Röportaj
12 Ağu 2013 10:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

BEHZAT Ç. EN SON SERT KARAKTERDİ!

Yönetmen Serdar Akar, Behzat Ç.'nin ikinci sinema filmi ‘Ankara Yanıyor'u çekerken Gezi olaylarının tam ortasına düştü.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel, yönetmen Serdar Akar'la çekimler sırasında yaşadıklarını ve ülkenin gidişatını konuştu. Yönetmen, Behzat Ç. dizisinin neden sona erdiğini anlatırken, Türk televizyonlarında hâkim olan yeni anlayışı kendi gözünden şöyle özetledi: ‘Behzat seyredebileceğiniz son sert hikâyeydi, artık bütün diziler yumuşayacak.’

PROVAYA BİLE GEREK KALMADI

Filmi Gezi direnişi sırasında çektiniz değil mi?
En hararetli zamanında çekimler devam ediyordu ama biz Kıbrıs’taydık. Çok sıcağa denk gelmeden Kıbrıs çekimlerini bitirelim dedik. Sonra Ankara’ya geldik. Olaylar devam ediyordu. Bizim setteki çocukların çoğu Kızılay’daki otellerde kalıyordu. Epey uykusuz kaldılar. Ben de annemin evinde kalıyordum. Üst kattaki komşu vuvuzela çalıyordu. Bu arada zaten bizim filmin içinde polisle göstericiler arasında gerginlik olan sahneler vardı.

Gezi’den önce kurgulanan senaryoda mı?
Tabii. Biz kendimiz kurguladık her şeyi ama o sahneleri çekerken sokaktaki olaylardan faydalandık. Şöyle bir faydası oldu; polisi oynayanlar da, göstericileri oynayanlar da ne yapacaklarını çok iyi öğrenmişler. Herkes idmanlıydı. Gerçekten zor sahneler onlar ama oyuncuları çalıştırmak, prova yapmak falan gerekmedi.

REFERANS GEZİ OLMASIN DİYE

Hiç referans yok mu Gezi’ye?

Yok. Hatta çok denk gelen bazı sahneler vardı bizim senaryoda. Onları bile çıkarttık. Mesela 3 başka takım formalı çocuğun eylem sırasında bir arada olması vardı. Çıkarttık çünkü bu Gezi’de oldu. Biz de referans Gezi olmasın diye çıkarttık çünkü bu kendi başına çok başka bir film.

Başka var mı öyle denk gelen?

Var. (Kahkahalar) Filmde yayın yasağı geliyor gazetecilere ve spiker yayında panda haberi okuyor. Televizyon stüdyosunda çekilecek tabii. Ankara’da bir kanalda çekilecek. Mekân bakıyoruz. Kanaldaki çocuklar gelip sordular ‘Gezi olaylarıyla ilgili bir şey var mı diye?’ Bizim asistan da biraz hınzırlığına bana dönüp, ‘Hocam penguen haberlerini burada mı çekeceğiz’ dedi. Biraz gerildiler. Neyse çekime gittik sonunda. Tam çekim saati o kanalın önünde eylem var. 10 tane kadın ellerinde ‘Boyun eğme’ pankartlarıyla duruyorlar. İçeride biz çekim yapıyoruz, bizim dışarıdaki set ekibi de gölgelik açmış kadınlara, yanlarına da çay ve su koymuşlar. Böyle tuhaf bir şey bu ülke.

Aylar önceden hazırlanan film senaryosunda sokak gösterileri olduğuna göre siz ekip olarak bu kadar geniş katılımlı eylemler bekliyor muydunuz, yoksa tamamen tesadüf mü?
Ben şahsen bekliyordum. Şuna çok inanıyorum; bir şey ne kadar büyükse tam tersi de dipten aynı şekilde büyür ve aynı boya gelir. Karşı tepki modern toplumlarda olur, olmalıdır. Görünen de bir şeylerin olabileceğiydi. Çok uzun süre iktidarda kaldığın zaman ister istemez iş tek merkezden karara dönüyor. Hükümet aslında devletin bir organıyken kendisi olmaya başlıyor.

Filmde referans istememişsiniz ama dizi devam ediyor olsaydı Gezi’ye referans olmaz mıydı?
En az bir-iki bölümde kesin olurdu. Çünkü orada ölenler oldu. Behzat da bir polisiye. Mutlaka olurdu. Hatta o zaman belki gerçek göstericilerin içine girip çekilirdi de.