Gündem
03 Haz 2014 10:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:15

Basın özgürlüğü cop, hapis ve işsizlik kıskacında

1 Mayıs'ın ardından Gezi eylemlerinin yıldönümünde polis şiddeti doruğa çıktı.

Disk Basın İş, son dönemlerde basın sektöründe işten çıkarılanların ve saldırıya uğrayanların sayısını açıkladı.

Rapora göre, 2014 yılının ilk beş ayında, basın-yayın alanında işten çıkartılanların sayısı  331'e ulaştı. 25 kişi ise yaşadıkları karşısında istifa etmek zorunda kaldı. Beş ay içerisinde 44 gazeteci gözaltına alınırken, 81 kişi de büyük çoğunluğu kamu görevlileri tarafından gerçekleştirilen saldırıya uğradı.

Disk Basın İş'in Mayıs ayı raporu şöyle:

1 MAYIS

Haber ekipleri 1 Mayıs etkinliklerine polisin müdahalesi sırasında TOMA'lardan sıkılan sulara ve biber gazına maruz kaldı. Okmeydanı'nda yaşanan çatışmaları takip eden ETHA muhabiri Ali Haydar Doğan'ın  kolu kırıldı. Beşiktaş’ta Barbaros yokuşundaki polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmada gercekgundem.com koordinatörü Barış Yarkadaş, Halk TV'de canlı yayın yaparken yaralandı. Şişli’de EPA foto muhabiri Sedat Suna, bacağından yaralandı.

Sol Gazetesi muhabiri Elif Örnek polis saldırısı sırasında başından yaralandı. Sol Gazetesi muhabiri Emin Şentürk ise olayları izlerken plastik mermiyle yaralandı. Haber portalı Duruş Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Güneş, ayağından darp edildi. Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ozan Güzelce polisin fırlattığı gaz kapsülüyle sağ el bileğinden yaralandı. Mücadele Birliği Dergisi muhabiri Yusuf Ali Gümüşlü kolundan Yurt Gazetesi Yazarı Hakan Gülseven ise burnundan yaralandı.

1 Mayıs'ta Taksim'de yapılması planlanan miting öncesi işyerine giderken gözaltına alınan T 24 editörü Deniz Zerin ifadesinde polisten işkence gördüğünü söyledi.

Zerrin ifadesinde "3 Mayıs 2014 günü Eyüp Devlet Hastanesi'ne gözaltı sağlık raporları için götürülürken 34 A 69320 plakalı resmi araç içerisinde ismini Samet olarak öğrendiğim polis memuru ellerim kelepçeli olduğu halde iki eliyle iki yanağıma başıma vurmak suretiyle ve yanaklarımı sıkmak suretiyle beni darp etti. Kendisiyle zorla göz teması kurup akabinde de 'niye bakıyorsun' diyerek darp etmesinden dolayı şikayetçiyim. Kendisine araç içerisinde 'Samet' olarak seslenildiğinden dolayı ismini 'Samet' olarak duydum" dedi.

4 MAYIS

Dicle Haber Ajansı İngilizce servisi editörü Nedim Türfent, Yüksekova'ya girişinde kurdukları kontrol noktasında kimlik kontrolü yapan polislerce gözaltına alındı.

5 MAYIS

Star Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü'nden yayın politikasına tepki göstererek istifa eden Doğan Ertuğrul, Star Gazetesi Başbakan rahatsız olur diye Gül'ü sansürledi dedi

Yavuz Oğhan, Can Dündar, Özgür Mumcu, Mirgün Cabas, Pelin Batu, Koray Çalışkan ve Tuluhan Tekelioğlu, Artı 1 TV'den  istifa etti

8 MAYIS

Kamuoyunda Gaye Davası olarak bilinen dava kapsamında 7,5 yıldır cezaevinde bulunan 2 gazeteci serbest kaldı

9 MAYIS

NTV ve Kral TV'de çoğunluğu programlarda çalışan kameraman ve editörlerden oluşan yaklaşık 20 kişi işten çıkartıldı. NTV'de daha önce Diyarbakır Bürosu'nda tenkisat yaşanmış ve 1 muhabir ile 1 kameramanın işine son verilmişti.

12 MAYIS

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi aylık tutukluluk değerlendirmesinde, KCK Basın Komitesi’nde yer almaktan tutuklu yargılanan medya çalışanları Ramazan Pekgöz, Nurettin Fırat, Turabi Kişin, Yüksel Genç, Davut Uçar, Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut’un tahliyesine karar verdi.

14 MAYIS

Soma'da yaşanan iş cinayetini takip eden Sol muhabiri Elif Örnek Soma'da gözaltına alınmak istendi. Milletvekillerinin araya girmesi ile gözaltı engellendi. Karşı Direniş muhabiri Burak Öz, Soma'da yaşamını yitiren işçilerin aileleriyle görüşürken Başbakan korumaları tarafından gözaltına alındı

BirGün Foto Muhabiri Recep Yılmaz Ankara'da polis saldırısına uğradı. Kocaeli'nde ise polis Soma'da yaşananları protesto edenlerle birlikte habercileri de tartakladı.

15 MAYIS

İzmir'de Soma protestolarını izleyen Evrensel Gazetesi muhabiri Yiğit Ali Mercan gözaltına alındı

Foto muhabiri Onur Öncü, basın kartını göstermesine rağmen polisler tarafından tartaklanarak gözaltına alınmaya çalışıldı.

Hayat TV İzmir kameramanı Yiğit Ali Mercan polis arabasına bindirildi, ancak stajyer gazeteci kimliğini gösterince serbest bırakıldı.

Le Journal Ajansı foto muhabiri Nazım Serhat Fırat "Soma'da gerginlik" (Başbakanı protesto) fotoğraflarını çektikten sonra gözaltına alındı. Polis, Ulusal Kanal kameramanı Serkan Bayraktar’ı görüntü alırken tekmeledi.

16 MAYIS

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ensesinden plastik mermiyle yaralandı.

17 MAYIS

Başbakan Erdoğan, Kısıklı’daki konutundan ayrılırken makam aracına yaklaşan bir kadınla sohbet etti. Bu sırada Habertürk gazetesi muhabiri Umut Tütüncü, Erdoğan’ın korumalarından birinin kendisine yumruk attığını söyledi.

20 MAYIS

Adıyaman Gerger Fırat gazetesi yayın müdürü ve gergerfirat.com sitesinin teknik sorumlusu Özgür Boğatekin, babası Hacı Boğatekin’in tutuklu olarak getirildiği Gerger Adliyesi’nin girişinde polislere direndiği gerekçesiyle aldığı 5 aylık hapis cezası için 13 Mayıs’ta cezaevine girdi. Adıyaman Yarı Kapalı Cezaevi’ne gönderilen gazeteci, bir hafta sonra denetimli serbestlik hükümleri uyarınca serbest kaldı.

Alman Spiegel dergisi muhabiri Hasnain Kazim, Soma'daki maden faciası ile ilgili yaptığı haberler nedeniyle ölüm tehditleri aldığını açıkladı. Spiegel, muhabirini güvenlik gerekçesiyle Hamburg'a çektiğini duyurdu.

BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan, yaptığı haber nedeniyle Yeni Şafak gazetesi tarafından hedef gösterilmesinin ardından Başbakan tarafından da AKP grup toplantısında hedef gösterildi.

21 MAYIS

Soma'daki maden faciası soruşturmasını yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Adliye ve çevresinde bulunan basın mensuplarının ayrılmalarını istedi.

Gün tv çalışanı iki kişi bir süre gözaltına alındı

22 MAYIS

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Nedim Şener'in kitabını siyasi bularak afişlerinin belediyeye ait alanlara asılmasına izin vermedi

Taksim’de bulunan bir otelde iki günlük bir konferans organizasyonu gerçekleştiren reklam ajansı, konferansı izleyecek gazetecilerden 'TC Kimlik Numarası' istedi. Ajans yetkilileri, bu talebin gerekçesi sorulduğundaysa, kendilerine ‘Taksim’in kapatılacağının söylendiğini’ belirterek, 'Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde gerçekleşecek etkinliğe giriş ve çıkışlarda sorun yaşanmaması için İstanbul Valiliği’nden izin listesi alınacağı' cevabını verdi.

Erol Özkoray Gezi eylemlerini anlattığı kitabında, Başbakana hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Özkoray'ın 1 yıl 4 ay ile 2 yıl 8 ay arasında hapis ile cezalandırılması isteniyor

23 MAYIS

Zaman gazetesi muhabiri Ahmet Dönmez, Şubat ayındaki basın toplantısında sorduğu sorulara Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aşağılayıcı ve onur kırıcı cevap verdiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu.

Ulusal kanal muhabiri polis tarafından saldırıya uğradı

24 MAYIS

Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban, 28 Kasım 2013 günü yayımlanan ‘Gülen’i bitirme kararı 2004 MGK’da alındı’ manşetiyle davalık oldu. İki isim, ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri ifşa etmek’ suçlamasıyla Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, Burç FM ve Radyo Cihan'ın Mardin'deki frekanslarının hava ve deniz haberleşmesini engellediği iddiasıyla yayınların durdurulmasına karar verdi. Kurum, frekansların milli güvenliği tehdit ettiğini öne sürdü.

26 MAYIS

Artı 1 kanalında maaşları ödenmediği gerekçesiyle iş bırakan beş kişi işten çıkartıldı.

29 MAYIS

Vatan Gazetesi'nde 10 kişinin işine son verildi. Yerel seçim sonrası küçülmeye ve havuz uygulamasına yönelen grupta işten çıkartılmaların süreceği söylendi.

30 MAYIS

Bakan Mehmet Şimşek Londra'da katıldığı toplantıyı haber yapmak amacıyla izlemek için salonda bulunan Zaman Gazetesi muhabiri Kadir Uysaloğlu'ndan salonu terk etmesini istedi.

31 MAYIS

Aydın'da kuzenini bıçakla yaralayan Sümeyye S.'nin haberini yapan Yeni Asır ve Gazete Flaş muhabiri Kazım Yörükce, tutuklanan kadının, eşinin saldırısına uğradı

CNN International muhabiri Ivan Watson, canlı yayın sırasında ekip arkadaşları ile birlikte tartaklanarak gözaltına alındı.

Polis Söz Dergisi'ne ait büroyu basarak içeride bulunan 15 kişiyi gözaltına aldı.

bianet.org muhabiri Elif Akgül polis tarafından tartaklandı. Söz konusu fotoğrafı Twitter hesabından yayınlayan Akgül, "Adı Veysel. Bu polis beraberindekilerle basın kartımı göstermeme karşı beni tartakladı. Fotoğrafımı çekti. Sonra da poz verdi" diye yazdı. Bianet.org muhabiri Ekin Karaca'da sırtında çanta ile gezen sivil timlerin saldırısına uğradı.

İstiklal Caddesi'nde bir gazeteci sarı basın kartı olmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı

Ankara Ziya Gökalp’te İtalyan gazeteci Piero Castellano göğsünden gaz bombasıyla vuruldu. Muhabir, direnişçiler tarafından SES Ankara Şubesi’nde kurulan revire taşındı. Çevik kuvvet Sakarya Caddesi’ndeki basın emekçilerine coplarla saldırdı.

İnsanhaber muhabirimiz Ahmet Kerem Kaynar, Anadolu Yakasından Avrupa yakasına geçerken Beşiktaş sapağında çekim yaparken polis tarafından darp edildi. Polis basın kartını gösteren muhabirimizin basın kartını yırtarak aldı ve cep telefonuna el koydu

Polis, Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Naci Eriş ve Muhabir Deniz Çağlayan'ı Ulusal Kanal binasına girişini engelliyor

Tünelde gözaltına alınmak istenen sendika.org muhabiri avukatların müdahalesi ile kurtarıldı

Evrensel Gazetesi muhabiri Erdal İmrek polis tarafından alıkonuldu, darp edildi ve yüzüne gaz sıkıldı. Aynı gazeteden Duygu Ayber kimlik kartı kontrol edildikten sonra polis saldırısına uğradı, Sinem Uğurlu ise tehdit edildi.

Kadıköy'de aralarında gazeteci Ceren Büyüktetik'in da bulunduğu bir grubun bulunduğu ev 50 kadar çevik kuvvet polisi tarafından arama kararı olmamasına rağmen basılarak arama yapıldı

Gazeteci Ece Çelik, Osmanbey'de yaşanan polis şiddetini görüntülemek isterken polisin coplu saldırısına uğradı.

ANF Muhabiri Zeynep Kuray, HalkTv kameramanı ve spikeri ve @dokuz8haber muhabiri Mis Sokakta polis saldırısına uğradı.

Çapul tv muhabiri Onur Ercan, İzmir'de polisler tarafından dövüldü, Ercan'ın alnında çatlak meydana geldi.

Ankara'daki Haziran Direnişi'nin yıldönümü yürüyüşünü takip eden Ulusal Kanal Muhabiri Aykut Karadağ, polisin saldırısına maruz kaldı. Aykut Karadağ, polisin sıktığı biber gazı yüzünden fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı