Gündem
10 Tem 2013 10:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:16

BBC'DEN TAKSİM'DE İFTAR YORUMU

Ramazan'ın ilk gününde Taksim bölgesinde iki ayrı iftar düzenlenmesi yabancı medyanın dikkatini çekti.

BBC, "Ramazan'ın ilk gününde İstanbul, Taksim'de iki ayrı iftar görüntüsü ortaya çıktı" dedi ve Beyoğlu Belediyesi Taksim Meydanı'nda kurduğu masalarla iftar düzenlerken İstiklal Caddesi boyunca ise "Yeryüzü İftarı" kapsamında yer sofraları kurulduğunu, ancak sofraların önünün uzamasının meydan girişinde polislerce engellendiğini kaydetti.

BBC, "Yeryüzü İftarı" etkinliği kapsamında İstiklal Caddesi'nde bir araya gelen binlerce kişinin iftardan sonra Gezi Parkı'na yürüdüğüne dikkat çektiği haberinde Beyoğlu Belediyesi'nin Taksim Meydanı'nda kurduğu masalarda yüzlerce kişiye ücretsiz iftar verildiğini, Anti-Kapitalist Müslümanlar ve Devrimci Müslümanlar'ın çağrısıyla gerçekleştirilen "Yeryüzü İftarı" kapsamındaysa İstiklal Caddesi boyunca yere kurulan sofralarda iftar açıldığını anlattı.

"Polis, sofraların meydana doğru uzamasına, İstiklal Caddesi'nin Taksim girişinde engel oldu" diyen BBC, "Buraya polislerle birlikte bir TOMA'nın getirilmesi iftar için caddede bulunanların tepkisini çekti" sözlerini kullandı.

İftarın ardından polisin cadde üzerinde bekleyen grubu dağılmaları yönünde uyardığı belirtilen haberde polis ilerleyen saatlerde meydana doğru çekilirken binlerce kişinin sloganlarla İstiklal Caddesi'nden Gezi Parkı'na yürüdüğüne, sayısı park içinde daha da artan grubun eylemine burada devam ettiğine dikkat çekildi. Haberde "Göstericiler Park içinde slogan attı, halay çekti. "Yaşasın halkların kardeşliği', "Biji bıratıya gelan', "Her yer Taksim her yer direniş', "Bu daha başlangıç mücadeleye devam', "Tut bakalım, tut bakalım orucunu tut bakalım. Ethem'i öldür, Mehmet'i katlet kabul olur mu bakalım' sloganları atıldı" denildi.

İngiliz yayın kuruluşu, Gezi Parkı'nın Pazartesi günü öğle saatlerinde yurttaşların kullanımına açıldıktan kısa süre sonra kapatıldığını ancak akşam geç saatlerde yeniden açıldığını da anımsattığı haberinde "Gezi Parkı'na gitmeyen isteyen gruplara polis İstiklal Caddesi'nde tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etmişti. Müdahale sırasında aralarında Taksim Dayanışması temsilcilerinin de bulunduğu onlarca kişi gözaltına alınmıştı" dedi.