Gündem
14 Şub 2013 21:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:01

BEHZAT Ç.'NİN FİKİR BABASI HANGİ ÜNLÜ YAZAR ÇIKTI?

Emrah Serbes, okurlarıyla bir araya geldiği söyleşide Başkomiser Behzat'ın fikir babasının kim olduğunu açıkladı.

Yazar Emrah Serbes’in, “Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi Son Hafriyat” ve “Her Temas İz Bırakır” adlı iki polisiye romanı, yönetmen Serdar Akar tarafından televizyon dizisine dönüştürüldü.  Ünlü oyuncu Erdal Beşikçioğlu tarafından canlandırılan Başkomiser Behzat, kısa sürede “fenomen” oldu.

Ekranlara veda etmeye hazırlanan Behzat Ç.’nin ardındaki önemli isimlerden biri olan Emrah Serbes, okurlarıyla bir araya geldiği söyleşide Başkomiser Behzat’ın fikir babasının, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) yazarlık dersi aldığı Turgut Özakman olduğunu açıkladı.

SONDA HEP ÖLÜM VAR
CerModern’de gerçekleştirilen söyleşide okurlarıyla bir araya gelen Serbes, Behzat Ç. karakterini oluşturduğu süreci şöyle anlattı:

“DTCF’de öğrenci olduğum dönemde yazarlık derslerime Turgut Özakman geliyordu. Her hafta küçük senaryolar yazardık, Turgut Hoca da bunları değerlendirirdi. Benim yazdığım senaryoların tümünde sona gelince en az 3-4 kişi ölüyor.

POLİSİYE ROMAN TAVSİYESİ
Bir gün Turgut Hoca, ‘Senayolarında sürekli birilerini öldürüyorsun, polisiye roman yazmayı düşünmez misin’ diye sordu. O gün yazmaya karar verdim. Yazacağım şeye konsantre olmak için Emniyet Müdürlüğü’ne gidip, Cinayet Büro’nun kapısını çaldım. Polislerle oturup, sohbet ettik. Onların yaşamından çıkış noktası bulmaya çalıştım.”

ÇÖP KUTUSUNDAN GERİ DÖNDÜ
BEHZAT Ç.’yi yazdığı süreçte, birçok kez ara verdiğini belirten Serbes, “Bir gün tıkandım ve kitabın içeriğinin bulunduğu dosyayı bilgisayarın geri dönüşüm kutusuna gönderdim. Bir arkadaşım tesadüfen dosyayı açıyor ve okumaya başlıyor. O günden sonra sürekli kitaptaki olaylarla ilgili sorular sormaya başladı. Ben de ilgi çektiğine ikna olup yazmaya devam ettim ve kitap tamamlandı” dedi.

PSİKOLOG ANISI
Behzat Ç.’nin senaryosunu zaman zaman Ercan Mehmet Erdem ile birlikte yazdıklarını belirten Serbes, gelecek bölümlerde neler yaşanacağı konusunda çevresinden çok sayıda soru sorulduğunu, bu nedenle bir dönem bunalıma girdiğini söyledi. Çareyi terapi desteği almakta aradığını belirten Serbes, kapısını çaldığı psikolog ile yaşadığı ilginç diylaoğu şöyle anlattı:

SORULARDAN KAÇIŞ YOK
“Dizi devam ederken çevremdeki herkes ‘Gelecek bölümde ne olacak’, ‘Şu olay nasıl çözülecek’, ‘Katil o mu’ gibi sorular sormaya başladı. Soruların sayısı o kadar çoğaldı ki artık bunaldım. Derdimi anlatmak için psikoloğa gittim. Terapi sırasında her şeyi anlattım. Neyse işimiz bitti, çıkıyorum. Psikolog beni uğurlarken ‘Emrah bey çok memnun oldum. Size bir soru sormak istiyorum. Behzat ile Ercüment kardeş mi’ dedi. O an anladım ki bu sorulardan kaçış yok.”