Gündem
20 Eki 2011 13:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:55

BAŞLIĞA BAKTI, SABAH'A ÇAKTI! MİLLİYET YAZARI MEHVEŞ EVİN NASIL YANILDI?

Milliyet yazarı Mehveş Evin,Sabah'ın internet sitesinde yer alan bir haberin başlığını sert bir dille eleştireyim derken skandala imza attı.

Milliyet yazarı Mehveş Evin, bugün "Katil doğanlar ve Sabah’taki o başlık" başlığıyla bir yazı kaleme aldı. Evin, “Geçen hafta cinayet davasıyla ilgili son gelişmeler, Sabah’ın internet sitesinde “Münevver’in eski sevgilisine müebbet” diye verildi” diyerek Sabah’ı kınadığını ifade etti:

SABAH'TA KENDİNE 'GAZETECİ' DİYEN ARKADAŞLAR

“Bu başlık, başlı başına bir utanç vesilesi! Anlaşılan Sabah’ta kendine ‘Gazeteci’ diyen arkadaşlara göre Cem Garipoğlu, soğukkanlı bir katil değil, sadece eski bir sevgili! Üstelik Münevver, sanki öldürülmemiş, yaşıyor... Verilen mesaj şu: ‘Münevver’in eski sevgilisi’ olmak, müebbetle yargılanmasına yol açtı. Biraz daha zorlasalar, Garipoğlu’nun masum olduğuna inanacağız!”

Oysa Evin’in eleştirilerine neden olan haberde Münevver Karabulut’un başka bir sevgilisinden söz ediliyordu. Habere göre Karabulut’un eski sevgilisi olduğu iddia edilen Alp Arslan da "Kasten adam öldürme" suçundan yargılandığı davasında müebbet hapse çarptırıldı.

İşte Evin’in başlığına bakarak eleştiri oklarını yönelttiği Sabah’ın haberi:

Münevver’in eski sevgilisine müebbet

Münevver Karabulut’un, Ahmet Gökalp’i öldürmekle suçlanan eski sevgilisi, cinayet tarihinde 18’inden küçük olması ve iyi hali nedeniyle 10 yıl yatacak

Münevver Karabulut’un katil zanlısı Cem Garipoğlu hakkında 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası istenirken, Karabulut’un eski sevgilisi olduğu iddia edilen Alp Arslan da "Kasten adam öldürme" suçundan yargılandığı davasında müebbet hapse çarptırıldı. Garipoğlu ile aynı cezaevine düşen Arslan, Münevver’in intikamını almak istediği iddiası üzerine başka cezaevine gönderilmişti.

İNTİKAM TEDBİRİ İÇİN NAKİL

20 yaşındaki Arslan, 25 Nisan 2009 tarihinde Beşiktaş’ta "Yan bakma" kavgası sonucu Sakarya Üniversitesi öğrencisi Ahmet Gökalp’i bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanıyordu. Etiler cinayetinden 2 ay sonra işlenen cinayetle ilgili tutuklanan Arslan, Garipoğlu’nun da kaldığı Maltepe Çocuk Cezaevi’ne gönderildi. İntikam isteyebileceği ihtimali üzerine Arslan, Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Çocuk Mahkemesi’nde yargılanan Alp Arslan hakkında mahkeme 2010’da müebbet hapis kararı çıktı. Gencin avukatı Ali Tizik, dava dosyasında eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle kararı temyize götürdü. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de 13 Ekim’deki kararında mahkemenin verdiği müebbet kararını onadı. Cinayetin işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olması ve yargılama sürecindeki davranışları göz önüne alınarak cezasında indirim uygulanan Arslan, 10 yıl hapis yatacak. Ali Tizik ise, "Mahkeme, maktulün arkadaşını tarafsız tanık kabul etti, diğer görgü tanıklarını dinlemedi. Cinayette müvekkilimin yanında bulunan arkadaşında da bıçak vardı. Cinayetin hangi bıçakla işlendiği bile belli değil. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Yargıtay’a başvuracağız" dedi.

İşte Mehveş Evin’in Sabah’ın internet sitesini eleştirdiği yazı:

Katil doğanlar ve Sabah’taki o başlık

Cem Garipoğlu’nun yargılandığı cinayet davasını, “Münevver’in eski sevgilisine müebbet” diye veren bir medyayla işimiz çok zor! Garipoğlu, 11 yıl sonra serbest kalabilir. Peki ‘yardım’ eden ailesi?  

Münevver Karabulut cinayeti, aylarca manşetlerdeydi. Cinayeti işleyen Cem Garipoğlu ve ona yardım eden aile fertleri yakalanana kadar tüm detaylar, medyada polisiye film tadında, nefes nefese işlendi.

Ancak katil ve ailesinin cezalandırılmasıyla ilgili haberler nedense aynı ilgiyi görmedi.

Düşünebiliyor musunuz? Geçen hafta cinayet davasıyla ilgili son gelişmeler, Sabah’ın internet sitesinde “Münevver’in eski sevgilisine müebbet” diye verildi...

Bu başlık, başlı başına bir utanç vesilesi! Anlaşılan Sabah’ta kendine “Gazeteci” diyen arkadaşlara göre Cem Garipoğlu, soğukkanlı bir katil değil, sadece eski bir sevgili! Üstelik Münevver, sanki öldürülmemiş, yaşıyor...

Verilen mesaj şu: ‘Münevver’in eski sevgilisi’ olmak, müebbetle yargılanmasına yol açtı. Biraz daha zorlasalar, Garipoğlu’nun masum olduğuna inanacağız!

İyi hal indirimi

Karabulut davasındaki son durum şu: Savcıya göre Cem Garipoğlu, Karabulut’u ‘kasten, tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek’ öldürdü.

‘Ağırlaştırılmış müebbet’ istenmesine rağmen katilin yaşı, cinayeti işlediğinde 18’den küçük olduğu için 18 ile 24 yıl yatacak.

Ama durun bir dakika... Cem Garipoğlu, ‘iyi hal indirimi’ ve şimdiye kadar yattığı süre hesaplanınca 11 yıl 4 ay sonra özgürlüğüne kavuşacak! Malum, mahkemeye çıktığında ‘herkesten’ özür dilemeyi ihmal etmiyor ‘iyi çocuk’.

Medyanın bir dönem üzerinde durduğu, sonra unuttuğu soru ise şu: Sosyoekonomik durumu iyi bir ailede yetişen Cem Garipoğlu, böyle hunharca bir cinayeti nasıl işledi? Böylesine bir canavarlık, bir günde mi ortaya çıktı?

Bu işte ‘gariplik’ var

Ailesi onda bir ‘gariplik’ olduğunu hiç mi fark etmedi? Psikiyatrik tedavi gördü mü? 10-11 yıl sonra hapisten çıktığında başka cinayetler işlemeyeceğini kim garantileyecek?

Batı’da bu tip cinayetler işlendiğinde bu sorular sorulur, yanıtları aranır. Çünkü çoğunlukla katiller, bozuk zihin ve ruh yapısının ilk işaretlerini daha çocukken verir.

Bizdeyse böyle bir anlayış yok. Hele erkek çocuğunun yaptığı her tür aşırılık ve hatta hunharlık, “Ay canım ne tatlı bir canavar” diye karşılanır.

Sanırım Cem Garipoğlu’nda da böyle oldu... Anne ve babası, ne kadar ‘idare etse’ de oğullarının bir gün katil olacağını herhalde hiçbir zaman düşünemedi.

Anne Makbule Hanım ‘suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirmek’ suçuyla 6 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Büyük ihtimalle canavar bir evlat yetiştirmenin acısını hiçbir zaman atlatamayacak.