Medya
03 Tem 2010 08:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:26

BAYKAL'I İSTİFA ETTİREN KASET AKP'DE MİYDİ?

Can Ataklı, Ankara gazetecilerinden Zübeyir Kandıra'nın 'Kemal' isimli kitabındaki iddiayı köşesine taşıdı.

İddia: Kaset AKP'deydi

Piyasada satılan bir kitap var. Adı: "Kemal" Bu ismi görünce anlıyorsunuz ki anlatılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.

Kitabın yazarı bir gazeteci olan Zübeyir Kındıra. Ankaralı gazeteci ciddiyetiyle tanınıyor.

Kitabın 30 ve 31'inci sayfalarında çok önemli ve daha önce hiç duymadığım bir iddia var. İnternete baktım, bu iddia henüz hiçbir yerde yayınlanmamış. Bu bölüm hakkında bir yalanlama da olmamış.

Kındıra, Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesine neden olan kaset olayını anlatıyor. İsimleri vermiyor ama tarif ediyor. Gerekçe söylüyor.

Ama en önemlisi bu kasetin hayli yüklü bir para karşılığı satın alındığını ve AKP'ye verildiğini ileri sürüyor. Üstelik yeni de değil, 2007 seçimlerinden önce ulaşmış iddiaya göre kaset AKP'ye ve Başbakan Erdoğan'ın da haberi varmış.

Ben üzerinde fazla yorum yapmak istemiyorum. İşte o kitabın 30. sayfasındaki ilginç iddia aynen aşağıda:

"Kaset aslında Baykal'ın da dediği gibi 'son iki haftanın ürünü' değildi. 2007 seçimleri öncesinde kullanılmak istendi. Ama o tarihlerde AKP'nin rakibi yoktu. Anketler yüzde 47'yi gösteriyordu. Böyle bir yıpratmanın, zaten yenileceği belli olan Baykal'ın o sırada "vurulmasının" anlamı yoktu. Böyle bir şey önemli bir kozu harcamak demekti. İleride ve çok gerektiği bir zamanda kullanılmak üzere saklandı.

Kasetler basit bir kurmaca ile hazırlandı. Kıbrıs'ta kumarhaneler başta olmak üzere birçok isme milyonlarca dolar borcu olan biri tarafından pazarlandı. Hem de bir değil birkaç kesime. Kasetten gelen paralarla borçlar ödendi. Ama kaseti satan kişinin hâlâ 1 milyon dolar kadar borcu var.

Kasetin ulaştığı kesimlerden biri kaseti inceletti. Kendisini CIA Türkiye radyosu şefi olarak tanıtan biri tarafından incelendi. Sesbilim uzmanı olan ve 7 dil bilen bir profesör inceleme sonucunda; seslerin Baykal ve Baytok'a ait olduğu raporunu hazırladı.

Başbakan Erdoğan'a yakın ve iki yıl önce sürpriz ölümü ile tüm ülkeyi üzen, hâlâ adı birçok spor tesisine verilen ünlü bir ismin de akrabası olan bu uzmanın verdiği rapor AKP kurmaylarına ulaştırıldı. Dahası kaset olayı patladıktan sonra bu rapor ve raporu hazırlayanların ismi, bu raporun Erdoğan'a iletildiği yolundaki bilgiler Deniz Baykal'a gitti.

Baykal bu bilgileri alınca, problemi çözdü."

NOT: Sordum, kaseti satan kişinin Nesrin Baytok'a çok yakın bir isim, 7 dil bilen sesbilimci profesörün ise AKP yanlısı bir gazetenin yazarı olduğu cevabını aldım.

Can Ataklı/Vatan