Gündem
04 Ara 2023 09:19 Son Güncelleme: 04 Ara 2023 09:30

Beşiktaş Belediyesi’ne Sayıştay’dan uyarı! ‘İşgali bitirin, kamuya açın…’

Beşiktaş'ta imar planlarında yeşil alan olan ve vatandaşların kullanması gereken binlerce metrekarelik alanın site ve konutlar tarafından işgal altına alındığı ortaya çıktı.

Türkiye'de metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu Beşiktaş'ta 200 bin metrekarelik alanın siteler tarafından işgal edildiği belirlendi. Kamunun malı olan bu alanların üzerinde tenis kortları, otopark, basketbol sahası, havuz ve halı saha yapıldığı tespit edildi. Etrafı çitlerle ve tel örgülerle çevrilen bu alanları sadece o sitelerde oturan vatandaşların kullandığı ortaya çıktı.

SAYIŞTAY TESPİT ETTİ

Sayıştay Başkanlığı'nın Beşiktaş Belediyesi'nde yaptığı yıllık denetimde imar planlarında yeşil alan olan yaklaşık 200 bin metrekarelik yeşil alanın siteler tarafından işgal edildiği ortaya çıktı. Medyaradar'ın ele geçirdiği raporda, birbirinden çarpıcı tespitlere yer verildi. Beşiktaş'ta hangi sitenin ne kadarlık yeşil alanı işgal ettiği santim santim ölçüldü. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı…

ÖLÇÜMLER BELEDİYE PERSONELİ TARAFINDAN YAPILDI

Sayıştay tarafından yapılan incelemede tespit edilen usulsüzlükle ilgili olarak şu tespitlere yer verildi:

“Belediye personelinin yaptığı ölçümler ve tarafımızca bazı siteler için yerinde yapılan fiili ve fiziki kontrollerde;

 

Beşiktaş Belediyesi sınırları içerisinde bulunan bazı konut siteleri tarafından, yukarıda yer verilen tabloda örnek olarak seçilen bazı yerlerle ilgili verilen bilgilerden de görüleceği üzere, idarenin hüküm ve tasarrufu altında olup imar planında yeşil alan, park ve yol olarak kamunun kullanımına ayrılan yerlerin etraflarının çevrilerek site içlerinde bırakılmak suretiyle ilgisine göre park ve yeşil alanlar üzerine imar mevzuatına aykırı olarak havuz, halı saha, tenis kortu, basketbol sahası, çocuk parkı, otopark, yol, bahçe, sosyal alanlar, müştemilat vb. yapıların yapıldığı; bazı alanlarda da yolların bariyer ve/veya güvenlik kulübesi konularak işgal edilmesi suretiyle halkın erişiminin kısıtlandığı; ayrıca İdare tarafından, söz konusu işgalleri yapan toplam 63 siteden ecrimisil alınarak bu işgalcilerin söz konusu yerlerden çıkarılmadığı, bunun yerine geçmişe dönük olarak tespit edilmiştir.

Tazminat suretinde alınması gereken ecrimisil bedellerinin, kiralama yöntemi şeklinde kullanılarak ileriye dönük de uygulanıp işgallerin devam ettirildiği ve bu suretle mevzuata aykırı hareket edildiği, mevzuata aykırı inşa edilen yapılarla ilgili olarak, yukarıda yer verilen 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre de herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edilmiştir.”

 HERHANGİ BİR ENGELLEME SÖZ KONUSU DEĞİL!

Beşiktaş Belediyesi'nin bu usulsüzlüğe karşılık verilen yanıtta ise; 'Bu alanların ihale edilebilecek nitelikte olmadığı, imar planları gereği muhatapların kendi parsellerinden kamuya terk ettikleri ağaçlık atıl alanlar, site içi yollar vb. oluştuğu, idarenin hüküm ve tasarrufu altında olduğu ve şikâyet konusu olduğunda veya amacı dışında kullanıldığında gerekli yasal işlemlerin yapıldığı, ecrimisil bedellerinin ilgili mevzuata göre hesaplandığı, söz konusu alanların tüm kamu kullanımına açık olduğu, herhangi bir engellemenin söz konusu olmadığı, yapılan rutin denetimlerde kontrol edildiği' belirtildi.

 

BURALARI YIKIN!

Sayıştay, Beşiktaş Belediyesi'nin yaptığı savunmayı yaptığı tespitlerle çürüttü.

Raporun sonuç bölümünde yer alan o tespitler şöyle:

'İlgili alanların tüm kamunun kullanımına açık olduğu belirtilmişse de; sitelerin içinde yer alan ve yukarıda detayı yer alan kamu alanlarının sitelerin yapısı gereği etraflarının çevrili olduğu ve giriş ve çıkışların güvenlik kulübesi, bariyer vb. önleyici tedbirler ile korunduğu dikkate alındığında kamunun kullanımının fiilen sağlanamadığı açıktır. Ayrıca yine yukarıda detayı verilen yerlerden görüleceği üzere siteler tarafından bazı kamu alanlarına mevzuata aykırı olarak havuz, spor tesisi, çocuk parkı, otopark vb. yapılar yapılmıştır ve bu alanlarında 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre yıktırılarak kamunun kullanımına açılması gerekmektedir. Yıkım masrafının yüzde 10 fazlası ile ilgililerden alınması gerekmektedir.'