Dünya
13 Nis 2024 23:03 Son Güncelleme: 14 Nis 2024 00:30

Beklenen oldu! İran, İsrail'e saldırı başlattı

Dünyanın gözü İran-İsrail geriliminde. İsrail devlet televizyonu, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu.

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemesinin ardından Orta Doğu'da tansiyon yükselirken, Tahran'dan beklenen adım geldi. İsrail'in saldırısının karşılıksız kalmayacağını açıklayan İran harekete geçti.

İRAN İSRAİL'E İHA'LARLA KAPSAMLI SALDIRI BAŞLATTI
İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını açıkladı. Saldırıda 50-100 arası kamikaze dron kullanıldığı belirtildi. İran devlet televizyonundan yapılan açıklamada, " İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldı." ifadeleri yer aldı.

İRAN, IRAK VE İSRAİL HAVA SAHALARINI KAPATTI
Gelen bilgilere göre İHA'lar Irak'tan kalktı. İran, Irak ve İsrail hava sahasını tamamen kapatırken ABD ve İsrail saldırının başladığını doğruladı. İsrail'in hava sahasının bu gece 01.00'e kadar kapalı kalacağı belirtildi.

İSRAİL ORDUSU: İHA'LAR 02.00 - 04.00 ARASINDA İSRAİL'E ULAŞACAK
İsrail Ordu Radyosu, "İran'dan gönderilen İHA'ların saat 02.00 - 04.00 arasında İsrail'e ulaşacağını bekliyoruz." açıklaması yaptı.

 
İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI: DÜZİNELERCE İHA VE FÜZEYLE HEDEF ALDIK
İran Devrim Muhafızları Ordusu, "Siyonist rejimin Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri, Siyonist rejimin topraklarındaki belirli hedefleri düzinelerce insansız hava aracı ve füzeyle hedef aldı." dedi.

NETANYAHU: BİZE ZARAR VERENE BİZ AĞIR ZARAR VERECEĞİZ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan ilk açıklama geldi. Netanyahu, "İsrail Devleti güçlüdür, İsrail ordusu güçlüdür, İsrail halkı güçlüdür. Birlikte ayakta duracağız ve Tanrı'nın yardımıyla birlikte tüm düşmanlarımızı yeneceğiz. Her türlü duruma hazırız. Bize zarar verene biz ağır zarar vereceğiz." diyerek İran'ı tehdit etti.

 

"HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRLIKLIYIZ"
Netanyahu sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Son yıllarda ve hatta son haftalarda İsrail, İran'dan gelebilecek doğrudan bir saldırı ihtimaline karşı hazırlık yapmaktadır. Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız."

 

İRAN: HAVA SAHASINI VEYA TOPRAKLARINI İSRAİL'E AÇAN HERKESE KARŞILIĞINI VERECEĞİZ
İran Savunma Bakanlığı da açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, "İran'a saldırmak için hava sahasını veya topraklarını İsrail'e açan herkese karşılığını vereceğiz." ifadelerine yer verildi.

İSRAİL ORDU SÖZCÜSÜ: İHA'LARI BİR AN ÖNCE ÖNLEMEYE ÇALIŞACAĞIZ
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, İran'dan havalanan onlarca İHA'nın İsrail'e doğru ilerlediğini duyurdu. İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail'e ulaşması saatler sürebilecek İHA'ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı. Hagari, İsrail'deki saldırı alarmlarının İHA'ların ancak hedeflere yöneldiğinde çalacağını belirterek, İHA'ları bir an önce önlemeye çalışacaklarını belirtti.

"İHA'LARIN İSRAİL'E ULAŞMASI SAATLER ALACAK"
Hagari şunları söyledi: "İran İsrail'e yönelik İHA saldırısı başlattı. Hava savunma sistemi saldırıya hazır. İran İHA'larının İsrail'e ulaşması saatler alacak. 7 ila 9 saat hesaplanıyor. Kaç saat önce havalandıklarını net bilmiyoruz. Tehlike anında sirenler çalacak. geldiklerinde hepsini vurmaya çalışacağız, ama arada bir kaç tanesi kaçabilir. Nereden havalandılar, bizce o da net değil."

İSRAİL DEVLET TELEVİZYONU KANN: SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANDI
İsrail devlet televizyonu KANN yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, "İsrail bazı hava üslerini boşalttı ve savaş uçaklarını havalandırdı." denildi.

HAMANEY: SİYONİST REJİM EKTİĞİNİ BİÇECEK
İran'ın dini lideri Ayaetullah Ali Hamaney de yaptığı açıklamada, İsrail'e tehditler savurarak, "Siyonist rejim ektiğini biçecek." dedi.

İSRAİL'DE SAVAŞ KABİNESİ TOPLANIYOR
İsrail makamları saldırıların askeri hedeflere düzenlenmesini değerlendirdi. İsrail savaş kabinesi ve ardından güvenlik kabinesinin bu gece Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı'nda toplanacağı aktarıldı.

UÇAKLAR GERİ DÖNÜYOR
İsrail Başbakanlık devlet uçağının saldırıda vurulabilmesi endişesiyle havalandığı belirtildi. Birleşik Arap Emirlikleri'nden İsrail yönüne havalanan uçakların rotalarından geri döndüğü, hava radar sistemlerine yansıdı.

BEYAZ SARAY: İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNE DESTEĞİMİZ TAM
Beyaz Saray, İran'ın İsrail'e hava saldırısı başlattığını, İsrail'e desteklerinin "sarsılmaz" olduğunu duyurdu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Watson, açıklamasında, "İran, İsrail'e karşı bir hava saldırısı başlattı. Başkan Biden'ın mesajı net: İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz. ABD, İsrail halkının yanındadır ve İran'dan gelen tehditlere karşı onların savunmalarını desteklemektedir." ifadelerini kullandı.

BİDEN TATİLİNİ YARIDA KESTİ

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla tatilini yarıda keserek başkent Washington'a dönüyor.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Delaware'deki hafta sonu tatilini yarıda keserek ABD yerel saatiyle bugün öğleden sonra başkente dönecek.

Açıklamada, "Başkan bugün öğleden sonra Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili olarak ulusal güvenlik ekibiyle istişareler için Beyaz Saray'a dönüyor." ifadesine yer verildi.

BİDEN, "İRAN HER AN SALDIRABİLİR" DEMİŞTİ
Biden, önceki günkü açıklamasında, olası bir İran saldırısına karşı her anlamda İsrail'in destekçisi olacaklarını ifade etmişti. ABD medyasına yansıyan haberlerde ise İran'ın 48 saat içinde bir saldırı düzenleyebileceği ileri sürülmüş, Biden son açıklamasında ise İran'ın "her an" İsrail'e karşılık verebileceğini iddia etmişti.

İSRAİL'DE EĞİTİME ARA VERİLDİ
İran'ın beklenen misilleme saldırısı nedeniyle İsrail'de ise gergin bir hava hakim, ülkede yeni önlemler alınmaya devam ediyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, saldırı tehdidi nedeniyle ülkede tüm eğitim faaliyetlerine ara verildiğini belirtti. Sivillerin toplanmasına yönelik yeni kısıtlamaların da getirildiğini duyuran Hagari, toplantı ve buluşmaların bin kişiyle sınırlandırıldığını aktardı.

Hagari, pazartesi saat 23.00'e kadar sürecek olan kısıtlamaların okul gezileri ve kamplar için de geçerli olduğunu söyledi. Hagari, İsrail'in hava savunmasının alarmda olduğunu ve düzinelerce uçağın gökyüzünde hazır beklediğini ifade etti.

NE OLDU?
İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İRAN, MİSİLLEME YAPACAĞINI DUYURMUŞTU
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak." ifadelerini kullanmıştı.


Ayetullah Ali Hamaney

BİDEN, İSRAİL'E SAHİP ÇIKMIŞTI
ABD Başkanı Joe Biden da İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

İSRAİL'DEN "İRAN SALDIRIRSA KARŞILIK VERECEĞİZ" ÇIKIŞI
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız." açıklamasını yapmıştı.

Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme tavsiyesinde bulunmuştu.

İRAN, İSRAİL BAĞLANTILI BİR GEMİYE EL KOYDU
İran medyası kısa süre önce İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Hürmüz Boğazı yakınlarında ticari bir gemiye helikopterle operasyon gerçekleştirdiğini aktardı. Portekiz bandıralı ve İsrailli milyarder iş adamı Eyal Ofer'e ait Zodiac Grubu'na bağlı "MSC Aries" adlı konteyner gemisine el koyulduğu ifade edildi.

ETİKETLER
#iran #israil