Gündem
13 Eyl 2014 12:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:43

BBC'den sunuculara 'İskoçya' yasağı

İngiliz yayın kurumu BBC her yıl yaptığı "Proms" konserler dizisinin sunucularından özel bir talepte bulundu.

İngiliz yayın kurumu BBC her yıl yaptığı "Proms" konserler dizisinin sunucularından özel bir talepte bulundu. BBC sunucularına, "İskoçya referandumu'na değinmeyin" dedi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, yaz boyunca Londra'daki tarihi Royal Albert Hall konser salonunda yapılan ve yarın akşam sona erecek "Proms" konserler dizisinin sunucularından, "müziğe odaklanmaları ve siyaset ile gündemde olan konulara değinmemeleri" istendi.
Bazı İngiliz siyasetçiler konserler dizisinin son günü olan yarın, "birlik yanlısı mesajların verilebileceğini" dile getirmişti.

BBC'nin, İskoçya bağımsız olursa her televizyon sahibi evden alınan lisans ücretinin İskoçyalılar için iki katına çıkacağını gösteren bir çalışma yürüttüğü basına yansıdı.

İşçi Partisi'nin eski kültür bakanı Ben Bradshaw, BBC'yi yapılan çalışmayı açıklamaya çağırarak, "İskoç halkı oy vermeden önce tüm unsurları bilmeli" dedi.

BBC, İskoçya'daki yaklaşık 2.5 milyon kişiden toplam yaklaşık 350 milyon sterlin lisans ücreti alıyor.
BBC'nin, 18 Eylül'de yapılacak referandumla ilgili tarafsızlığını korumak istediği ve oy eğilimlerini etkileyecek yorumlar yapmaktan kaçındığı basına yansıyor.

18 Eylül'de İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı " sorusu yöneltilecek. "Bağımsızlığa evet" sonucu çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından, İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak.