Gündem
28 Kas 2023 20:46 Son Güncelleme: 28 Kas 2023 20:50

BBC'den Osmanlı vurgulu Erdoğan analizi: Etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor

İngiliz medya kuruluşu BBC, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konu alan bir analiz yayımladı. "Ülkesinin benzersiz konumuyla Erdoğan'ın etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor" denilen makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın amacının Osmanlı mirası olan Türkiye'yi yeniden küresel güç yapmak olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin aktif dış politika hamleleri dünya basınında sık sık haber konusu oluyor. İngiliz menşeili BBC, Türkiye'nin dünya siyasetindeki rolüne dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kaleme alan bir analizi okuyucularıyla paylaştı.

"Erdoğan'ın etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor" başığıyla BBC muhabiri Esther Kahumbi'nin kaleme aldığı haberde Türkiye'nin özellikle Afrika'daki yükselişine dikkat çekildi.

"ERDOĞAN'IN İSLAM DÜNYASINDAKİ POPÜLARİTESİ ONA KÜRESEL ETKİ GÜCÜ VERİYOR"

Türkiye'nin Afrika'daki aktif politika izlediğine dikkat çekilen analizde, Türkiye'nin 2005 yılını Afrika yılı ilan ettiği ve bunun bir dönüm noktası olduğunun altı çizildi.

Kahumbi, "O dönem Türkiye'nin Afrika'da 12 elçiliği vardı. Ancak hiç havayolu bağlantısı yoktu. Bugün kıta üzerinde hizmet veren Türk Havayolları'nın 59 rotası ile birlikte ve 44 elçilikleri var. Yaklaşık 20 yıldan bu yana Türkiye'nin başkenti Ankara, hızlı bir şekilde kıtadaki ticaret, insani yardım, eğitim ve diplomasi bağlantılarını genişletti. Erdoğan başkanlık gücünü arttırdı ve İslam dünyasında artan popülaritesi ona küresel sahnede daha fazla etki gücü veriyor." dedi.

"TÜRKİYE AFRİKA'YA YUMUŞAK GÜÇ ALTERNATİFİ SUNUYOR"

2011 yılında, Afrika'daki Müslüman liderlerin Türkiye'yi İslami eğitim konusunda kıtada daha büyük bir rol almaya davet ettiği hatırlatılan haberde "Türkiye, Afrika ülkelerine küresel süper güçler Rusya ya da Çin'den farklı olarak çekici bir yumuşak güç alternatifi sunuyor.

Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki coğrafi pozisyonu bu etkiye katkıda bulunuyor. Türkiye; Mali, Çad, Sudan, Gine, Burkina Faso, Nijer ve Gabon'da bir dizi darbeden sonra, Sahel bölgesindeki ülkelerde varlığını arttırdı.

Bazıları, Türkiye'nin kendisini sömürgeci geçmişi olmayan bir ülke olarak konumlandırarak bölgede artan Fransız karşıtı duyarlılıktan faydalandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi 'Afro-Avrasyalı' bir ülke olarak bile tanımlıyor." denildi.

ASKERİ ÜS VE SİHA VURGUSU

Türkiye-Somali ilişkilerine de dikkat çekilen makalede, 2011'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 20 yıldır Mogadişu'yu ziyaret eden Afrikalı olmayan ilk lider olduğu belirtildi. BBC, "O zamandan beri Ankara en geniş denizaşırı askeri üssünü orada açtı. Başkentin dışında Türk askerleri El Şebap militanlarıyla savaşması için hükümet birliklerine eğitim veriyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde Türkiye'nin yurt dışında askeri varlığının arttığına dikkat çeken Kahumbi, "Afrika ülkeleri, silahlı gruplarla savaşmak için artan şekilde Türk yapımı insansız hava araçlarını satın alıyor. Türkiye'nin Çin, Rusya ve Hindistan ile ticaret bağlantıları sıkılaştı ve özellikle Afrika'da diplomatik ağı genişledi.

Erdoğan Türkiye'yi ikinci yüzyılına götürürken, karşısındaki zorluk Batılı ortaklarını dengelemek ve Afrika'da istiklarlı güç olma durumunu devam ettirerek etkisini sürdürmek olacak." dedi.