Gündem
10 Haz 2016 17:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:18

Basın örgütlerinden Midyat'ta gazetecilere yönelik saldırıya tepki!

Midyat'ta üç gazetecinin saldırıya uğramasına basın meslek örgütleri TGF, RSF ve DİSK Basın İş tepki gösterdi.

bianet'in haberine göre; Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Midyat’ta üç gazetecinin saldırıya uğraması üzerine Başbakan Binali Yıldırım’a çağrıda bulundu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da saldırının gazetecilere yönelik saldırıların “özendirilmesi” karşısında şaşırtıcı olmadığını vurguladı.

Mahmut Bozarslan, Hatice Kamer ve Sertaç Kayar Çarşamba günü Midyat’taki bombalı saldırının ardından karakol çevresinde çekim yapıyorken bir grubun taşlı saldırısına uğramıştı.

Yaralanan Kamer ve Bozarslan hastaneye kaldırılmış, aynı grubun hastaneye gelmesi üzerine uzun süre mahsur kalmıştı.

Gazeteciler Midyat Devlet Hastanesi'nde tedavi görürken hastaneye giden Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek de aynı grubun saldırısına uğrayarak yaralandı.

Bozarslan: Polis geç müdahale etti

bianet’e konuşan Bozarslan, saldırının “AKP İlçe Başkanı’nın yanında bulunan bir-iki genç” tarafından teşvik edildiğini, bu kişilerin kışkırtmasıyla yaklaşık 50-60 kişilik grubun saldırısına uğradıklarını aktardı.

Polisin bir müdahalesi olmadığını belirten Bozarslan aynı gruptan 10 kişinin de hastaneye geldiğini, ancak bu noktada polisin havaya ateş açarak müdahale ettiğini aktardı.

RSF: Cezasızlığa karşı dayanışmalıyız

bianet’e konuşan RSF’den Önderoğlu ise saldırıyı “rezalet” olarak nitelendirerek şunları ifade etti:

“Midyat’ta dokuz meslektaşımızın, baş, yüz ve vücutlarından yaralanmasının gerekçesi “Bombalı saldırının hedefi olan güvenlik kuvvetlerinin duygusal tepkisi” olamaz. Türkiye’de, siyasi mesajlarla gazetecilere karşı saldırılar özendiriliyorsa, bir yıl içinde 64, beş yıl içinde 471 medya temsilcisinin saldırı hedefi olmasına şaşırmamak gerekir.

“Sınır Tanımayan Gazeteciler olarak, Midyat’ta gazetecilerle de görüşen AKP İlçe Başkanı’nın koruma ve çevresi dahil olmak üzere, olayda sorumluluğu bulunan ve ağır saldırılara karışmış tüm sivil ve polislerin belirlenerek yargı önüne çıkarılmasını ve en kararlı şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz. Gazeteciye fiziki şiddet Türkiye’de bu kadar yaygınken, yeni bir cezasızlık durumuyla karşılaşmamak için, canları pahasına suç duyurusunda bulunma cesareti gösteren bölgede meslektaşlarımızla tam dayanışma içerisinde olmalıyız.”

TGF Başbakan'a seslendi

TGF Başkanı Yılmaz Karaca da saldırının ardından Diyarbakır’da, saldırıya uğramış gazetecilerle görüştü.

Karaca, Başbakan Binali Yıldırım’a çağrıda bulunarak “Diyarbakır'daki gazetecilerin bu sıkıntılarının sona erdirilmesi ve güvenliklerinin sağlanmasını istiyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Yönetim kurulu olarak Başbakanı iletilmek üzere bir mektup hazırladık. Biz hiç bir tarafın yanında değiliz. Hiç bir kesimin borazanı olmadık. Bizim amacımız sadece Güneydoğu'daki arkadaşlarımızın huzur içinde görev yapmasını bekliyoruz.”

DİSK Basın İş'ten tepki

Saldırının ardından DİSK Basın İş de olaya tepki göstermiş ve şu açıklamayı yapmıştı:

“Soruyoruz kim bu 'meçhul' saldırganlar? Neden yakalanmıyorlar? Neden yargılanmıyorlar? Sahi kim kolluyor bunları? Elbette bu soruların hepsinin yanıtını hepimiz çok iyi biliyoruz.

“Bütün yapılanları bir kenara yazıyoruz, basına yönelik saldırılar, halkın haber alma hakkına, anayasal bir hakkın kullanılmasına yönelik saldırılardır. Bir gün herkes bu suçların hesabını verecektir.”

Saldırıyla ilgili soruşturma devam ediyor.