Gündem
30 Nis 2014 12:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:07

Basın Özgürlüğü Ödülü Soner Yalçın’a

Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa verdiği Basın Özgürlüğü Ödülü’nün bu yılki sahibi araştırmacı gazeteci-yazar Soner Yalçın oldu.

9 kişiden oluşan jüri; “Odatv gibi özgürlükçü ve habercilikte örnek olan bir siteyi kurarak, her türlü baskıya, zulme karşı basın ve ifade özgürlüğünü savunması, cezaevinden çıktıktan sonra da mücadeleci çizgisinden asla ödün vermeyerek Türkiye’nin aydınlanmasına katkı koyması” dolayısıyla 2014 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü’nün usta gazeteci Soner Yalçın’a verilmesini kararlaştırdı.  Soner Yalçın’ın ödülü 24 Temmuz Gazeteciler Günü’nde düzenlenen törenle verilecek.
İlki 2012 yılında cezaevinde yatan gazeteciler adına Nedim Şener’e verilen ödülün geçen yılki sahibi işsiz bırakılan gazeteciler adına Ayşenur Arslan olmuştu.
Ödülün bu yılki sahibini açıklamak üzere İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atila Sertel, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve jüri üyelerinin katılımıyla İGC merkezinde basın toplantısı düzenlendi.

Hem yazan hem konuşan adam
Toplantıda konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atila Sertel, 9 kişiden oluşan jürinin birkaç isim üzerinde durduğunu belirterek, “Jürinin değerlendirmesi sonucunda bu yılki ödülün sahibi meslektaşımız Soner Yalçın oldu. Niçin Soner Yalçın, derseniz? Çünkü; cezaevinde yattığı süreç öncesinde yazılarıyla, kitaplarıyla Türkiye’nin aydınlanmasına katkı koydu. Çıktıktan sonra da duruşunda en ufak bir sapma olmadı. Cezaevi öncesinde yazan adam cezaevinden sonra hem yazan hem konuşan adam oldu. Türkiye’nin dört bir yanında panellere, konferanslara katılarak yazıları ve konuşmalarıyla öncü olmaya devam ediyor” diye konuştu.

“Mücadelesi örnek olmalı”
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da, şunları söyledi:
“Bu yıl gazeteci yazar Soner Yalçın’a ödül verilmesi kararlaştırıldı. Yazıları ve düşünceleri uğruna uzun yıllar cezaevinde kalan ve verdiği mücadele diğer gazetecilere örnek olmasını istiyoruz. Türkiye’de bugün basın ve düşünce özgürlüğü yok. 12 Eylül cuntasını eleştiriyorlar ancak bugün yaşananlar 12 Eylül cuntasından daha ağır bir süreç. Ödülü 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü’nden önce açıklıyoruz ve 24 Temmuz günü büyük bir tören ile bu ödülü Soner Yalçın’a vereceğiz. İzmir’de böyle bir ödülün verilmesi anlamlı. İzmir her zaman demokrasinin öncüsü olup Türkiye’nin umudu olmuştur.”

JÜRİ ÜYELERİ
2014 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün kime verileceği, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından oluşturulan 9 kişilik jüri tarafından tespit edildi. Jüri üyeleri şu isimlerden oluştu:

Atila Sertel (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı-Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı)
Ayşenur Arslan (Gazeteci / Yurt Gazetesi yazarı)
Hüseyin Mutlu Akpınar (Karşıyaka Belediye Başkanı)
Melih Aşık (Gazeteci / Milliyet Gazetesi yazarı)
Misket Dikmen (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı)
Muammer Gezginci (Karşıyaka Belediyesi Meclis üyesi)
Muhdi Şavural (Karşıyaka Belediyesi Meclis üyesi)
Nihal Aşkın (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi)
Şebnem Güncü (Karşıyaka Belediyesi Kültür Müdürü)

(*Jüri üyelerinin isimleri alfabetik sıraya göre yazılmıştır)