Gündem
07 Mayıs 2011 12:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:19

BAŞKASINA HARAM DAMADA FAİZ HELAL! KARA LİSTEDEKİ BANKA ÇALIK'IN ÇIKTI!

AB tehdidiyle diğer bankalar İran'la iş yapmaktan men edilince, Hükümet düzeyinde ilişkilerle Aktifbank devreye sokuldu. ABD göz yummadı...

Önceki gün basına yansıyan ’ABD’nin kara listeye aldığı bankanın’ Aktif Bank olduğu öğrenildi. Aktif Bank, Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın genel müdürlüğünü yaptığı Çalık Holding’in bünyesinde bulunuyor.

Bankacılardan alınan bilgiye göre, ABD’nin tehdidiyle diğer bankalar İran’la iş yapmaktan men edilince, Hükümet düzeyinde ilişkilerle Aktif Bank devreye sokuldu.
Bank Mellat’ı kapatın!

ABD 2010 temmuzunda kabul edilen yasaya dayanarak, İran’a ’teröre sağladığı destek ve nükleer programı’ nedeniyle yaptırım uyguluyor. ’Kara liste’ karan da bu konuyla ilişkili.

İran’a ambargo kararını uygulamaya geçirmek isteyen ABD, Dışişleri ve Hazi-ne’den bir heyeti 2010 ağustosunda Türkiye’ye göndermişti. Heyet, Dışişleri Bakanlığı. Hazine, MASAK, BDDK, TBB. TÜP-RAŞ ve TPAO gibi kurum ve şirketlerle görüştü. Amerikan heyeti. Türkiye’deki bankaların İran ile çalışmamalan için uyanlarda bulundu.
Bu süreçte Türk bankacılar da tek tek yapılan baskın gibi ziyaretlerle tehdit edilmişti. Bankacılara, yurt dışı seyahatlerinde ’terörün finansmanma aracılık’ suçuyla tutuklanabilecekleri söylendi.


Bankacılar, tehditlerin etkili olduğunu belirtiyorlar.
Euro transfer Aktif Bank üzerinden
ABD ağustos ayında AKP yetkilileriyle de görüşüp, İran bankası Bank Mel-lat’ın Türkiye’deki faaliyetinin durdurulmasını istemişti.

Bank Mellat’ın kapatılması isteği karşısında Tayyip Erdoğan yönetimi sessiz kaldı. "Hayır", da denmedi, kapatma yoluna da gidilmedi. İranlı yetkililerle gayriresmi bir görüşmede para transferlerinin ağırlıklı olarak Aktif Bank üzerinden yapılması istendi.

Öyle de oldu. İran, Euro’yla yapılan ticareti tümüyle Aktif Bank’a kaydırdı...

Bundan sonra ne olur?

İlk baskından dokuz ay sonra ABD Hazinesi Müsteşarvekili David Cohen, Türkiye’ye geldi. Cohen, bu kez ’bayrak sallayarak’ geldi ve Türkiye’de bir de basın toplantısı yaptı. Ardından ABD’de Sena-to’da ’Türkiye’den bir banka’nın kara listeye alındığını’ ilan edip tehditlerini tekrarladı.


Bundan sonra ne olur? Bu soruya bankacıların verdiği yanıt ilginç: Aktifbank İran’la ilişkiyi bir süre sonra keser. Ortam yatışınca Bank Mellat kapatılır. İran’la ticaret gayriresmi yollardan yürütülür ama çok zayıflar.


ÇALIK IRAK’TA PEŞ PEŞE ’İŞ BİTİRDİ’

Tayyip Erdoğan’ın damadının genel müdürlüğünü yaptığı Çalık Holding, Irak’ta üst üste aldığı kamu ihaleleriyle de dikkat çekiyor. Çalık Enerji, Irak’ın Kerbela kenti yakınlarındaki doğalgaz çevrim santralinin ardından, Musul’un 60 kilometre güneyinde kurulacak Nainawa Doğalgaz Çevrim Santrali’nin inşaatını da üstlendi. Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, 29 Martta yapılan sözleşme imza töreninde Irak hükümetine. Başbakan Yardımcısı Şehristani, Elektrik Bakanı Saed ve bakanlık temsilcilerine teşekkür etti. Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç, "Grubumuz inşallah bu ülkede başka önemli projelere de imza atacak. Yerel ortağımız yok. İşi, bazı yerel imkanlan kullanarak ve Türkiye’den imkanlan mobilize ederek tek başımıza götürüyoruz" dedi.

BAŞKASINA HARAM DAMADA FAİZ HELAL!

Başbakan Erdoğan, son günlerde sık sık "reel faizin sıfırlanmasını" gündeme getiriyor. Sözde paradan para kazanmaya karşı çıkılıyor. Ancak damat Albayrak’ın genel müdürlüğünü yaptığı Çalık Holding, paradan para kazanma fırsatını hiç kaçırmıyor!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu nun (DEİK) Ocak-Kasım rakamla-nna göre. Türkiye ile İran arasındaki dış ticaret hacmi, 9 milyar 604 milyon dolar. Bu miktar paranın transferine karşılık yüzde 1 komisyon alınsa, yılda yaklaşık 10 milyon dolar ediyor!

Aydınlık