Röportaj
21 Ara 2015 11:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:15

Berhan Şimşek Gözaltı'nda: Tayyip Erdoğan'ı oynarım ama...

CHP eski milletvekili, aktör Berhan Şimşek, Yeni Yüzyıl'dan Esra Elönü’nün sorularını yanıtladı.

CHP eski milletvekili, aktör Berhan Şimşek, Esra Elönü’nün keskin sorularını samimiyetle yanıtladı: Benim partim de karşı mahalle de benim her kesimi kucaklamamdan korktu...

Soru trafiği ve emniyet şeridinde dörtlüleri yakmış bekleyen cevaplarla röportajımı yaptım. Allah kabul etsin. Berhan Şimşek yürüyen ayraç gibiydi, kitapta nerde kaldığını bilen adam konuşunca da nasıl vuracağını iyi biliyor. Sorular tam isabet. İdeolojik olarak farklı koordinatlarda olabiliriz, dahili hattım bazı düşüncelerini meşgule atabilir lakin nezaketi ve içtenliği ayakta alkışlanır. Alkışlıyorum ve gelsin ilk soru…

Biz sizi niye göremiyoruz?

14 yıldır sinema yapmıyorum. 1978’de Fatih Gençlik Kolları’nda başladım. Milletvekili olup milletin adına yemin ettikten sonra sinema ile uğraşmayı bıraktım. İki tane şirketim vardı, ikisini de bıraktım. Meclis’te kürsüde en çok konuşan milletvekiliyim. 2007’de il başkanlığı dönemimde, İstanbul’da yüzde 45 gibi bir sonuç çıkarmayı başardık. O zamanlar Fethullah Gülen mezardakilere bile ‘kalkın evet deyin’ diyordu. O zamanlar kan kardeştiler, şimdi kan davalılar. Daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu istifa etmemi istedi. Sonraki seçimde mahalleden delege bile çıkamadım. İşte siyaset böyle bir şey Türkiye’de...

Fatih Çarşamba’da büyüdüm diyorsunuz ama içinde büyüdüğünüz dindarları sonradan aşağılamaya başlıyorsunuz. Neden?

Mesela.

Çarşaf hakkında söyledikleriniz, mesela fukaralıktan çarşaf giyiyorlar dediniz mi?

Asla böyle bir şey söylemedim. Ben bu halkı çok iyi tanıyorum. Tandırın başında doğmuşum. Çok zengin bir ailenin on bir çocuğundan onuncusuyum. Fakat bir kuruş almışlığım yoktur. Çarşamba Pazarı’nda limon sattım, sutyen sattım, su sattım öyle büyüdüm. Anadolu’dan göçenlerin her gün bir palto alacak durumları yoktur ve kadına giydirirler bunu. İslam’da da çarşafın olmadığına inanıyorum; ama bunu giyen birine de neden giyiyorsun deme hakkına ne ben ne de başkası sahip değildir. Hiçbir yerde böyle edilmiş bir lafım da yoktur. Mezarım var yani şu an. Nazım’ın dediği gibi, ne ölümden korkmak ayıp ne de düşünmek ölümü. Fatih Camisinde namazım kılınır, Fatihliyim ben çünkü. Fatih benim hayır diyeceğim anlayışların hepsine ait değil, ben onlardan daha fazla Fatihliyim.

Çay, çorba satarak büyüdük

Gerçekten dindarlarla aranızda bir problem mi var?


Benim kabahatim aleni, ibadetim gizlidir. Mürşit varsa ilimdir, rehber Kuran’dır, son peygamber de Hazreti Muhammed Mustafa’dır. Ama bende iki Mustafa var. Biri Allah’ın resulü, hak kabul etmişim ve iman etmişim. İkincisi de fukara Mustafa’dır. Peygamber değildir ama şanslıyızdır, bu topraklarda doğmuştur, Mustafa Kemal Atatürk. Çok değer verdiğim bir insan. Benim için öyle, başkası için olmayabilir. Bunu söylemeye çok utanırım; ama ben cenaze namazı kılmaya gittiğimde vakit namazı kılarım. Utanarak söylüyorum bunu. Namazımı kıldım çıkıyorum, ayakkabılarımı alırken bir beyefendiyle göz göze geldik. Baktı bana, inanamadı böyle kaldı, şaşırdı. Geldi yanıma “Beni bağışla, çok gıybet ettim ben senin için” dedi. “Canın sağ olsun” dedim. Cenaze namazında saftayım geldi yanıma durdu, ceketimi tuttu. “Allah rızası için beni bağışla” dedi. Şimdi sizin vesilenizle söylüyorum; söylenenleri ben duymadım ama duyan onları da bağışlar, beni de bağışlar.

CHP’nin Allah’a muhalif bir tavır içerisinde olduğunu düşünüyor musunuz? Başörtüsü hakkında en ufak bir kararda Danıştay’a topuklamasından tutun da rozet taktıkları çarşafı yırtmalarına kadar.

Ben Deniz Bey’e genel başkanlığı döneminde söyledim. Bu çocukların başörtüsüyle uğraşmayalım. Hiç değilse hizmet alan başını açmasın kardeşim, hizmet veren için bunu koyabilirsiniz. Bırakın böyle olsun. Bu çocuklar okumak istiyor. Yanlışlar yapıldı. Bugün bütün özgürlük alanları kapandı. Sadece türban üzerinden bir özgürlük ifadesi geliştiremeyiz. CHP derdini iyi anlatamamıştır, iyi anlatacak süreçleri ve aktörleri yakalayamamıştır. Ben size net söyleyeyim, Deniz Baykal orucunu tutar. Zaman zaman benim harcadığım olmuştur. Nurettin Sözen için bin tane laf ederler, namusuyla orucunu tuttuğuna Allah da ben de şahidim. Biz, bu meseleleri doğru anlatabilecek ağızları aktör olarak kullanmadık. Konuşalım; camiyi de konuşalım, ahır yaptıklarını da konuşalım, yok böyle bir şey. Bugün bu minarelerde ezanlar okunuyorsa Anadolu-Rumeli Müdaafa-i Hukuk Cemiyeti’nin sayesindedir, Mustafa Kemal’in sayesindedir. Ortadoğu’nun halini görüyoruz. Benim anlayışımda Vahabi İslam’ı yok, Anadolu İslam’ı var. Biz dinimizi ibadetimizi mabetlerimizden çıkardık siyasete getirdik, siyaseti de yapılması gereken sokaklardan çıkardık, camiye getirdik. Ben Cuma Namazı’nın sünnetini kılmıyorum hutbeyi dinlemeyeyim diye, günahı da Diyanet’in başınadır. Karşımda siyasi partinin lideri konuşuyor gibi. Hz. Ali’nin bir sözüdür; namaza durduğumda abdestimin bozulmayacağını bilsem ayaklarımı çiviyle çakarım sallanmamak için. Adam bana öyle şeyler düşündürüyor ki hutbe dinlememek için bekliyorum.

Bir din sıkıntısı var ama...

Hâlâ var ama bizim hayatımızın böyle olduğunu bilmiyorlar. Tayyip Bey anlatıyor, ben oradan geldim buradan geldim. Kardeşim biz de paraşütle gelmedik ki. Sen birilerinden almışsındır, katkı sunmuştur birisi; derstir okuldur falan… Biz çay satarak, çorba satarak büyüdük. 20 senede üniversiteyi bitirdik. 50 yaşında kamu hukukunda master yaptık. Kalem ucu kadar lekemiz yok. Birisi kalkıp hırsız diyebiliyor mu?

CHP içinde var olmak için mi Minyeli Abdullah filminde oynadığınız için pişman olduğunuzu söylediniz? Racon bu mu?

Doğrudur pişmanım, çok kötü bir filmdir. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, Yücel (Çakmaklı) Abi’yi çok severdim ben. Ama sinematografik olarak çok kötü bir filmdir. Ben aktörüm, Mehmet Ali Ağca da oynadım, Minyeli Abdullah da oynadım, Deniz Gezmiş de oynadım, PKK’lı da oynadım… Hitler oynayınca Hitler, homoseksüel oynayınca homoseksüel mi olacaksın?

O koltuğa geri oturmam

2015 Nobel Kimya Ödülünü alan Aziz Sancar Anıtkabir’de Fatiha okudu diye linç edildi. Ne yapsaydı zeybek mi oynasaydı?

Olabilir mi böyle bir şey? Ben giderim dua ederim. Her 10 Kasım’da görüyoruz insanları, gelir dua ederler. Aziz Sancar, yapması gerekeni yapmış.

Kongre yaklaşıyor Kemal Kılıçdaroğlu’na ne olur?

Evet, Kemal Bey’le kısa konuştuk, il başkanı ol vaziyetleri var. Ben il başkanı olmam. Olsam bile o koltuğa geri oturmam. Ben başarmak için iş yaparım, mazbata taşımak için yapmam.

Genel başkan siz olun öyleyse.

Kısmet. Eğer iki dönem milletvekili olarak kalmış olsaydım, 2007-2011 ve 2011’den de bugüne kadar, söylediğiniz büyük ihtimalle gerçekleşirdi. Çünkü siyasetin içinde olmak gerekiyor.

Sizin kendinizi açıklamaya ihtiyacınız yok ama siz de tam anlaşılamamış siyasetçilerden biri olarak kaldınız sanki?

Korktular benden korktular... Benim partimdekiler de karşı mahallede olanlar da korktu. Çünkü bu adam bu toplumun Alevisi... Ben Sünni bir ailenin çocuğuyum ama ‘ünlü aleviler’ diye gir, birinci sırada ben çıkarım. Bu ülkenin Kürdüyüm ben, bu ülkenin Lazıyım, Boşnağıyım ben ve bu toprakların çocuğuyum.

Kılıçdaroğlu’na destek olduğunuz için pişman mısınız?

Yok… O günkü koşullar içerisinde beraber geldik, görev yaptık, ayrıldık. Bugün de partinin genel başkanı.

Kılıçdaroğlu iyi bir lider mi?

Partinin genel başkanı, iyi niyetiyle samimiyetiyle bir şeyler uğraşıyor, yapıyor. Şu son seçimden sonra bir telefon görüşmemiz oldu. “Yani daha ne yapabilirdin ki” dedim. Gerçekten büyük bir emekle para yok, pul yok... Buradaki sıkıntı şuradan kaynaklanıyor: Türkiye Lübnanlaştı. Türkiye’de mezhep ve meşreplere göre oy veriyoruz biz, yurttaş ve vatandaş kimliğimizi kaybettik. Türkiye’deki en acı çözülmeyi burada görüyorum ben. Yani Sünni kendini mütedeyyin işte veya ekonomik kaygılarla vesairelerle gören vatandaş AKP’ye oy veriyor. Sünni, Türk daha bir milliyetçi söylemiyle bakanlar MHP’ye oy veriyor, Kürt etnik kimliği ile HDP’ye oy veriyor. İşte Atatürk, cumhuriyet, laik kendine göre tırnak içinde alevi inanç ve kültürüne ait ise CHP’ye oy veriyor.

CHP Sözcüsü Haluk Koç, Bilal Erdoğan’ın IŞİD’le bağlantısı var diye yayınladığı fotoğraf Fatih’te ciğerci kardeşlerde çektirdiği bir fotoğraftı. Sizce bu iftira ciğersiz bir iftira değil mi? Ciğercilerin CHP’lilerin IŞİD yargısından kurtulmaları için nasıl giyinmeleri gerekiyor? Smokin, papyon.

Bir savunma mekanizması geliştirip cevap vermek istemiyorum. Birilerini de savunmak zorunda değilim. Yanlış buluyorum. Fark etmişse yanlışını özür dilemişse Haluk Koç doğru bir şey yapmıştır. Biz insanların kılık kıyafetiyle belirli biçimleriyle gelip de belirli bir yere dayatamayız. Şimdi ciğercinin namuslu kaliteli ciğer satıyor mu, satmıyor mu ona bakarım ben. Buralarda yazık ediyoruz tekme atıp çukura düşürmeye çalışıyoruz. Bilal Erdoğan ile ilgili benim konuşacağın on tane şey olur. Ciğerciye gitmiş de gitmemiş de bunu geç, oturur yirmi sayfa laf ederim.

Tayyip Erdoğan’ı oynamak istiyormuşsunuz ya da böyle bir sözünüz oldu mu?

Tayyip Erdoğan’ı oynarım ama Tayyip Erdoğan’ın istediği Tayyip Erdoğan’ı oynamam.

Liderler çizgi film gibi

En sevdiğiniz Kemal Sunal filmi?


Kibar Feyzo.

Tahammül edemediğiniz hitap biçimi.

Hissettiğim samimiyetsizlik

En sık ettiğiniz dua?

Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi’l-hayr.

Hangi liderle hangi çizgi filmi izlemek isterdiniz?

Birçok lider çizgi film gibi olduğu için onları izliyorum zaten.

Milletvekili olduğunuz dönemde uyuz olduğunuz ama yapmak zorunda olduğunuz şey?

Ben Milli Eğitim Kültür Spor Komisyonu’ndaydım. Çok değerli önerilerde bulunurduk. Bu Türkiye’deki siyasetin akıl tutulmasından kaynaklanan hadise. Muhalefet neyi önerirse önersin kabul edilmezdi. Mesela Madımak Oteli’nin kültür ve insan hakları müzesi olmasını istemiştim reddedildi. Cemevlerini tabiat ve kültür varlıkları ile ilgili koruma altına alınmasını önermiştim, Deniz Gezmiş’le ilgili Meclis idam kararı almıştı, bu tartışmadan kurtarmak gerekiyordu. Bunların hepsi reddedildi. Bazen tuvalete gidip ağladığımı bilirim. O zaman çalıştığım insanlara buradan kapak olsun.

Sizce yaşayan en kapitalist solcu kim?

Ali Koç.

Ekranda ne görünce direkt zaplıyorsunuz?

İki şey yaşadım 1996’da ve bunu yaşadığımda Işıklar Sönmesin filmini çekmeye karar verdim. Artık alışılagelmişti, şehit cenazeleri, çatışmalar, ağlayan anne babalar çocuklar. Geçen gün bizim aracımızı kullanan kardeşimiz çok güzel bir söz söyledi , “Efendim farkında mısınız artık şehit cenazelerini hava durumu gibi izliyoruz” dedi. Ben bunu görmek istemiyorum. Hem emperyal güçlerin hem de Türkiye’deki siyasilerin at gözlükleriyle baktıkları bir konu olarak görüyorum. İnsan olarak bakmış olsalar meseleyi hallederlerdi.

Sosyalizmi en iyi anlatan hadis

Mekke’de inen ayetlerin hepsi sosyalizmi anlatıyor.

Muhafazakar kitle Minyeli Abdullah’ı oynayan tarafınızı sevdi galiba?

Oradan devam etseydim Tayyip Erdoğan’ın yerinde ben olurdum. Tayyip Erdoğan hayatında iki film seyretmiştir Hamza’yı bir de Minyeli Abdullah’ı seyretmiştir. Başka film seyrettiğini sanmıyorum.

CHP’li vekil Eren Erdem Türkiye’yi IŞİD’e sarin gazı vermekle suçladı. Biz muhalefet olmakla vatan hainliğini birbirine mi karıştırıyoruz sizce?

Eren Erdem’i ben de sağlıklı bulmuyorum. Bu tür şeylerde vatanı olmayanın Kabe’si olmaz. Bu vatanın sahibi Recep Tayyip Erdoğan değil. Bu ülkedeki inancın sahibi de Recep Tayyip Erdoğan değil. Bu vatan 1071’den beri var. Erdoğan, ‘Sen Alevisin’ diğerine diyor, “Sen zazasın.” Demeyiver! Sen bu ülkenin cumhurbaşkanısın. Burada çok özür dileyerek söylüyorum. Oturdukları koltukları tenzih ederim, dilimiz bozuldu. Siyaset dili bir nezaket dilidir, dil de aklın parmak izidir. Aklını doğru üretemeyen dilinden her şeyi söylüyor.