Gündem
20 Şub 2011 13:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:03

BDP İSTANBUL'DAN HANGİ GAZETECİYİ ADAY GÖSTERECEK?

Seçimlere yine bağımsız adaylarla girmeye hazırlanan BDP, listelerinde azınlıklardan çeşitli adaylara yer vermeyi planlıyor.

Radikal’den Rifat Başaran’ın haberine göre 12 Eylül’de yapılan anayasa referandumunda ’Yetmez ama evet’ kampanyasına aktif destek veren bazı aydınlar BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşerek, İstanbul’da 2. bölgeden Ermeni asıllı aday gösterilmesini istedi. Teklife sıcak bakan Demirtaş ise konuyu partinin MYK toplantısına taşıdı. Toplantıda, milletvekili adayı listesinde Türkiye’de yaşayan etnik gruplardan temsilcilerin bulunması konusunda prensip kararı alındı.
MYK toplantısı öncesi, 12 Eylül anayasa referandumunun ’Yetmez ama evet’ aktivistleri Prof. Dr. Mithat Sancar, yazar Roni Margulies, Prof. Dr. Ahmet İnsel gibi bazı isimler ile İstanbul Ermeni cemaatinin önde gelen isimleri BDP lideri Demirtaş ile TBMM’de bir araya geldi.

GAZETECİ HAYKO BAĞDAT’I ÖNERDİLER

Görüşmede, Demirtaş’tan geçen seçimlerde Prof. Baskın Oran’ın aday olduğu ve azınlıkların yoğun olarak yaşadığı İstanbul 2. bölgeden Ermeni bir adayın desteklenmesi istendi. Görüşmede, gazeteci-yazar Hayko Bağdat’ın İstanbul’dan aday gösterilmesi talep edildi. Rum bir anne ve Ermeni bir babanın çocuğu olan Bağdat, Yaşam Radyo’da program yapıyor ve Ermeni gazetesi Marmara ile Beyoğlu yerel gazetesinde yazıyor.

Teklife sıcak bakan Demirtaş, Ermeni aday önerisini MYK gündemine taşıdı. MYK’da ise sadece Ermeni değil, Türkiye’de yaşayan diğer etnik gruplardan bazı ileri gelen kişilerin, o grubun yoğun olarak yaşadığı bölgelerden aday olabileceği konusunda prensip kararı alındı. Ancak aday isminin belirlenmesi için erken olduğu vurgulandı.

RAKEL DİNK’E TEKLİF

’Yetmez ama evet’ aktivistlerinin daha önce Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’e teklif götürdüğü, ancak Dink’in reddettiği belirtildi.