Gündem
25 Haz 2010 15:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:24

"BASINI TEHDİT EDEN TMY'NİN BAZI MADDELERİ KALDIRILSIN!"

Türkiye gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto, basını tehdit eden cezaların kaldırılmasını istedi

Türkiye gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan Vekili Turgay Olcayto, Türk Ceza Yasası, Terörle Mücadele Yasası ve Basın Yasası'nda yer alan ve yoruma açık olan maddelerin değiştirilmesini beklediklerini ifade etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung (KAS) işbirliğiyle düzenlenen ''Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri'' Niğde'de başladı. Gazete çalışanlarına yönelik olarak 55.'si düzenlenen seminere Adana, Aksaray, Nevşehir, Niğde ve Mersin'den çok sayıda gazeteci katıldı.

TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, Grant Otel'de düzenlenen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, yerel basının Türkiye'de lokomotif görevi yapması gerektiğini belirtti.

Meslek içi eğitim seminerlerinin önemine değinen Olcayto, yerel basın yaygın basının gerisinde kalarak lokomotif olma görevini yerine getiremediğini, gazeteciliğin gün geçtikçe daha da zorlaşan bir mesleğe dönüştüğünü kaydetti.

Bir çok gazetecinin cezaevinde bulunduğunu, bir çoğunun da tehdit altında olduğunu ifade eden Olcayto, şunları söyledi:

''Bu durumu düzeltmek yasa yapıcıların görevidir. TGC olarak Adalet Bakanlığı ile temas halindeyiz. İfade ve basın özgürlüğünün önündeki engellerle ilgili hazırladığımız raporu Adalet Bakanlığı'na ve Basından Sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç'a sunduk. Umuyoruz ki Türk Ceza Yasası, Terörle Mücadele Yasası ve Basın Yasası'nda yer alan ve yoruma açık olan maddeler değiştirilir. Böylece gazeteciler, düşüncelerini ifade etmede ve halkın bilgilenme hakkını kullanmada geniş bir alan bulacaklardır.''

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Öncü de toplumu tanıtmada basına önemli görevler düştüğüne işaret ederek, demokrasi için Anadolu basınının mutlaka güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Açılış konuşmalarında sonra, Milliyet Gazetesi yazarı Nail Güreli, ''Doğru ve Düzgün Gazeteciliğin Koşulları'' ve TGC Hukuk Danışmanı Fikret İlkiz de ''Medya ve Hukuk'' konularında sunum yaptı.

Gazetecilik açısından yerel ya da yaygın diye bir ayırımın söz konusu olmadığını vurgulayan Nail Güreli, ''Gazeteci, kısıtlamadan, bildiklerini saklamadan halkı doğru bilgilendirmelidir'' dedi.

Fikret İlkiz ise özel hayatın gizliliğinin sınırları ve gazetecilerin hangi koşullarda özel hayatı ihlal ettiklerini anlattı.
ETİKETLER
#tgc #turgay olcayto