Gündem
11 Eki 2012 11:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:15

BEŞAR ESAD HANGİ TÜRK GAZETESİNE KONUŞTU? ''AKÇAKALE'Yİ BİRLİKTE ARAŞTIRALIM''

Suriye Devlet Başkan Beşar Esad Akçakale'de Türkiye sınırına düşen top mermisi ile ilgili açıklamalar yaptı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Aydınlık Gazetesi Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik’e çarpıcı açıklamalar yaptı..

Başkan Esad  Akçakale’de Türkiye sınırına düşen ve 5 kişinin ölümüne yol açan top mermisi ile ilgili açıklamalar yaptı. Esad, “Türkiye sınırına düşen top mermisi ile ilgili araştırmalarımız sürüyor. Ancak Türkiye tarafı ile irtibatımız kesik. Bu konuda ortak çalışma yapmamız lazım. Türkiye Suriye sınırında muhalifler var. Bu bunlardan mı kaynaklandı, yoksa Suriye ordusunun kullandığı bir mermi hedef mi şaşırdı, bunları karşılıklı tahkikat yapmamız gerekiyor. Bunu sağlamak için de iki ülke Hükümetlerinin ortak çalışma yapması lazım. Bizim önerimiz Akçakale’yi birlikte araştıralım. İki ülke Hükümetleri uzmanlarıyla birlikte bu konuya el koysun, gerçeği ortaya çıkarsın” dedi.



Tezkereye ne dedi?

Türkiye ile Suriye arasında irtibatın kesik olmasının sorumluluğunun Suriye’de olmadığını kaydeden Esad, İki ülke arasında görüşme kanallarının olmamasının ilişkileri olumsuz etkilediğini bildirdi.

Esad, “tezkere” ile ilgiyi bir soruya, “Suriye olarak biz daha olayların başladığı ilk günlerde bu tür provokasyonlar olabileceğini söyledik. Şimdi dediklerimiz yaşanmaya başladı. Böyle zamanlarda ülkeler birbirleriyle görüşerek yanlışları düzeltmelidir.  Türk halkı asil bir halktır. Bizim Türk halkıyla, Türk askeriyle hiçbir sorunumuz yok. Suriye Türkiye’ye düşmanlık yapmamıştır. Türkiye’yi her zaman kardeş bilmiştir. Bizim Türk Hükümetiyle sorunlarımız var. Türk Hükümetinin tavrı nedeniyle Türkiye sınırında sıkıntı yaşıyoruz. Yaşanan ölümlerden Türk Hükümeti de sorumludur. İlişkilerin bu hale gelmesinin nedeni de Türk Hükümetidir, Türk halkı değildir” karşılığını verdi.

Tutuklu Türk gazeteci

Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a Halep’te tutuklanan Türk gazeteci Cüneyt Ünal’ın serbest bırakılması ile ilgili talebini iletti. Cüneyt Ünal’ın terör faaliyetleriyle ilgisi bulunmadığını, gazeteci olarak çektirdiği bazı fotoğrafların yanlış anlaşıldığını ifade etti. Esad tutuklu Türk gazetecinin durumu ile ilgili bilgisinin olmadığını, Cüneyt Ünal’la ilgili konuyu inceleyeceğini söyledi.

Uzlaştırma Bakanı: Teröristler yaptı

Suriye Hükümetindeki Suriyeli muhaliflerin temsilcisi Uzlaştırma Bakanı Dr. Ali Haydar Akçakale ve Hatay sınırına düşen mermilerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu tür provokasyonların beklenen  bir durum olduğunu bildirdi. Dr. Ali Haydar şunları söyledi:

“Silahlı muhalif gruplar bu tür provokasyonu Lübnan sınırında da denediler. Lübnan’la Suriye arasını açmak için Suriye sınırından Lübnan sınırına atışlar yaptılar. Konuyu Lübnan yetkilileriyle birlikte değerlendirdik ve gerçeği açığa çıkardık. Daha sonra yakalanan teröristler de suçlarını itiraf ettiler. Suriye ile Lübnan’ın arasını açmak ve Lübnan’ın desteğini almak için bu atışları yaptıklarını söylediler. Lübnan Hükümeti de olayın gerçeğini öğrendi. Durum açığa çıkınca bu tür provokasyonlar da durdu. Şimdi aynı olayın benzerini Türkiye sınırında yaşıyoruz. Türkiye Suriye ile teması kendi kestiği için ortak bir çalışma yapmada sıkıntımız var. Bunu yaparsak gerçeği herkes öğrenir.”

’Sınırda Türk askerine saldırı yapacaklar’

Suriyeli yetkililer, Akçakale’de yeni provokasyonlar olabileceği konusunda Türkiye’yi uyardıklarını bildirdiler. Suriye’nin  5 Ekim tarihinde İstanbul konsolosluğu üzerinden Türkiye’ye gönderdikleri  yazıda özetle şu bilgiler yer aldı:

“Daha önce Suriye ordusundan kaçan Binbaşı Yusef Cabir,  Yüzbaşı Ahmet El Ahmet ve Türkiye’den Suriye’ye silah kaçırma işi yapan Ahmed-i Selim,  bir terörist grupla ortak çalışıyor. İki ülke arasındaki ilişkileri daha da germek ve sıcak çatışma yaratmak için Türk ordusuna havan ve roketle kuvvetli bir saldırı gerçekleştirecekler. Benzer durum sınır boyundaki başka yerlerde de gerçekleşebilir.”

Suriyeli yetkililer Binbaşı  Yusef Cabir,  Yüzbaşı Ahmet El Ahmed’in önce eş ve çocuklarını Türkiye’ye kaçırdıklarını, daha sonra da kendilerinin kaçtığını belirttiler.  Ahmed-i Selim’in de istihbarat örgütleriyle bağlantılı olduğunu söylediler.

Ulusal Kanal’ın haberleri izleniyor

Suriye televizyonları haberlerinde Aydınlık ve Ulusal Kanal’ın haberlerini Arapçaya çevirip izleyicilerine aktarıyorlar. Suriyeliler “Türkiye gerçeğini Aydınlık ve Ulusal Kanal’dan öğreniyoruz”  dediler.