Dünya
01 Haz 2023 12:27 Son Güncelleme: 01 Haz 2023 12:27

Beyaz Saray’dan Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin açıklama!

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'ye F-16 satışına yönelik 'desteğinin' devam ettiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yeni dönemdeki ilk telefon görüşmesinin ardından gözler bir sonraki temasta.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, iki taraf arasında bir sonraki görüşmeye ilişkin yeni bir bilgi olmadığını ifade etti.

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında Türkiye’ye olası F-16 satışı ve İsveç’in NATO’ya katılımına onay beklentisi gündeme geldi.

Biden’ın Türkiye’ye F-16 tedarikine ve Hava Kuvvetleri’nin modernizasyonuna destek verdiğini ve bu durumun değişmediğini vurgulayan Kirby, "F-16 tedariki Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylayıp onaylamamasıyla bağlantılı değil. İsveç’i NATO müttefiki olarak görmek istiyoruz. Ancak F-16 tedariki ve İsveç’in NATO’ya katılımının onaylanması arasında bir bağlantı olduğu izlenimi vermek yanlış olur" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean Pierre de dünkü basın toplantısında, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımını onaylamasının F-16 satışı için bir koşul olmadığını söylemiş ve Kongre’nin silah satışı konularında söz sahibi olduğunu hatırlatmıştı.