Gündem
19 Nis 2012 15:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:33

'BENİ HEDEF GÖSTEREN MEDYANIN GENEL YAYIN YÖNETMENLERİ ÖZÜR DİLEMEDİ‏'

28 Şubat sürecinde andıçta yer alan ve silahlı saldırı sonucu ölümden dönen Akın Birdal “İki gazetenin genel yayın yönetmeni beni arayıp özür dilemedi” dedi.

A Haber’de Selin Ongun’un sunduğu “Bi Sormak Lazım” programına konuk olan Akın Birdal, kendisine düzenlenen suikast girişimini ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.  

Andıçı yayınlayan gazetelere değinen Birdal, “İki gazetenin genel yayın yönetmeninin adları belli, doğrusu bunların ikisi de beni arayıp özür dilemiş değil. Gazetecilik, kamu vicdanı adına hareket eden denetleyen bir meslek grubudur. Ama onlar bunun içinde yer almışlardır ve cesaretlendirmişlerdir. Yani silahlı değil sivil bir darbe olduğunu da bunların aracılığı ile ifade edebiliriz” diye konuştu. 

“MEDYA AYAĞININ DA SORUMLULUĞU VAR”

Akın Birdal, 28 Şubat soruşturmasının medyaya uzanabileceği tartışmalarıyla ilgili olarak ise “Medya ayağında genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarları ile basın örgütlerinin başındakilerin sorumluluğu var. Bunu yargılamak ve sürece katmak gerekir” ifadelerini kullandı. 

“EMEK VE İŞVEREN ÖRGÜTLERİ DARBEYİ CESARETLENDİRDİ”

İşdünyasının da 28 Şubat sürecinde katkısı olduğunu belirten Birdal “Dünyanın hiçbir yerinde emek örgütleri ile işveren örgütleri darbeye cesaretlendirmiş değillerdir. Böyle bir şey olabilir mi? Biz de bu da oldu. İşi, özgürlüğü, ekmeği, geleceği, barışta ve demokraside olan, adalette olan konfederasyonların esas duruşa geçmiş olması sorgulanmamalı mı?” dedi. 

“ÇANKAYA DA SÜRECE DAHİL OLMALI”

28 Şubat’ta Çankaya’nın da rolünün sorgulanması gerektiğini belirten Akın Birdal, andıcın altında imzası olan ve sürece dâhil olan kişilerin mal bildirimlerinin de araştırılmasını istedi.

“28 ŞUBAT İÇİN İNTİKAM DUYGUM YOK”

Birdal, intikam duygusunun olmadığını belirtti, “En önemli şey insan hakları. Ben beni vuranların da idamla yargılanmasını istemedim. İnsan haklarında çifte standart olamaz. İdama karşı çıkarken faillerin idam edilmesini isteyemezdim” diye konuştu.

“EYMÜR VE AVCI’NIN SÖZLERİ İLE YENİ SÜREÇ BAŞLAMALI”

Soruşturma sürecinin daha da genişlemesi gerektiğini kaydeden Akın Birdal, “Eymür ve Avcı’nın sözleri yeni bir süreç başlatmalı. Cumhuriyet savcısı bu ifadeleri dikkate almalı. Bizim dosyanın yeniden açılmasına zemin oluşturmalı. İfadeleri okuduğumda bu dosya kapatılabilecek bir olay değil“ dedi.