Gündem
14 Nis 2024 09:05 Son Güncelleme: 14 Nis 2024 09:06

Başkanın aile şirketine TOKİ piyangosu! Bir ayda 4 milyarlık ihale…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Hatay’da yapılması planlanan ‘2’inci Etap Kırsal 969 Deprem Konut Yapım İşi’ 2 milyar 370 milyon TL’ye Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka’nın aile şirketine verildi. Yarka’nın aile şirketi, aynı ay içerisinde Şanlıurfa’da 758 konut ihalesini de 1 milyar 686 milyonluk teklifiyle kazandı. MAY İnşaat böylece bir ayda 4 milyarlık ihale kazanmış oldu.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, TOKİ’nin deprem bölgesinde dağıttığı ihaleler yine bilindik şirketlere verilmeye devam ediyor. Bunun son örneği Şanlıurfa ve Hatay’da yapılacak olan konut ihalelerinde gerçekleşti. 21 Şubat 2024 tarihinde ‘Şanlıurfa İli Karaköprü İlçesi Aşık Mahallesi 2 etap 758 Adet Konut işi’ başlıklı ihalesi 21b’ye göre pazarlık usulü yapıldı. Yaklaşık maliyeti 2 milyar 100 milyon olan ihaleye yedi firma davet edildi. TOKİ, 1 milyar 686 milyon 773 bin TL teklif veren MAY İnşaat ile 4 Mart 2024 tarihinde sözleşme imzaladı.

 

MÜREKKEP KURUMADAN BİR İHALE DAHA!

Şanlıurfa’daki ihalenin daha mürekkebi kurumadan, sözleşmeden dört gün sonra yapılan ihale de aynı şirkete verildi. 8 Mart 2024 tarihinde ‘Hatay İli Antakya ilçesi 8. Bölge 2. Etap 969 adet Konut İnşaatı’ başlıklı ihale yapıldı. Pazarlık usulü yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 2 milyar 676 milyon 52 bin lira olarak belirlendi. İhaleye aynen Şanlıurfa’daki ihalede olduğu gibi yedi firma davet edildi. Davet edilen firmalardan biri de yine Mehmet Yarka’nın aile şirketi MAY İnşaat oldu. İhale, 2 milyar 370 milyonluk teklifiyle MAY İnşaat’ın oldu.

 

MURAT KURUM’U ZİYARET ETMİŞTİ!

Birden fazla ortaklı aile şirketi olan MAY İnşaat’ta tanıdık bir isim yer alıyor. MAY İnşaat, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra AK Parti’den Şırnak Belediye Başkanı seçilen Mehmet Yarka’nın aile şirketi olarak biliniyor. 2024 seçimlerini de yüzde 47 oy oranıyla kazanan Yarka, başkan seçildikten sonra şirketteki payını Ahmet Yarka ve Doğukan Yarka’ya devretti. Şirket, 1 milyar 371 milyon TL’lik Ümraniye’deki kentsel dönüşüm ihalesini almasıyla da gündeme gelmişti. Mehmet Yarka, katıldıkları davet usulü ihale henüz sonuçlanmadan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etmişti. Kurum’un seçim çalışmalarına da destek veren Yarka, İstanbul’daki lansmana da katılarak birlikte çekildikleri fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

 

TOKİ’DEN 11 MİLYARLIK İHALE!

Sitesinde yer alan bilgilere göre MAY İnşaat, aralarında Gaziantep Stadyumu, Sarp Sınır Kapısı, Hakkâri Havalimanı‘nın bulunduğu birçok projeye imza attı. Buna göre şirket, 2011’den bu yana kamudan 20  ihale aldı. En çok TOKİ’den ihale alan şirket sadece buradan 11 milyar kazandı. Adalet Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve Şırnak İl Özel İdaresi’nden ihale alan MAY İnşaat, 4 milyar 943 milyon 629 bin TL kazandı.