Gündem
18 Oca 2016 13:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:18

Belediye tiyatroculara sert çıktı: Reji zayıf, oyuncu ciddiyetsiz!

İstanbul Şehir Tiyatroları tartışmalarına ilk kez belediye de dahil oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sanatçılarla ilgili sert ifadeler kullandı.

Erhan Yazıcıoğlu’nun “Verilen sözler tutulmadı. Mahcup oldum” diyerek istifasının ardından genel sanat yönetmenliğine Süha Uygur’un getirildiği İstanbul Şehir Tiyatroları’nda tartışmalara bu kez belediye de dahil oldu. Yeni Şafak’tan Seray Şahinler’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sanatçılarla ilgili hayli sert, tartışılacak ifadeler kullandı. Şen’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

GELENEĞE YASLANAN METİNLERLE EKSİKLİKLER TAMAMLANACAK
“Bu yıl çok müdahale edilecek bir konu yok. Daha edebi, geleneğe yaslanan metinlerle eksikler tamamlanacak. Seyircimiz dolu dolu tiyatro izlemek istiyor. Sağlam ve klasik metinlere yönelmek gerekiyor. Süha kardeşimizin de Devlet ve Şehir Tiyatroları’nı yakından takip eden, piyasaya hakim biri olarak planları vardır. Bize düşen yolunu açıp ona yardımcı olmaktır.”

REJİ ZAYFILIKLARINDAN UYUNCU CİDDİYETSİZLİKLERİNE...
“Çok fazla girmek istemiyoruz ama reji zayıflıklarından oyuncu ciddiyetsizliğine kadar sorunlar var. Her 10 yılda bir aynı oyunlar hafif güncellenerek oynanıyor. Yeni yazar yetişmiyor. Sebepleri konuşulabilir ama tiyatro camiası bunları çözmek yerine birbirini ağırlayan işler yapıyorsa orada problem var demektir. Buna ödüllerin veriliş ve verilmeyiş biçimleri de dahil.”

ÖZGÜR DEĞİLİZ DİYENLERİN SANATÇI DEĞİLİZ DİYE BAĞIRMASI LAZIM
Dünya üzerinde Şehir Tiyatroları kadar özgür bir kurum olduğunu düşünmüyorum. ‘Ayaktakımı Arasında’dan ‘Zengin Mutfağı’na kadar uzanan oyunlar bu dönemde oynanıyorsa biz özgür değiliz diyenlerin biz sanatçı değiliz diye bağırması lazım.”

BU YIL BİRİ CESARETLENİRSE ‘REİS BEY’ OYNAYACAK
“Sanatçı her rolü oynar diyenler, konu Necip Fazıl olunca oynamam diyor. Bunun dışında ‘Neden Necip Fazıl oyunu oynanmıyor?’ diyenlerin hiçbiri de ‘Para’ oyununu seyretmedi. Bizim özel gayret ve yönlendirmelerimizle gişede yüzde 65’i zor yakaladık. Oyun Fatih’te ve Üsküdar’da yarısı boş salona oynadı. İki yıl oldu ‘Reis Bey’ oyununu sahneye koyamadık. Hiçbir yönetmen yönetmeye yanaşmadı. Son olarak bir sanatçımız ben niyetleniyorum dedi. Bu yıl biri cesaretlenirse ‘Reis Bey’ oynayacak.”