Polemik & Kulis
28 Mar 2018 16:48 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:07

Basın Konseyi’nden Doğan Medya açıklaması: Satış ile ilgili kaygılarımız var!

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 28 Mart 2018 Çarşamba günü yaptığı toplantıda, Doğan Medya Grubu’nun satışıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

 Yüksek Kurul, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Basın Konseyi Yüksek Kurulu 22 Mart 2018 tarihinde Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, aralarında çeşitli yazılı ve görsel medya organının bulunduğu, şirkete ait ortaklıklardaki payların tamamının satışı ve devri konusunda, görüşmelere başlandığı açıklanmıştır.

Bu gelişmenin kamuoyunda yarattığı endişeleri Basın Konseyi olarak paylaşmaktayız.

Her şeyden önce; bu devrin gerçekleşmesi, evrensel gazetecilik ilkeleri ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan çokseslilik açısından bir tehlike doğuracaktır.

Bu noktada, satış ve devri müzakere edilen medya organlarının yayın çizgilerine müdahalelerin yapılmaması, demokratik zorunluluk arz etmektedir. Aksine bir davranışla, devralınan medya organlarının editoryal çizgilerinin değiştirilmesi yönündeki çabalar, Türk demokrasisine yeni bir darbe indirilmesi anlamına gelecektir.

Öte yandan, böyle bir devrin rekabet hukuku açısından meşruluğunu incelemek görevine sahip olan Rekabet Kurumu’nun da mevzuat çerçevesindeki gerekli incelemeyi en kısa sürede ve kapsamlı bir şekilde yapması, bulgularını da şeffaf ve açık bir şekilde kamuoyuna bildirmesi gerekmektedir.

Ayrıca, bu satışın, devir kapsamındaki medya organlarında çalışanların haklarına zarar vermemesi sağlanmalıdır. Bilhassa, siyasi ve ideolojik görüşlerinin beğenilmemesi nedeniyle hiçbir gazetecinin işsiz bırakılmaması, basın özgürlüğünün gereğidir. Bu durumunu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”