Gündem
07 Mar 2015 15:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

Bayan Yanı'nın 8 Mart kapağında Özgecan var!

2011'de tek sayılık özel bir 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü sayısı çıkarmak için bir araya gelen Bayan Yanı ekibi, okuyucunun desteği ile yayın hayatını sürdürdü ve bu yıl 5. özel sayısı ile raflardaki yerini aldı.

Türkiye'de ve dünyada sadece kadınlar tarafından hazırlanan tek mizah dergisi olan Bayan Yanı, artık bir gelenek haline getirdiği “Kadınlar Günü Özel” sayıları arasında, tarihinin en geniş kadrolu sayısını yayınladı.

Derginin sabit kadrosu Ramize Erer, Gülay Batur, Feyhan Güver, eski gazeteci ve CHP Milletvekili Melda Onur, İpek Özsüslü, Raziye İçoğlu, Ezgi Aksoy, Elif Nurşad, Betül Yılmaz, Katina Karanikola, Zehra Ömeroğlu, Sıdıka, Duygu Yavuz, Ayça Çalkoparan ve Funda Mentaloğlu; Emekçi Kadınlar Günü için yazıp çizdiler. Ama Bayan Yanı 8 Mart Özel'in kapağının altında çok daha fazlası var.

Bayan Yanı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Gezi Annelerini unutmadı. Gülsüm Elvan'la, Fadime Ayvalıtaş'la, Medeni Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım'la, Sayfi Sarısülük'le, Hatice Cömert'le ve Emel Korkmaz'la konuştu. Gülsüm Elvan'ın “çocuklarımızı öldürüp öldürüp arkadan Fatiha okuyorlar”; Fahriye Yıldırım'ın “her gün bir Medeni ölüyor”; Hatice Cömert'in “Pazartesi günlerini hiç sevmem, o gün oğlum katledildi” diye başlayan röportajlarının devamı Bayan Yanı'nda.



Bayan Yanı Tarsus, Mersin'e uzandı ve Özgecan Aslan cinayetinin izini sürdü. Tarsus sokaklarında halkla, öğrencilerle ve minibüs şöförleriyle görüştü; olayın ayrıntılarını tanıklara ve zanlıların komşularına sordu.

Ayrıca Buket Uzuner “kadın kadının kurduysa erkek erkeğin kuzusu mu olur?” diye sorarken Adalet Ağaoğlu, “kapitalizmin bile kendine göre bir hukuku vardır, biz de o bile yok” diyerek irdeledi ülkedeki hukuk sistemini. Sedef Ecer, “dişi ve erkek sırtlanlar, dişi ve erkek ceylanlar”ı kaleme aldı. Şafak Pavey, “yakılmış, boğulmuş, kurşunlanmış kadınlara haklarını anlatmak”tan söz ederken; Banu Güven, “bence isyan olmalı” diyerek isyan hakkından bahsetti. Leyla Gediz, “lohusa”yı anlattı. Defne Koryürek ise “Refikam, güzel kızım, nasıl da çabuk geçti zaman” diyerek başladı söze. Bayan Yanı'nın İmroz'dan bildiren yazarı Katina Karanikola “Che-pras” adlı yazısında Yunanistan'ın genç sosyalist lideri Çipras'ı anlatıtı.

Bayan Yanı'nın sürprizleri bitmiyor. Christine Van De Putte, “hayatta konfor dışında her şey vardır” derken; Jale Sancak, “korkuyla yaşamak” nedir onu anlattı. Genç Fransız yazar Juliette Joste, “kadınların hikayelerini anlatacağız” dedi. Ayrıca Leyla Alaton, Yasemin Yalçın, Meryem Göktepe, İrem Afşin, Hülya Gülbahar, Maya Arakon, Janset Karavin, Şengül Hablemitoğlu ve Eren Keskin de birbirinden özel yazılarıyla Bayan Yanı 8 Mart Özel sayısında yer aldılar.

Bayan Yanı, 2011'de özel bir 8 Mart sayısı ile yayın hayatına başladığından beri dört yıl geçti. Bu sene, bu özel sayı ile Bayan Yanı, beş yaşına basıyor. Son dört yıldır, her geçen gün kadına karşı giderek artan şiddet ve ayrımcılığı görüyor ve kalemimizi şiddete, öfkeye ve nefret söylemlerine karşı oynatıyoruz. Gülmemizi bile istemiyorlar, ancak biz mizah yapıyoruz. Bu özel sayı ile Bayan Yanı olarak, Türkiye'nin farklı kesimlerinden kadın yazar ve çizerlerin, aydınların aracı oluyor ve yazıya, çizgiye düşenleri sizlere aktarıyoruz. Tüm kadınların 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!