Gündem
26 Tem 2012 09:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:57

"BAY SIZINTI" ARTIK GÜVENİLİR ELLERDE!

Julian Assange'ın yasal danışmanlığını bundan böyle ünlü İspanyol yargıç Baltasar Garzon üstlenecek.

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın yasal danışmanlığını bundan böyle ünlü İspanyol yargıç Baltasar Garzon üstlenecek.

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, yaklaşık bir buçuk yıldır Britanya’da ev hapsinde tutulan, 19 hazirandan beri ise Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınan Assange’ın siyasi sığınma talebi konusunda yardım almak için Baltasar Garzon’u tuttuğunu açıkladı.

Ricardo Patino, bu karardan memnuniyet duyduklarını, çünkü hükümetinin Garzon’la “çok iyi ilişkileri” olduğunu söyledi.

Strateji belirlediler

WikiLeaks internet sitesinden yapılan açıklamada da, Ekvador Büyükelçiliği’nde gerçekleşen Garzon-Assange buluşmasının amacının yeni bir hukuki strateji belirlemek olduğunu söyledi. Bu strateji WikiLeaks ve Assange’ı, mevcut suiistimal sürecinden ve onları hedef alan uluslararası mali sistemin keyfi uygulamalarından korumayı amaçlıyor. WikiLeaks’in açıklamasına göre ikili aynı zamanda ABD’nin Julian Assange’a ve internet sitesine karşı yürüttüğü gizli faaliyetlerin, Assange’ın İsveç’e iadesi benzeri yasal süreçleri nasıl tehlikeye attığını ortaya çıkarabilmenin yollarını görüştü.

“Diktatörlerin kâbusu” olarak anılan Garzon, Şilili cunta lideri Augusto Pinochet’nin 1998’de yakalanması ve İspanya’da General Francisco Franco diktatörlüğü sırasında on binlerce sivilin öldürülmesinin soruşturulması gibi girişimleriyle tanınıyor. Ayrıca görevi boyunca birçok soruşturması güçlü siyasetçilere kadar uzanan Garzon, İspanya’da devlet terörünün ortaya çıkarılması gibi birçok cesur soruşturma yürüttü...

Ekvador ince eliyor

İki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç’e iade edilmesine karar verilen ve hakkındaki davanın yeniden açılması talebi İngiliz Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilen Assange’ın yargı önüne çıkmaktan kurtulmasının tek yolunun Ekvador’un siyasi iltica talebini kabul etmesi olduğu söyleniyor. Ekvador hükümeti, Assange’ın iltica talebiyle ilgili nihai kararın verilmesi konusunda etraflıca bir çalışma yürüteceklerini açıkladı.

Assange’ın avukatları İsveç’e iadesi durumunda, buradaki makamların kendisini ABD’ye teslim edebileceğini ve burada da ölüm cezasına çarptırılabileceğini öne sürüyor.

Diktatörlerin korkulu rüyası

İspanyol Yargıç Baltasar Garzon, kimilerine göre, dünyadaki diktatörleri ve teröristleri ezilmişler adına bulup tutuklayan bir kahraman, kimilerine göre ise, kendi ününü duyurmaya çalışan başına buyruk bir solcu. Bir yandan, İspanya’daki insan hakları ihlallerinde bulunan yabancıları takip edip onlar hakkında soruşturmalar açarken, diğer yandan kendisi de üç ayrı davadan yargılandı. 1955’te Villa de Torra’da doğan Garzon, 23 yaşında bölge mahkemesi hâkimi ve 32 yaşında da İspanya Ulusal Mahkemesi yargıcı oldu. Şilili diktatör Agusto Pinochet’nin Londra’da tutuklanmasına yardım etmesiyle dünya çapında ün kazanan Garzon, ayrıca İspanya’da General Francisco Franco diktatörlüğü sırasında on binlerce sivilin öldürülmesiyle ilgili soruşturma açtı. Garzon, 2003’te de El Kaide’yi de içeren teröristlerin yakalanması için bir yargı kararının altına imzasını atmıştı. Üç davadan yargılanan Garzon yolsuzlukla ilgili bir soruşturmada sanıklar ile avukatlar arasındaki görüşmeleri dinlettirerek ‘’usulsüz delil topladığı, görevini kötüye kullandığı 11 yıl meslekten men cezası almıştı.