ekledi:

"Ancak medyaya gözdağı verildiği veya eleştirel haberler nedeniyle hapse atıldığında, internet özgürlüğü kısıtlandığı ve YouTube ve Twitter gibi sosyal medya siteleri kapatıldığında ve 1,000'den fazla akademisyen sadece bir bildiriye imza attıkları için hainlikle suçlandığında, bu gösterilmesi gereken örnek tutum değil” dedi.

Daha önce ABD Türkiye Büyükelçisi John Bass da akademisyenlerin “barış bildirisi” sonrası haklarında soruşturma açılması ile ilgili kaygılarını dile getirmişti.

Yine geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili yazılı açıklamasını okuyan John Kirby, "Resmi makamlar, emniyet güçleri ve yargı otoritesi meşru bir siyasi söylemi bastırmak için kullanılıyor" dedi.

Kirby aynı zamanda "Hükümet eleştirisi vatana ihanet anlamına gelmez" dedi.
Biden üç günlük bir ziyaret için Türkiye’de bulunuyor.

Biden’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşmesi bekleniyor.

Erdoğan Barış İçin Akademisyenler inisiyatifinin metnine imza veren ve hükümeti eleştiren akademisyenleri PKK'nın arkasında durmakla suçlamış ve onlar hakkında, “Adının önünde profesör, doçent olması kimseyi aydın yapmaz bunlar kapkara insanlardır" demişti.

Dündar ailesiyle de görüştü

Bu arada Biden, Cumhuriyet Gazetesi'nin tutuklu yargılanan Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ve oğlu Ege Dündar ile de görüştü.

Conrad Otel’de yapılan görüşme sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Ege Dündar şunları söyledi:

"Kısa bir konuşma oldu. Bana babamızın durumunu, iyi olup olmadığını sordu. Bana çok cesur bir babamın olduğunu söyledi. Gurur duymam gerektiğini söyledi. Gereken her şeyi yaptıklarını, basın özgürlüğü için konuşmaya devam edeceklerini söyledi. Desteğini bildirdi. Biz de ona bu inceliği gösterdiği için teşekkür ettik. Amerika’nın demokrasi modelinin basın özgürlüğüne değer verdiğini, bu değeri de bizim burada taşımaya çalıştığımızı söyledik”.

Bu arada Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve Hrant Dink'in eşi Rakel Dink de Biden ile görüşmek için Conrad Otel'e geldi.