Ekonomi
28 Mar 2023 09:12 Son Güncelleme: 28 Mar 2023 09:14

BDDK’dan ‘kredi’ hamlesi: Bankalara talimat verildi…

BDDK, deprem bölgesindeki işletme ve vatandaşlar için, "Kredileri en az 6 ay erteleyin faiz ve kâr payı istemeyin" çağrısı yapıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankalara deprem talimatı gönderdi. İşletmelere ve vatandaşlara her türlü kolaylığın sağlanmasını istendi. Vatandaşın talep etmesi halinde kredi ödemelerinin faiz istenmeden en az 6 ay ertelenmesi uyarısı yapıldı

Sabah'ta yer alan habere göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 57 bankaya gönderdiği talimatta deprem bölgesindeki işletmeler ve vatandaşlar için kredi ertelemesi başta olmak üzere her türlü kolaylığın sağlanmasını istedi. BDDK, müşterilerin talebi halinde kredi ödemelerinin faiz, kar payı talep etmeden asgari 6 ay süreyle ötelenmesi, mağduriyetlere izin verilmemesi uyarısında bulundu.

BÖLGEDEN ŞİKÂYET YAĞDI

BDDK, Türkiye Bankalar Birliği, 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından bölgede yaşayan vatandaşların borçlarına yönelik esneklik tanımak amacıyla bir dizi düzenleme yaptı. Deprem bölgesinde vatandaşlara, esnafa kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak konut, taşıt, tüketici kredilerinin vadelerine ilişkin daha önce belirlenen sürelerin kaldırılması, ödemesiz dönem uygulanması öngörüldü. Ancak özel bankaların deprem bölgesinde gerekli hassasiyeti göstermediğine, sanayici, iş dünyasına zorluk çıkardığına yönelik hem ilgili kurumlara hem de bakanlıklara çok sayıda şikâyet geldi.

MAĞDURİYETE MAHAL VERMEYİN

BDDK da, gelen şikâyetler üzerine geçen hafta deprem sonrası alınan tedbirler talimatını güncelledi. Kurum, 6 Şubat'tan bu yana alınan tedbirleri sıralarken, "Deprem felaketinden etkilenen müşterilerin talebi halinde, kredi ödemelerinin asgari 6 ay süre ile ötelenmesi ve ötelemenin faiz, kâr payı talep edilmeksizin yapılması durumunda müşteri talebinin aranmaması, mağduriyete mahal verilmemesi ve her türlü kolaylık sağlanması yönünde talimat gönderildi" değerlendirmesini yaptı.