Gündem
06 Nis 2023 22:45 Son Güncelleme: 06 Nis 2023 23:01

Beyoğlu'nda çöken 5 katlı tarihi binayla ilgili Kültür Bakanlığı İBB'yi işaret etti

Beyoğlu'nda çöken tarihi binayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığından açıklama geldi. İBB'nin "Uyarılarımıza rağmen tedbir alınmadı" dediği binaya ilişkin yapılan açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin binanın yapımına karşı oy kullanıldığı ifade edildi. Açıklamada "Yapının yok olmasına sebep olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir" denildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde çöken 5 katlı binayla ilgili, "Yapıyla ilgili şikayetler üzerine Koruma Bölge Kurulu aynı gün olağanüstü toplanmış ve yapının yok olmasına sebep olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, tescilli taşınmazın bir an önce yeniden yapımına yönelik projelerin de Kurula iletilmesine karar vermiştir. Ancak bu karara bile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcisi tarafından karşı oy kullanılmıştır." açıklamasında bulundu.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Beyoğlu'nda bugün yıkılan 5 katlı tarihi binaya yönelik sosyal medya hesabından Bakanlığın konuyla ilgili açıklamasını paylaştı.

YANIT VERME ZORUNLULUĞU DOĞDU

Hacımimi Mahallesi, Kemeraltı Caddesi, 127 ada, 4 parseldeki tescilli taşınmaza ilişkin Bakanlığı hedef gösteren bazı sosyal medya paylaşımları üzerine yanıt verme zorunluluğunun doğduğu vurgulanan açıklamada, taşınmaza ilişkin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin Koruma Bölge Kurulunca 2015'te uygun bulunduğu, ancak bugüne kadar uygulanmadığı belirtildi.

Onarım yükümlülüğünü yerine getirmeyen mülk sahibinin 2 Mart 2023 tarihli kurul kararıyla uyarıldığı, kendisine 2015 tarihli projenin ivedilikle uygulanması gerektiğinin hatırlatıldığı, taşınmazla ilgili can ve mal güvenliği önlemlerinin ilgilisi ve belediyelerce alınmasının istendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

"Kurul kararının yanı sıra defalarca güvenlik önlemi alınması ile ilgili Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce resmi yazılar yazılmıştır. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı birimlerince bu yazıları ilçe belediyesine göndermekten başka aksiyon alınmamış ve alınan tedbir ne yazık ki branda germekten öteye gitmemiştir.

Yapı ile ilgili gelen şikayetler üzerine Koruma Bölge Kurulu aynı gün olağanüstü toplanmış ve yapının yok olmasına sebep olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, tescilli taşınmazın bir an önce yeniden yapımına yönelik projelerin de Kurula iletilmesine karar vermiştir. Ancak bu karara bile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcisi tarafından karşı oy kullanılmıştır."

5 KATLI BİNA TAMAMEN ÇÖKTÜ

Olay, Karaköy Kemeraltı Caddesi üzerinde saat 6.30 sıralarında meydana gelmişti. 5 katlı metruk binada yaşanan kısmi çökme nedeniyle yola beton parçaları düştü.

Ardın binanın bulunduğu cadde trafiğe kapatıldı. Bina ilerleyen saatlerde büyük bir gürültüyle çöktü.

İBB: UYARILARIMIZA RAĞMEN TEDBİR ALINMADI

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sosyal medya hesabından binayla ilgili uyarıda bulundu.

Polat, "Uzun bir süredir Kültür Bakanlığı koruma kuruluna, yetkili ilçe belediyesine ve mülk sahibine konunun aciliyetini belirten tüm uyarılarımıza rağmen herhangi bir tedbir alınmayan yapı an itibari ile İstanbul’un en işlek caddesi üzerinde saatlerle ölçülecek kadar zaman içinde çökmekle karşı karşıyadır. Buradan tekrar ifade etmek zorundayım ne yazık ki bu dakikaya kadar tedbir alınmayan yapı an itibari ile çökmek üzeredir. Yapının acilen yıkılarak can güvenliğinin sağlanması bu dakika itibari ile zorunludur" dedi.

ETİKETLER
#beyoğlu #ibb #uyarı