Televizyon
04 Mar 2017 07:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:32

Basın mensupları ve kamuoyu seçti! İşte Türkiye'nin en iyi kadın gazetecileri!

Xsights Araştırma ve Danışmanlık’ın Marketing Türkiye adına gerçekleştirdiği “Türkiye’nin En İyi Kadın Gazetecileri” araştırması tamamlandı.

Gazetecilik alanında basın mensupları ve kamuoyu nezdinde en iyi kadın gazetecileri belirlemek için Xsights Araştırma ve Danışmanlık tarafından Marketing Türkiye için gerçekleştirilen “En İyi Kadın Gazeteciler Araştırması” tamamlandı.

İki etapta gerçekleştirilen araştırmada ilk önce 16 - 23 Ocak tarihlerinde basın mensuplarından yanıtlar alındı. Ardından basın mensuplarının belirlediği en iyi kadın gazeteci adayları, 2-14 Şubat tarihleri arasında kamuoyu değerlendirmesine sunuldu.

77 basın mensubunun online olarak katıldığı araştırmanın ikinci etabına ise Türkiye temsili 12 ilden toplam bin 200 kişi katıldı.

Araştırmada kategori bazında; Aslı Şafak, Hande Fırat, Ahu Özyurt, Zeynep Oral, Gülse Birsel, Balçiçek İlter, Nazlı Çelik ve Didem Arslan Yılmaz ilk sırada yer alırken, “Hayat Boyu Başarı” kategorisinde katılımcıların tercihi duayen gazeteci Ayşenur Arslan oldu.

İŞTE TÜRKİYE'NİN EN İYİ KADIN GAZETECİLERİ



AYŞENUR ARSLAN: HAYAT BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ'NE DEĞER GÖRÜLEN KADIN GAZETECİ


İtalyan Dili ve Edebiyatı mezunu olan Arslan, gazeteciliğe 1974’te TRT’de muhabir olarak başladı. Sekiz yıl sonra Güneş gazetesi ile Haber Müdürü olarak yazılı basına geçti. Arkadaşlarıyla reklam ajansı kurarak Ümraniye Belediyesi için Türkiye’nin ilk yerel dergisini hazırladı. Cumhuriyet Gazetesinde ve Star TV’de çalıştı. Önce bir kadın programının sonra Yakın Takip adlı haber programının sorumluluğunu aldı. Ardından atv’ye geçerek 16 yıl Ali Kırca ile çalıştı. Daha sonra yolu Mehmet Ali Birand ile kesişen Arslan, Kanal D’de önemli isimlerle görev yaptı. CNN Türk ve Sokak TV’de programlar yaptı. 2016 yılı Aralık ayına kadar devam ettiği Halk TV’deki Medya Mahallesi programını “Türkiye’nin geldiği noktada 146 gazetecinin tutuklu hale geldiği noktada normalmiş gibi yapamayacağım,o nedenle susarak bağırıyorum,özgürlük dileğiyle hoşça kalın” diyerek programına son verdiğini açıkladı.



DİDEM ARSLAN YILMAZ: EN İYİ KADIN MODERATÖR

1992’de Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Gazeteciliğe 1992’de Flash TV’de haber sunarak başladı. Ardından Kanal D’ye geçerek muhabirlik yaptı. Çalar Saat programını ve Serdar Cebe’yle Haftasonu Haberleri’ni sundu. Uğur Dündar ekibinde Star TV’ye sonrasında ise Habertürk’e geçerek Haber Sahası, 13 Ajansı, Gün Ortası ve Türkiye’nin Nabzı programlarını sundu. Halen Habertürk'teki görevine devam ediyor.



NAZLI ÇELİK: EN İYİ KADIN SUNUCU/HABER SPİKERİ

İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da, lise eğitimini ise İsviçre’de tamamladı. ABD’nin Boston şehrinde Emerson College’da hem televizyon hem psikoloji alanında eğitim gördü. 1999 yılında Türkiye’ye döndü. NTV Haber’de polis adliye muhabirliği yaptı.2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak Beyaz Saray ve Pentagon gezilerini içeren bir eğitim gördü. 2005
yılında Erdoğan Aktaş’la beraber Star TV’ye geçti ve 2006 yılından beri Star Haber’i sunuyor.



GÜLSE BİRSEL:YAŞAM ALANINDA EN İYİ KADIN GAZETECİ

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünde öğrenim gördü. Columbia Üniversitesi’nde sinema yüksek lisansını yaptı. Gazetecilik kariyeri Aktüel dergisiyle başladı. 1996’da atv’de sabah bülteninin dış haberlerini yazdı. Ardından Esquire ve Harper’s Bazaar dergilerinin yayın yönetmenliğini üstlendi. 2001-2002 yıllarında Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. FHM, Gezi, Harper’s Bazaar
ve House Beautiful dergilerinde genel koordinatör olarak çalıştı. atv’de ekrana gelmeye başlayan g.a.g. adlı programla televizyona adım attı. 2004’te atv’de başlayan Avrupa Yakası adlı dizinin senaristliğini ve başrol oyunculuğunu üstlendi. 2005 yapımı Hırsız Var! adlı filmle sinemaya adım attı. Nisan 2008’de İstanbul’dan geçen 2008 Yaz Olimpiyatları meşalesini taşıdı. Mart 2013’te Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığına başladı ve halen buradaki yazılarına devam ediyor.



HANDE FIRAT: SİYASET ALANINDA EN İYİ KADIN GAZETECİ

Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü’nde tamamladı. Kanal D, NTV ve BRT’de görev aldı. Kasım 1999’da CNN Türk’te Başbakanlık muhabiri olarak çalışmaya başladı. 2011’de CNN Türk’ün, 2014’te de Kanal D’nin Ankara Temsilcisi oldu. 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı FaceTime üzerinden CNN Türk canlı yayınına konuk etti. Erdoğan’ın halkı sokağa çıkmaya çağırmasıyla darbenin gidişatını değiştiren bu yayın, Fırat’ın kariyerinin de dönüm noktası oldu.43’üncü Altın Kelebek Ödülleri’nde “Yılın Medya Olayı” dalında ödüle layık görüldü.



ASLI ŞAFAK: EKONOMİ ALANINDA EN İYİ KADIN GAZETECİ

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat mezunu.Gazeteciliğe Tercüman gazetesinde başladı. Daha sonra TRT’de ekonomi muhabirliği, Başbakanlık ve Parlamento muhabirliği yaptı. 2003-2010 yılları arasında Londra’da yaşadı. Dış politika üzerine köşe yazıları yazdı. 2010’da Bloomberg HT’de program yapımcısı ve sunucusu olarak çalışmak üzere İstanbul’a geldi.
Halen Bloomberg HT ekranlarında 3. Seans ve Günden Kalanlar programlarıyla izleyiciyle bulu-
şan Şafak, Nişantaşı Üniversitesi’nde Türkiye Ekonomisi dersi veriyor.



AHU ÖZYURT: DIŞ HABER ALANINDA EN İYİ KADIN GAZETECİ

Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünde lisans, Columbia Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu’nda yüksek lisans eğitimi aldı. CNN Türk Haber Merkezi’nde Gece Görüşü’nün editör sunuculuğunu yapan Özyurt, Deniz Bayramoğlu ile birlikte İş Yemeği’ni hazırlayıp sundu. 2007 yılının Kasım ayında CNN Türk ve Milliyet Washington muhabirliği görevine getirildi. 2009’da
Bloomberg HT kanalının kuruluş aşamasında görev aldı. 2011’de CNN Türk’e geçti. Hurriyet Daily News gazetesine haftalık yazılar yazıyor. 1999’da Öcalan’ın İtalya’ya kaçışını iki ay boyunca
NTV adına Roma’dan takip etti ve bu çalışmasıyla “Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Yavuz Gökmen Özel Ödülü”nü kazandı. Kazakistan petrolleriyle ilgili haberiyle “CNN World Report En İyi Ekonomi Haberi Ödülü” kazandı.



ZEYNEP ORAL: KÜLTÜR/SANAT ALANINDA EN İYİ KADIN GAZETECİ

İzmir Amerikan Kız Lisesi ve Paris Yüksek Gazetecilik okullarından mezun oldu. 1968-2001 yılları arası Milliyet gazetesinde yazdı. 1972 yılında Milliyet Sanat dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Gazetecilik yaşamında insan hakları, kadın sorunları, gezi yazıları, araştırma dizi ve seri röportaj dallarında ödülleri bulunuyor. Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Nazım Hikmek Vakfı, Türkiye - Yunanistan Dostluk ve Barış Derneği, KA-DER, Ana - Kültür Vakfı, WINPEACE gibi kuruluşların kurucuları arasında. Ayrıca Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
üyesi.



BALÇİÇEK İLTER: VERİ GAZETECİLİĞİ EN İYİ KADIN GAZETECİ

Yazılarını 27 yaşındayken Sabah gazetesinde yazmaya başladı. Sabah gazetesindeki yazıları ağır şekilde eleştirilince gazeteden ayrıldı. Habertürk ve Türkiye gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. İlter
şimdilerde Habertürk TV’de “Söz Sende” ve “Karşıt Görüş” programlarını sunuyor.Programına siyaset, ekonomi ve müzik gibi çeşitli alanlardan ünlü isimleri konuk ediyor.