Gündem
20 Ara 2011 19:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:09

BEHZAT Ç.'DEN ''CUMARTESİ ANNELERİ'' AÇIKLAMASI!

Dizinin senaristi Erdem, "Cumartesi anneleri üzerinden prim yapmak gibi bir düşüncemiz yok" açıklamasında bulundu.

Behzat Ç.’de Kürtçe sahneBehzat Ç.’nin 44. bölümünde işlenen Cumartesi Anneleri konusuna değinen Senarist Ercan Mehmet Erdem, Cumartesi Anneleri üzerinden prim yapmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Palto Film Festivali için Anadolu Üniversitesi’ne gelen Behzat Ç.’nin oyuncuları Fatih Artman, Berkan Şal ve İnanç Konukçu ile senaristi Ercan Erdem, film ve dizi hakkında öğrencilerle bir araya geldi.

Öğrencilerin dizi hakkındaki sorularına cevap veren oyuncular, geçtiğimiz Pazar günü yayınlanan bölümde Cumartesi Anneleri’nin konu edilmesini de değerlendirildi. Dizinin önceki bölümünde bir annenin 30 yıl önce polis tarafından işkencede öldürülen ve ’kaçtı’ denilen oğlu için feryadı ekranlara geldi. Düzgün ismindeki oğlu 12 Eylül döneminde gözaltına alınan ve işkence ile öldürülen ’Cumartesi Annesi’ Behzat Ç.’den oğlunun kemiklerini bulmasını, onu bulamıyorsa da oğlunun katillerini bulmasını istedi. 

TUHAF BİR OTOSANSÜR UYGULANIYOR

Dizinin senaristi Ercan Mehmet Erdem, diziyi yazarken üzerinde bir baskı hissetmediğini ve konuları işlerken prim yapma amaçlarının olmadığını belirti. Bunun bir otosansür olduğunu ifade eden Erdem, "Çünkü daha önce bunlardan bahsedilememesi insanın zihninde şöyle bir şeye yol açıyor. Demek ki bunlardan bahsedilemez. Ben böyle olduğunu düşünmüyorum. Kimse bahsetmediği için aslında bahsedilmiyor. Herkeste tuhaf bir otosansür bir otokontrol gelişmiş. Şundan bahsedersem başıma bir iş gelir, bundan bahsedersem kimse sevmez psikolojisi ile işlerin döndüğünü düşünüyorum. O yüzden çok iş birbirine benziyor." dedi.

"Dizimiz polislerin hikayesi olduğu için çok yanlış şeyler söylenebilecek bir zemin." diyen senarist Erdem, dizide duyarsız olmayan insanların hikayesini anlattıklarını belirtti. Dizi karakterlerinin dayandığı en önemli noktanın vicdanları olduğunu söyleyen Erdem, "Fakat kendi içinde çözümlemelerini yapmış, ideolojik anlamda kendini tamamlamış, nerede durduğunu çok iyi bilen insanlar değiller. Behzat Ç. dahil. Aslında savruluyorlar. Tek bir şey var vicdanları. Onların vicdanları benim gözümde böyle bir yere tekabül ediyor. Mesela Cumartesi Anneleri’nin yanında saf tutmaya tekabül ediyor. Masanın başına oturulurken şöyle bir başlıkla oturulmuyor. ’Cumartesi Anneleri’ni yazalım, onları sömürelim.’ O insanların eylemlerini bulunmakla, gerçekten tanımakla. Çünkü masanın başına geçtiğimiz zaman ne yazıyım dediğimizde bunu yazıyım esas bilinmesi gereken bu." diye konuştu