Gündem
11 Şub 2011 12:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:02

"BENİM KATEGORİME GÖRE BABAM DÖNEK BİRİ!" MURAT BELGE'DEN ŞAŞIRTAN SÖZLER!

Gazeteci-yazar Murat Belge, babası Burhan Asaf Belge'yi neden 'dönek' olarak tanımladı?

Yazar Aytaç Yıldız tarafından kaleme alınan 'Üç Dönem Bir Aydın: Burhan Asaf Belge' adlı kitap, ünlü Hollywood yıldızı Zsa Zsa Gabor’la yaptığı evlilikle tanınan Burhan Belge’nin hayatını mercek altına alıyor. Kitapta Burhan Belge’nin Almanya’da geçen gençlik yılları, evlilikleri, gazetecilik dönemi ile siyasi hayatı ve hapishane günleri de yer alıyor.

Prof. Dr. Murat Belge’nin de babası olan Burhan Belge gençlik yıllarında sıkı bir solcu ve bolşevikken, 1957 yılında Demokrat Parti Muğla milletvekili olarak Meclis’e girerek liberal-sağ kulvarda siyasi hayatını sürdürmüştü.

İDAMLA YARGILANDI
27 Mayıs sonrası Adnan Menderes ve diğer Demokrat Partililerle birlikte Yassıada’da idamla yargılanan Burhan Belge, 3 yıl hapis yattıktan sonra afla özgürlüğüne kavuşmuştu. Almanya’ya yerleşen Belge 1967 yılında ise hayatını kaybetmişti. Kitabın önsözünde gazeteci-yazar Murat Belge babasını siyasi olarak 'dönek' kategorisine koydu:

"(...) Gelelim baba sorununa. İkimizin kariyerleri arasında özetlemeye çalıştığım türden bir farklılaşma var. Marksizm, komünizm güçlü ideolojilerden biridir; bir siyasi hareket olarak siyasi bağıtlanma talep eder, kişisel fedakârlıklar talep eder. Böyle ideolojilerde 'yarı yolda terk', üzerine güçlü bir vurgu olur. ‘Dönek' derler, 'hain' derler, demekten öte işler de görülür. Benim çizdiğim resimde babam 'dönek' kategorisine giriyor. Kendi açımdan ben böyle değilim ama bunu bir de halen 'ben komünistim' diye benim on katım gürültü çıkaranlara sorun."

Bülent Günal/Gazete Habertürk