Gündem
13 Kas 2014 12:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:54

Basın örgütleri isyan etti: Gazetecileri assınlar bari!

Taraf’ın ardından Zaman’a da, Kılıçdaroğlu’nun dinlettiği yolsuzluk tapelerini haber yaptığı için dava açıldı. Basın örgütleri isyan etti!

Meclis'teki grup toplantısında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen "paraları sıfırlama" tapesini dinleten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını yayımladığı için Zaman gazetesi hakkında açılan davaya basın örgütlerinden tepki geldi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, "Gazetecilerin hakkını hukukunu bu kadar çiğneyen bir iktidar dönemi görülmedi" dedi. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise "Bu dava hukuk yoluyla basına gözdağı vermekten başka bir şey değildir." ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Meclis'te dinlettiği "paraları sıfırlama" tapesini yayımlaması sebebiyle Zaman'ın Sorumlu Müdürü Harun Çümen'e 17 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.

Suç duyurusu üzerine savcılık soruşturmaya takipsizlik kararı verdi. İtirazı değerlendiren Bakırköy 2. Asliye Ceza Hakimliği ise takipsizlik kararını iptal ederek, delillerin montaj yoluyla elde edildiğini iddia etti. Savcılık, bu iddia üzerine 17 yıl hapis cezası istemiyle yeniden dava açtı. Üstelik, söz konusu haber başka gazetelerde de yer almıştı. Basın meslek örgütlerinden olaya ilişkin tepkiler geldi.

"DİREKT İDAM ETSİNLER"

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel: "Bence 17 yılla yargılamasınlar, direkt assınlar. Başka bir çareleri yok. Muhalif gazeteler ve gazetecilerden kurtulmak için idam etsinler. Böyle saçma şey olur mu? Bir parti genel başkanı, kamuya bir olayı söylüyorsa artık o haberdir. Onun yazılmasında bir suç unsuru olur mu? Gazetecilerin hakkını hukukunu bu kadar çiğneyen bir iktidar dönemi görülmedi. Zaten muhalefet liderinin belli sayıda gazetede resmi, ismi ve söyledikleri çıkıyor, belli sayıda televizyonda çıkıyor. Onu da kıssınlar, yok etsinler. O güzel bin odalı saraylarında yaşamaya devam etsinler."

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç: "TBMM'de gösterilen, televizyonlardan canlı yayınlanan, pek çok gazetede haber yapılan olayla ilgili, dava açılması hukuk yoluyla basına gözdağı vermekten başka bir şey değildir. Hukuku kullanarak basın özgürlüğüne müdahale edilmesini tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiriyor, bağımsız yargının özgürlüklerden yana karar vereceğine inancımızı vurguluyoruz."

TAPELERİN FATURASI TARAF İLE ZAMAN'A KESİLDİ

Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen "paraları sıfırlama" tapesinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te dinletilmesini haberleştiren Taraf gazetesi yetkilileri hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açtığı kamu davasında gizliliğin ihlali suçlamasında bulundu. Savcılık, 17 Aralık operasyonuna ilişkin gizlilik kararı bulunduğunu ve soruşturmalar çerçevesinde elde edildiği iddia edilen konuşma kayıtlarının haber yapılmasının kişilerin suçlu olarak algılanmasına yol açtığını savundu.

Savcılık bu gerekçelere dayanarak gazete yetkilileri hakkında 3 yıla kadar hapis isteminde bulundu. Gazetemizin avukatı Veysel Ok tüm siyasi partilerin grup toplantıları gibi muhalefet partisinin grup toplantısını da haber yaptıklarını ve bunun gazetecilik görevi olduğunu söyledi.