Gündem
25 Mar 2014 13:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:01

BBC'den çarpıcı Twitter yasağı yorumu: Kaybedilen bir savaş!

Türkiye'de Twitter'e erişimin engellenmesini ele alan BBC'ye göre uzmanlar, Türkiye'nin Twitter yasağı için "kaybedilen bir savaş" diye düşünüyor.

BBC, 'Uzmanlar, Türk hükümetinin sosyal medya ağı Twitter'i yasaklayarak kaybedilen bir savaş yürüttüğünü söylüyorlar' ifadesiyle girdiği geniş haberinde Trend Micro'nun güvenlik araştırma bölümü başkanı Rik Ferguson'un Türkiye'deki insanların sanal özel ağlar (VPN), web tarayıcısı Tor ve cep mesajları aracılığıyla tweet göndermeyi sürdürdüğünü söylediğine dikkat çekiyor.

VNP Hotspot Shield'ın yasağın uygulamaya konulmasından sonra ilk 24 saat içinde iPhone ve Android kullanımlarında yüzde 33 bir artış bildirdiğini kaydeden BBC, 'yasağın hükümetle ilgili yolsuzluk iddialarının ardından getirildiğine' işaret ediyor.

Habere göre, adlı sosyal medya yönetim platformu Hootsuite'nın CEO'su Ryan Holmes, Türkiye'deki yasaktan sonra şirketi normalden üç kat daha fazla trafiği kaydettiğini anlattı.

Türkiye'nin şimdi de IP adreslerini ve Google DNS'nin de bloke edildiğine dikkat çeken BBC, 'Türkiye'de insanlar gittikçe daha çok VNP'leri ve Tor'a başvuruyor' diyor.

Rik Ferguson, VNP gibi kullanımların sandığından daha az karmaşık olduğunu belirtirken Twitter için 'Nihayet faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına uymak zorunda olduğunu' da söylüyor.

İÇERİĞİ TAMAMEN SİLMEK 'SANSÜR'

'(Türk) Hükümet, Twitter ile görüşmeler konusunda umutlu ama sosyal medyanın doğası çok flu' uyarısını yapan Ferguson, Twitter'in harekete geçmeye karar vermesi durumunda 'incitici' içerikle ne yapacağı konusunda bir 'ikilem' ile karşı karşıya bulunduğunu düşünüyor.

Ferguson, 'İçeriği tamamen mi kaldırırsınız ya da sadece yasa dışı olduğu ülkede erişimi engeller misiniz? İçeriği tamamen silerseniz eğer bu yasalara uymaktan çok sansür alanına girer' görüşünü dile getiriyor.