Ekonomi
27 Haz 2022 12:04 Son Güncelleme: 27 Haz 2022 12:12

BDDK’nın kredi kararının perde arkası ortaya çıktı! ‘Londra swap piyasalarında…’

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) döviz varlığı 15 milyon liranın üstünde olan şirketlere Türk Lirası kredi verilmesinin önüne set çekti. Bu kararla birlikte dolar kurunda düşüş yaşanırken BDDK'nin açıklamasındaki detay dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), finansal istikrarın güçlendirilmesine ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik olarak koordineli makro ihtiyati adımlar atılmasına karar verdi. Bu adımlar kapsamında TL cinsinden ticari kredi kullanımı ile ilgili yeni koşullar belirlendi.

Buna göre, döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi.

"İHTİYAÇ OLMADIĞI HALDE KULLANILIYOR"

BDDK kararının ardından yapılan açıklamada, bazı şirketlerin, döviz borcu ya da döviz yükümlülüğü olmamasına hatta döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri ve döviz pozisyonu tuttukları aktarıldı.

Açıklamada, "Yani üretime, istihdama, yatırıma gitmesi gereken uygun koşullu TL ticari kredi kaynakları, gerçek bir ihtiyaç olmadığı halde bazı şirketlerce döviz alımı amacıyla kullanılmaya devam etmektedir" ifadesi kullanıldı.

ASTRONOMİK KÂRLARIN ÖNÜ ALINMASI İSTENDİ

Konuya ilişkin Habertürk'ten Rahim Ak'ın aktardığı habere göre, düşük faiz politikası nedeniyle yüzde 20 ile borçlanan bazı şirketlerin aynı parayı Londra swap piyasalarında yüzde 50-60 faiz ile satıp astronomik kârlar etmesinin önü alınması istendi.

ENFLASYONA DİREKT KATKI YAPMASI

İkinci ve yine aynı önemdeki diğer neden ise Türk Lirası kredi alan şirketlerin sahiplerinin bu kredi ile konut ve otomobil alarak bu alanlardaki fiyatları patlatması. Yani kredi genişlemesinin enflasyona direkt katkı yapması. Hatta bazı şirketlerin kendi faaliyet alanı olmayan alanlarda hammadde, ara mamul alarak fiyatların artışında rol oynadığı konuşuluyor.

DÖVİZİ TUTUP TL KREDİ ALIP HARCIYORLAR

Üçüncü ve ilk iki ile aynı derecede önemli neden ise döviz varlığı mevcutken bu varlığa dokunmayıp ödemelerini çektikleri TL kredi ile yapan şirketlerin varlığı. Ekonomi yönetimi kasasında bankada spekülasyon amaçlı (değeri yükselir diye) döviz, altın tutup sonra ihtiyaçlarını ucuz kredi ile karşılayan şirketlere 'dur' diyor.